Sunday's laat je stralen

Sunday's laat je stralen

Ons zonnetje schijnt 7 dagen per week. Je kan bij Sunday's zonnen mét of zonder afspraak. Kom langs en geef je weerstand en energie een boost!

Hoe werkt zonnen?

Verantwoord zonnen bij zonnestudio Sunday's

Voor alle liefhebbers van zonlicht, je lekker voelen en er gezond uitzien.

Professionele begeleiding

Tijdens je eerste zonbezoek aan zonnestudio Sunday’s krijg je een gratis persoonlijk zonadvies, gebaseerd op jouw huidtype.

Lees verder

Innovatieve zonnebanken

Sunday's heeft het nieuwste model zonnebank: de Cube+. Deze zonnebank geeft een 20% beter bruiningsresultaat!

Lees verder

Vitamine D door onze blue D-lite lampen

Sunday’s is de enige zonnestudioketen in Nederland die al haar zonnebanken heeft uitgerust met unieke blue D-lite lampen.

Lees verder

3 gratis verzorgings producten

Bij ieder zonbezoek krijg jij 3 gratis producten die bijdragen aan een stralende huid. Zo krijgt jouw huid een mooie en egale tint!

Lees verder

Verantwoord zonnen

Verantwoord zonnen staat bij alle zonnestudio's van Sunday's voorop. Of je nu behoefte hebt aan een mooi kleurtje, een vitamine D boost of gewoon even lekker ontspannen, wij doen er alles aan om jou in het zonnetje te zetten!

Tijdens jouw eerste zonbezoek krijg je van ons een gratis professionele huidanalyse. Onze opgeleide zonneconsulenten stellen op basis hiervan een persoonlijk zonadvies op. What's in it for you? Dit zonadvies helpt je bij het verantwoord opbouwen van een mooi en gezond kleurtje. 

Bij verantwoord zonnen hoort ook een goede huidverzorging. Daarom liggen er bij elk zonbezoek 3 gratis huidverzorgingsproducten voor je klaar. Hiermee ben je altijd goed voorbereid op jouw zonbezoek; je hebt dus niets nodig om te gaan zonnen bij Sunday's! Daarnaast kun je bij ons terecht voor de allerbeste zonnebankcrèmes van Australian Gold® die bijdragen aan een optimaal bruiningsresultaat.

Vitamine D zonnebanken

Vitamine D is onmisbaar in een gezond leven. Onder invloed van de zon maakt je huid op een natuurlijke manier vitamine D aan. In Nederland is de zon alleen in de zomer sterk genoeg om vitamine D aan te maken. Daarom voel je je in de zomer vaak energieker dan in de winter.

Sunday's is de enige zonnestudioketen die gebruik maakt van vitamine D zonnebanken. De lampen in onze zonnebanken bevatten de unieke blue D-lite techniek. Deze techniek bootst het natuurlijke spectrum van zonlicht na, waardoor de aanmaak van vitamine D op een natuurlijke manier wordt gestimuleerd. En dat is heel belangrijk, want veel Nederlanders kampen zonder het te weten met een vitamine D tekort. Zo krijg je met elk bezoek aan een Sunday's zonnestudio niet alleen een gezond kleurtje, maar voel je je ook nog eens het hele jaar door fit!

Eerste zonbezoek

Ben je benieuwd wat je kan verwachten van jouw eerste zonbezoek? Lees dan onze zonblog!



Vind een Sunday's zonnestudio bij jou in de buurt

Met ruim 50 zonnestudio’s is Sunday’s de grootste zonnestudioketen van Nederland. Wil je meer weten over onze zonnestudio’s? Vind de dichtstbijzijnde Sunday's zonnestudio bij jou in de buurt om contactgegevens, openingstijden, reviews en kortingsacties te bekijken.

Uitgebreid zoeken

Veelgestelde vragen

Hoe werkt een huidanalyse? Moet ik iets meenemen voor mijn zonbezoek? De antwoorden vind je in onze veelgestelde vragen!

Sunday's laat geen personen onder de 18 jaar zonnen. We houden ons daarbij strikt aan de wettelijke voorschriften. Er zijn 2 belangrijke redenen waarom je nog even moet wachten: 

  • Je jonge huid is nog niet volgroeid en extra gevoelig voor de ontwikkeling van moedervlekken. 
  • Je immuunsysteem (de weerstand) is nog niet volgroeid en kan door een teveel aan zonlicht onherstelbaar worden beschadigd.

