Huis van Gijn museum kinderen cultuur Dordrecht (1)
Blogs, vlogs & tips

Ga op avontuur met een snufje cultuur

Wie zin heeft in een historisch cultureel avontuur zit deze herfst goed in Dordrecht. De vervlogen geschiedenis wordt springlevend met maar liefst drie bijzondere exposities. Ook als je geen echte museumliefhebber bent zijn deze zeker een bezoekje waard. Wanderlust in het Dordrechts Museum neemt je mee op reis met 19e-eeuwse Nederlandse schilders. Hoe rijke Dordtenaren leefden ontdek je in het Dordts Patriciërshuis, vanwege het 10 jarig jubileum is de bijzondere tentoonstelling In de Floria te bewonderen. Of ga met de hele familie naar Huis van Gijn voor de unieke Huisgeluidenroute; hier werd 100 jaar geleden volop gewoond en geleefd, en dat hoor je!

Drie verrassende tentoonstellingen

Huisgeluiden brengen Huis Van Gijn tot leven

Als de koperen bel gaat in het statige pand aan de Nieuwe Haven slaat Othello, het zwarte hondje van meneer Van Gijn, aan. In de keuken hoor je de pannen en de snijbonenmolen, in de studeerkamer het omslaan van de bladzijden en in de eetkamer klingelend kristal en porselein. Overal in huis tikken de klokken. Honderd huisgeluiden verzamelde kunstenaar Elise ’t Hart voor de Huisgeluidenroute in museum Huis Van Gijn. Tot 4 december is de stilte van het huis doorbroken. In Huis Van Gijn werd geleefd. Niet alleen door meneer en mevrouw Van Gijn, maar ook de huishouding. Bovendien had het vooraanstaande echtpaar vaak gasten over de vloer. Voor vijf ruimtes ontwikkelde Elise composities van geluiden die er ooit geklonken moeten hebben. In de speciale wandelgids voor huisgeluid staan alle geluiden beschreven.

Huis van Gijn museum kinderen cultuur Dordrecht (3)

Herrie hoorde erbij

Hoe het dagelijks leven klonk 100 jaar geleden? “Een stuk luider dan nu”, vertelt Andrea Rietveld, medewerker bij Huis Van Gijn. “Toen waren er geen koptelefoons of elektrische auto’s. Paarden en wagens ratelden over de kasseien, je hoorde stoomfluiten, kerkklokken, de gietijzeren stortbak, de kachel en nog veel meer. Herrie hoorde erbij en juist deze huisgeluiden maken een bezoek aan Huis Van Gijn nu nog completer. Ze zijn herkenbaar en roepen gevoelens op. Als je nu in de keuken komt, de pannen ziet en hoort, dan ruik je bijna het eten. Je hebt echt het gevoel dat je terug bent in de tijd en dat is heel bijzonder.”

Meer informatie Huisgeluiden
Huis van Gijn museum kinderen cultuur herfst Dordrecht (1)

Wegdromen met Wanderlust

Wie verlangt naar een vakantie in verre oorden kan t/m 8 januari zijn hart ophalen in het Dordrechts Museum. De tentoonstelling Wanderlust neemt je mee naar de meest bijzondere plaatsen en overweldigende natuur. Reislustige Nederlandse kunstenaars uit de periode 1800 – 1900 laten je wegdromen bij de mooiste oorden binnen én buiten Europa. Met meer dan 100 schilderijen en tekeningen werpt de tentoonstelling een nieuw licht op deze geliefde periode uit de Nederlandse kunstgeschiedenis. Deze tentoonstelling volgt de kunstenaars op hun pad. De expositie is een samenwerking met het Rijksmuseum Amsterdam.

