Locaties

Museum 1940-1945 Open Monument

Aan de Nieuwe Haven is het Museum 1940 – 1945 gevestigd in een oud historisch pand. Ook voor deze voormalige garnizoensstad van Pontonniers en Torpedisten, drukte de Tweede Wereldoorlog zijn stempel.

De positie van de stad Dordrecht in mei 1940 was uniek en strategisch van groot belang, mede door zijn ligging en de zeer belangrijke spoor- en verkeersbruggen bij Moerdijk en Zwijndrecht. Dit zowel tijdens de Duitse inval, als gedurende de Duitse bezetting. Bij de naderende bevrijding van het zuiden van het land eind 1944 en de Geallieerde opmars, bleef de positie van Dordrecht als frontstad van groot strategisch belang.

De collectie van het museum is sinds september 2001 ondergebracht in het gerestaureerde pand aan de Nieuwe Haven 28. Dit historisch museum brengt de Drechtsteden tijdens de oorlogsjaren 1940 -1945 in beeld.

De vaste tentoonstelling ‘Hoe de bevolking zich door de moeilijke oorlogsjaren heen sloeg’ toont onder andere uniformen, wapens, gebruiksvoorwerpen, boeken, kranten, documenten, affiches, foto’s, films en tekeningen uit de oorlogsperiode.

Vergelijkbare locaties

Attracties
Monumenten
Musea
Voor kids

Dordrechts Museum

Museumstraat 40
Kinderfeestjes
Monumenten
Musea
Voor kids

Nationaal Onderwijsmuseum

Burgemeester de Raadtsingel 97
Kunst & Cultuur instellingen
Musea

Museum 1940-1945

Nieuwe Haven 28
Attracties
Kinderfeestjes
Monumenten
Musea
Voor kids

Huis van Gijn

Nieuwe Haven 30
Attracties
Monumenten
Musea
Voor kids

Het Hof van Nederland

Hof 6
Kunst & Cultuur instellingen
Musea

Carel Wüst Automuseum

Mijlweg 81