Je mag wel gebruik maken van de iSpray, onze volautomatische Spray Tan cabine.

Spontaan binnenlopen zonder afspraak is mogelijk of reserveer online jouw zonbezoek bij boekingswebsite Treatwell. Je vindt de boekingslink van jouw Sunday's vestiging hier
  • Vooraf kan je uitsluitend 20 minuten zontijd reserveren. In de studio kan je extra zonminuten bijboeken.
  • Wil je jouw zonbezoek in de studio afrekenen? Geen probleem! Kies dan voor ‘betalen in de salon’.
  • Heb jij zonbezoeken of zontegoed? Kies dan bij het reserveren voor 'betalen in de salon'.
Wil je nog zaken nakijken? 
Via Mijn Sunday's kan je inloggen met je pasnummer en zien hoeveel saldo je nog hebt en welk zonnebanktype je tijdens je laatste zonbezoek(en) had.

Nee, zelf iets meenemen is niet nodig. Alles ligt al voor je klaar: 

  • Gratis make-up removeartikelen om make-up te verwijderen
  • Een schone handdoek
  • Gratis scrubdoekje
  • Gratis reinigingsdoekje
  • Zonnebankbril om je ogen te beschermen
  • Gratis aftersun sachet
  • Gratis deodorant

Daarnaast verkopen we zonnecosmetica, zoals zonnebankcrème, aftersun en SPF. Jouw zonnebankcrème kunnen we zelfs voor je bewaren, zodat je ook die in het vervolg niet meer mee hoeft te nemen!

Dat hangt af van jouw persoonlijke voorkeur.

Om een egale bruine kleur te krijgen adviseren we om geheel naakt onder de zonnebank te gaan. Mocht je het prettig vinden om je ondergoed aan te houden, dan kan dat natuurlijk ook. In dat geval zal de huid dat hierdoor bedekt wordt niet bruin worden.

Regelmatig krijgen wij deze vraag, want het gerucht gaat namelijk dat een douche de kleur wegspoelt. We kunnen je geruststellen: je kleurtje ontstaat in je huid, niet erop. Het kan er dus niet zomaar worden afgewassen.

Toch is ons advies om niet te snel onder de douche te springen na het zonnen. Tijdens het zonnen wordt er namelijk ook vitamine D aangemaakt in je huid. Deze zonvitamine heeft even de tijd nodig om goed door je lichaam opgenomen te kunnen worden. Even ontspannen met een drankje en een tijdschrift aan de leestafel geeft je huid voldoende tijd om de vitamine D op te nemen. Hierna kun je gerust een verfrissende douche nemen!

Gebruik na het zonnen ook altijd een aftersun. Dit hydrateert jouw huid, waardoor je kleurtje langer blijft!

Let op: Mocht je een zonnebankcrème hebben gebruikt met een delayed bronzer dan is het raadzaam 4-8 uur te wachten met douchen om zo de nawerking van de bronzer optimaal zijn werk te laten doen, waardoor je nog bruiner wordt. Douche je wel direct, dan verbreek je de na-bruining van de bronzer, niet van de zonsessie.

Ja dat kan, maar wel pas als de tatoeage helemaal hersteld is.

Een nieuwe tatoeage kan je eigenlijk zien als een schaafwond. Een tatoeage wordt aangebracht door kleine prikjes met een naald. Zo ontstaat er een open wond. Dit heeft tijd nodig om te genezen. Wij raden daarom aan om, na het zetten van een tatoeage, minimaal 4 weken het zonlicht te vermijden. De tatoeage moet zich namelijk herstellen en mag dan niet in aanraking komen met zonlicht.

Als die 4 weken voorbij zijn, kun je weer lekker zonnen. Toch moet de tatoeage nog goed verzorgd worden. Wij adviseren dan ook om een tattoostick te gebruiken om verkleuring van jouw tatoeage te voorkomen. Vraag hiernaar in de studio. 

Mocht je nog vragen hebben over tatoeages, dan staan onze zonneconsulentes in de studio klaar om al jouw vragen beantwoorden.

Ja, jouw klantenpas is geldig in alle Sunday's zonnestudio's. Let op: zontegoeden zijn wel studiogebonden.

Ga je verhuizen? En verhuis je daarmee ook van Sunday’s studio? Geef dit dan aan bij je nieuwe Sunday’s studio. Heb je nog een tegoed openstaan? Geen probleem! Dat mag gezellig meeverhuizen. 

Verhuis je minder ver weg? Geef je nieuwe adres dan ook door in je Sunday’s studio, anders mis je allerlei voordelen!

