Dordt in Stoom evenement historische havens Dordrecht (11)
Blogs, vlogs & tips

Dordt in Stoom: 3 dagen feest!

Dordt in Stoom gaat weer beginnen. De eerste post op social media met deze mededeling werd maar liefst 50.000 keer bekeken. Op 20, 21 en 22 mei vindt voor de negentiende keer het grootste gratis stoomevenement van het Europese vasteland plaats. Van het eerste tot het laatste stoomfluitsignaal is het feest voor jong en oud. Erik Zindel, secretaris en coördinator walactiviteiten, heeft er zin in.

Het is uniek dat zo’n groot stoomspektakel middenin hartje stad plaatsvindt.
- Erik Zindel

Spectaculaire start met Vlootschouw

De officiële opening is op vrijdagavond om 20.00 uur met de Vlootschouw. Maar al voor de start van deze spectaculaire optocht zindert het in de stad, vertelt het enthousiaste bestuurslid. “Machines arriveren uit heel Europa. Al voor het stoomfluitenconcert hoor je overal in de stad gefluit als voorbode op een geweldig weekend. Bij de Vlootschouw komen alle stoomschepen voorbij, maar ook de schepen van rederijen uit de regio varen mee. Ook zij voelen een grote betrokkenheid bij het evenement.” De Vlootschouw is vanaf het Groothoofd, de Merwekade en van de oevers van Zwijndrecht en Papendrecht goed te volgen.

Dordt in Stoom vlootschouw Dordrecht

Terug in de tijdop de Kruimeltjeskade

Op zaterdag en zondag gaat het mooie historische havengebied terug in de tijd. De Wolwevershaven, de plek waar het ooit een komen en gaan was van stoomslepers, transformeert naar de Kruimeltjeskade. Kinderen kunnen er meerijden met miniatuurstoomtreinen. Met de vele stoommachines, stoomschepen, netten, tonnen, stoomwerktuigen en figuranten waan je je in 1850. Terrassen, draaimolens en muziek zorgen voor een bruisende gezelligheid.

Dordt in Stoom evenement historische havens Dordrecht (2)

Modelbouwers schitterentijdens modelbouwshow

Hijskranen, een miniatuurkermis, modellen van auto’s, treinen en schepen, poppenhuizen, lego kunstwerken, landschappen en nog veel meer.  Bij de modelbouwshow op de Staart (Kerkeplaat) in de enorme hal van Stadsbeheer kijk je je ogen uit. Modelbouwers uit heel Europa strijken hier neer met hun schitterende vaak bewegende en geluid en licht gevende modellen.

Modelbouwshow Dordt in Stoom

Stoomrondje Dordt

Het Stoomrondje Dordt is een dagkaart die bezoekers mee terug neemt in de tijd. De stoomtrein rijdt vanaf het Centraal Station naar station Baanhoekweg. Via de veteraanbus komt men bij de modelbouwshow. De stoomboot vaart vervolgens naar de binnenstad. Een oldtimer bus rijdt tot slot weer naar het station. Het rondje is ook omgekeerd mogelijk. “Zeker doen”, raadt Erik Zindel aan. “Het Stoomrondje heeft alles: stoom op het spoor, water én land, en je komt overal. Detail voor de echte liefhebbers: de trein gaat zelfs een stukje over het spoor zonder bovenleiding.” Een dagkaart kost € 18,- voor een volwassene, voor kinderen van 4 tot 13 jaar € 14,-. Ook voor losse ritten zijn kaartjes te koop.

 

Dordt in Stoom evenement historische havens Dordrecht (9)

Shantyfestival op vijf podia

Op vijf podia in de binnenstad treden op zaterdag en zondag shantykoren op. Sfeervol en gezellig met als hoogtepunt de gezamenlijke afsluiting aan het eind van de middag. Op het Otto Dickeplein vormen alle koren samen een groot shantykoor en kan het publiek rekenen op een groots en spetterend optreden.

Shantyfestival Dordt in Stoom

Uniek event, en nog op zoek naar vrijwilligers!

“Het meest bijzondere aan Dordt in Stoom is dat iedereen het leuk vindt. Ruim 250.000 bezoekers trekt het evenement gemiddeld. Dat zijn heel veel mensen. Toch overheerst een gevoel van rust, zelfs als het gezellig druk is. Jonge gezinnen, ouderen, Dordtenaren, bezoekers van buiten de stad, soms zelfs uit het buitenland, iedereen komt en iedereen geniet. Ruim 200 vrijwilligers zijn tevens actief bij Dordt in Stoom. Dit varieert van vrijwilligers bij de Reddingsbrigade, tot de figuranten en de bestuursleden zelf. Extra enthousiastelingen zijn nog welkom. Wil je ook een bijdrage leveren aan dit spectaculaire stoomfestijn? Stuur dan een mail naar secretariaat@dordtinstoom.nl. Kortom: het wordt als vanouds een driedaags topspektakel!

Dordt in Stoom | 20 t/m 22 mei | historisch havengebied.

Meer Dordt in Stoom
Dordt in Stoom evenement historische havens Dordrecht (1)

Meer nieuws uit de stad

Bekijk alles
Dordt vlogt nieuws uit de stad De Witt Loki's Room miniatuur Dordrecht
Nieuws
Vlogs

Dordt vlogt: Nieuws uit de stad #17

21 september 2023
De Woonmol winkelen woonwinkel Dordrecht
Blogs
Nieuws

Drie verhuizingen in de stad

16 september 2023
Brandstof Energieplein eten drinken terras Dordrecht
Blogs
Nieuws

Nieuws uit de stad #24

11 september 2023
Buku Kopi vintage tweedehands winkelen Dordrecht
Nieuws

NIEUW: Dordrecht Maggezien #4

06 september 2023
De Witt terras - artist impression
Blogs
Nieuws

De Witt: culturele hotspot in nieuw jasje

05 september 2023