Wanderlust expositie Dordrechts Museum Dubourcq Pierre Louis , Landschap in de omgeving van Rome, Amsterdam Museum - Dordrecht

Kunstenaars met reislust

De reislust van kunstenaars uit die periode had uiteenlopende redenen. Ze trokken naar Italië voor hun opleiding of naar Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Schotland en Noord-Afrika voor nieuwe inspiratie. De reizen naar het toenmalige koloniën Nederlands-Indië en Suriname hadden een wetenschappelijke of economische achtergrond. In de tentoonstelling zijn behalve werk van bekende 19-eeuwse kunstenaars ook verrassingen uit museale depots en particuliere collecties te zien. De tentoonstelling verrast niet alleen volwassenen. Voor kinderen is er een wereldkaart met avontuurlijke opdrachten en er zijn speciale familierondleidingen. Ook introduceert Wanderlust drie vrouwelijke kunstenaars, nog onbekend bij het grote publiek.

Meer informatie Wanderlust
Wanderlust expositie Dordrechts Museum Famars Testas, Willem de, Binnenplaats van een huis te Caïro in Egypte, Bruikleen Rijksmuseum, DM-997-1021 lijst- Dordrecht

10 jaar Dordts Patriciërshuis

Het Dordts Patriciërshuis neemt je mee naar het einde van de 18e eeuw. Ontdek in dit bijzondere huismuseum hoe welgestelde Dordtenaren in die tijd leefden. Binnen lijkt of de bewoners net even weg zijn. De inrichting in Louis XVI-stijl is authentiek met als blikvanger de ronde Maaskamer (de mooiste ronde kamer van Nederland) met uitzicht op het drierivierenpunt. Initiatiefnemer van het museum is Laurens Gooshouwer. “Het begon allemaal toen we het huis kochten”, vertelt Laurens enthousiast. “We troffen twee schoorsteenstukken aan van Cornelis Kuipers. Dit waren topstukken met bloemstillevens. We gingen op zoek naar nog meer werken van Kuipers, maar ook naar stillevens van andere Dordtse schilders. Dat bleek een uitdaging, zoveel zijn er niet op de markt. Toen al ontstond het plan om iets te doen met deze bloemstillevens met vaak een verborgen boodschap.”

Dordts Patriciërshuis museum expositie in de floria Dordrecht (1)

Verrassend In de Floria

Het tienjarig bestaan van het museum is de perfecte gelegenheid voor een jubileumtentoonstelling met bloemstillevens. In de twee stijlkamers aan de voorkant van het huis zijn tien werken te bewonderen afkomstig uit binnen- en buitenland, maar wel allemaal gemaakt door Dordtse kunstenaars. Maar dat is nog lang niet alles. Door het hele pand hangen foto’s van bloemstillevens gemaakt door Bas Meeuws. Net als de oude Hollandse meesters maakt hij fantasieboeketten met een verhaal. In de kelder is op een televisiescherm te zien hoe zijn werken tot stand komen.

Meer In de Floria
Dordts Patriciërshuis museum expositie in de floria Dordrecht (2)

Meer nieuws uit de stad!

Bekijk alles
Dordt vlogt nieuws uit de stad De Witt Loki's Room miniatuur Dordrecht
Nieuws
Vlogs

Dordt vlogt: Nieuws uit de stad #17

21 september 2023
De Woonmol winkelen woonwinkel Dordrecht
Blogs
Nieuws

Drie verhuizingen in de stad

16 september 2023
Brandstof Energieplein eten drinken terras Dordrecht
Blogs
Nieuws

Nieuws uit de stad #24

11 september 2023
Buku Kopi vintage tweedehands winkelen Dordrecht
Nieuws

NIEUW: Dordrecht Maggezien #4

06 september 2023
De Witt terras - artist impression
Blogs
Nieuws

De Witt: culturele hotspot in nieuw jasje

05 september 2023
Fotograferen Stadhuis herfst Grotekerksbuurt Dordrecht (2)
Blogs
Nieuws
Voor kids

Laat je verwonderen tijdens de Open Monumentendagen

04 september 2023