Events

Wanderlust

do 17 nov. 2022 - zo 8 jan. 2023

De negentiende-eeuwse Nederlandse schilderkunst is geliefd vanwege de prachtige verbeelding van ons land. Minder bekend is dat veel schilders graag het buitenland opzochten, en er veel meer gereisd werd dan gedacht. Deze tentoonstelling volgt Nederlandse kunstenaars op hun pad: een eeuw lang verkenning van de wereld buiten onze landsgrenzen. Deze langverwachte tentoonstelling toont meer dan 100 werken van beroemde kunstenaar zoals Abraham Teerlink, Antoine Sminck Pitloo en Jozef August Knip, maar ook vergeten kunstenaars als Raden Saleh, Elisabeth Koning en Betzy Berg krijgen een bijzondere plek.

De reizen die de kunstenaars aflegden waren een avontuur, en een bron van verwondering voor de thuisblijvers. Voor vele jonge kunstenaars start de reis in Italië, maar de avonturiers gaan ook naar de bergen en dalen in Duitsland, Normandië, Scandinavië en zelfs naar de Verenigde Staten. Met elke nieuwe bestemming veranderde de schilderstijl en de kunstenaar. De verwondering is te voelen. Wandel langs bergen, dalen, snelstromende rivieren en laat je overweldigen door majestueuze vergezichten. Deze grootste werken worden afgewisseld met prachtige intieme stukken: tekeningen van inheemse planten, bloemen en intrigerende portretten.

Wanderlust in perspectief

Een sterk verlangen om te reizen en de wereld te verkennen noemen we Wanderlust. De hashtag #Wanderlust neemt je op Instagram mee naar een tijdlijn met 186 miljoen posts. Foto's vol dromerige reislandschappen.
Dwalen kun je letterlijk doen, maar staat ook voor dromen en verdwalen. In vier videoportretten hoor je meer over verschillende perspectieven en persoonlijke betekenissen van reizen. Door Angelique de Leur, Albert Zwaan, Charlotte Schleiffert en Masoon Mdaghmesh.

Watamula – Actuele kunst over reisdrift

De gelijktijdige voorstelling Watamula in dialoog met Wanderlust. Waar kunstenaars in Wanderlust vaak een romantisch en gekleurd beeld tonen, in een tijd van kolonisatie en expansiedrift, stelt de voorstelling Watamula vragen. Met veel schoonheid worden littekens en vernietigende sporen van reizen getoond, in het verleden maar ook in het heden. Ook is deze tentoonstelling een zoektocht naar nieuwe eenheid over culturele grenzen heen; naar eigen wortels op andere continenten die soms lang onzichtbaar zijn geweest. Ontdek Watamula.

Recencies

**** sterren in Trouw

"Het verrassende aan deze tentoonstelling is de combinatie van bekende namen met vrijwel vergeten kunstenaars, schilders die in hun eigen tijd vaak wél bekend waren."

**** sterren in Volkskrant

"Het Dordrechts Museum toont in de tentoonstelling Wanderlust wat voor prachtigs 19de eeuwse kunstenaars zagen als ze op reis gingen."

• • • • ballen in NRC

"Hoe romantische schilders de reislust aanwakkerden."

Samenwerking Rijksmuseum

Deze tentoonstelling is georganiseerd in samenwerking met het Rijksmuseum in Amsterdam. De gastconservatoren zijn: Jenny Reynaerts en Maaike Rikhof

Vergelijkbare evenementen

Expositie

De Galatea Kunstprijs 2023

zo 20 aug. 2023 11:00
Expositie

De Galatea Kunstprijs 2023

za 19 aug. 2023 11:00
Expositie

De Galatea Kunstprijs 2023

do 17 aug. 2023 11:00
Expositie

De Galatea Kunstprijs 2023

vr 18 aug. 2023 11:00
Expositie

De Galatea Kunstprijs 2023

wo 16 aug. 2023 11:00
Expositie

De Galatea Kunstprijs 2023

di 15 aug. 2023 11:00