Events

Arturo Kameya - Drylands

wo 26 jan. 2022 - zo 8 mei 2022

Drylands is de eerste solo-tentoonstelling van Arturo Kameyo in een Nederlands museum.

In Drylands verbindt hij het alledaagse in de (stedelijke) cultuur van zijn geboorteland Peru met grotere verhaallijnen door tijd en ruimte heen. Kameya, die al langere tijd buiten Peru woont, bekijkt zijn geboorteland van enige afstand. Ver weg van huis krijgen objecten en rituelen een andere betekenis, of verliezen zelfs aan betekenis. Speciaal voor deze tentoonstelling maakte hij enkele nieuwe werken.

Rituelen uit het dagelijks leven

Het werk van Kameya is geworteld in persoonlijke verhalen en in de geschiedenis van de stedelijke subcultuur van de Peruaanse hoofdstad Lima en Japan. Zijn geboorteland Peru kent van oudsher een grote gemeenschap Japanse migranten. Hij reflecteert via schilderijen, muziek en objecten op ogenschijnlijk onbeduidende ervaringen, herinneringen en rituelen uit het dagelijks leven. Daarmee raakt zijn werk aan grote en actuele thema’s als migratie, verlies en verandering. Ook de verbeelding van het verleden en de toekomst speelt een rol.

Keramiek en gevonden voorwerpen

De kunstwerken bestaan uit een combinatie van gevonden of toegeëigende voorwerpen, schilderijen, keramiek en installaties. In een van de schilderijen in de tentoonstelling combineert de kunstenaar de beeldtaal van een altaar – een veel voorkomend verschijnsel in het straatbeeld van Lima – met een eigentijdse muurschildering. Waar deze straataltaren normaal een heilige tonen, is die figuur in dit werk vervangen door een scene van een menigte die poppen van bekende personen en politici verbranden. Een gebruik dat iedere jaarwisseling terugkomt.

Over Arturo Kameya

Arturo Kameya (Peru, 1984) woont en werkt in Amsterdam. Deze zomer rondt hij zijn residentie aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten af. In oktober 2021 zal hij deelnemen aan de Triënnale van het New Museum in New York.

Kameya werkt met verschillende materialen die hij samenbrengt in zijn presentaties, waaronder keramiek, acryl en gips. Hij wordt vertegenwoordigd door Grimm Gallery.

Vergelijkbare evenementen

Expositie

Foto-expositie - Class 22

zo 26 jun. 2022 13:00
Expositie

Foto-expositie - Class 22

za 25 jun. 2022 17:15
Expositie

Settings

ma 11 jul. 2022 - wo 24 aug. 2022
Expositie

Settings

za 11 jun. 2022 - zo 24 jul. 2022
Expositie

Expositie Michel Kooijmans - Ode aan de schoonheid van het leven

zo 5 jun. 2022 12:00
Expositie

'Troubled Waters - a confused or chaotic state of affairs'

za 2 apr. 2022 - zo 8 mei 2022