Het licht van de zonnebank is niet gevaarlijker dan die van de zon. De zonnebank bevat namelijk hetzelfde UV-licht als de zon. Bij de zonnebank zon je echter onder gecontroleerde omstandigheden doordat de UV-A/UV-B verhouding vaststaat en de zontijd is aangepast aan jouw huidtype. Het zonadvies van Sunday's zorgt ervoor dat je op een verantwoorde manier een kleurtje krijgt, zonder te verbranden. Zonnen is op die manier veiliger dan een hele dag op het strand liggen. Maar overdrijf het niet. Zon altijd met mate.

Ja. Net als natuurlijk zonlicht, bevat het licht dat uit onze zonnebanken komt UV-A en UV-B. Zowel UV-A als UV-B zijn nodig om het natuurlijke pigmentatieproces in je huid op gang te brengen. 

In de zonnebank wordt de hoeveelheid UV-licht gecontroleerd met behulp van UV-filters. De verhouding tussen UV-A en UV-B licht verschilt per type zonnebank.

Sunday’s accepteert de volgende betaalmethoden:

  • Bij voorkeur PIN of contactloos
  • Contant
  • Enkele Sunday’s vestigingen accepteren ook creditcards: Visa, American Express en Mastercard

Bij Sunday’s accepteren wij onderstaande cadeaubonnen:

Bij Sunday’s accepteren wij onderstaande cadeaubonnen:

Sunday's werkt met een huidanalyse-apparaat dat je gevoeligheid voor zonlicht nauwkeurig meet. Je plaatst daarvoor de binnenkant van je onderarm op het apparaat. Binnen enkele seconden is de waarde bekend.

Iedere huid is in meerdere of mindere mate gevoelig voor zonlicht. De één krijgt snel een kleurtje, terwijl de ander alleen maar lijkt te verbranden. We onderscheiden daarom 4 verschillende huidtypes. Van huidtype 1 (wordt nooit bruin en verbrandt vrijwel direct) tot huidtype 4 (wordt heel snel bruin wordt en verbrandt bijna nooit).

Kun je echt niet bruin worden en verbrand je alleen maar in de zon? Dan behoor je tot het zeldzamere huidtype 1. Ook de zonnebank zal voor jou geen uitkomst bieden! Met dit huidtype zal je noch in de echte zon, noch op de zonnebank bruin worden en is de kans op verbranden constant aanwezig. Daarbij is de wetgeving hier erg strikt in. De nieuwe Europese regelgeving verbiedt ons mensen met huidtype 1 te laten zonnen.

Om je een nauwkeurig zonadvies te geven voeren we allereerst een huidanalyse uit. Dit doen we met behulp van een geavanceerde huidmeter, die jouw huidtype bepaalt. Aan de hand van een aantal vragen kunnen we vervolgens een inschatting maken welke zonnebank voor jou het meest geschikt is. 

Ook kunnen we je adviseren over het aantal zonbezoeken dat nodig is om op een verantwoorde manier een gezond kleurtje aan te maken. Dit is afhankelijk van jouw huidtype. Iemand met een licht huidtype (huidtype 2) zal hier meer zonbezoeken voor nodig hebben dan iemand met huidtype 4.

Dat hangt af van je huidtype en of je huid al gewend is aan UV-licht. We kunnen je hierin het beste adviseren door een persoonlijke huidanalyse uit te voeren. Dit doen wij altijd vóór jouw eerste zonbezoek.

Moet je je kleurtje nog opbouwen? Dan zul je de eerste weken iets vaker moeten komen om het pigmentatieproces op gang te brengen. 

Heb je al een vakantiekleurtje? Dan kun je dat bijhouden met 1 of 2 korte zonbezoeken per week. Wij adviseren de duur van deze bezoeken te beperken tot ongeveer een kwartier. Dit moet voldoende zijn om jouw kleurtje te behouden.

Dat hangt af van jouw huidtype.

Een bruine kleur krijg je van pigmentatie van je huid. Dit gebeurt onder invloed van zonlicht (UV-licht). Deze pigmentatie vindt dieper in je huid plaats, waarna de pigmentkorrels naar het oppervlak worden 'vervoerd'. Dit heeft enige tijd nodig.

Voor een gezonde opbouw trek je een paar weken uit, waarbij je 2 à 3 keer per week komt.

Je wordt moeder, dat is leuk nieuws! Tijdens je zwangerschap wil je natuurlijk ook graag relaxen en een moment voor jezelf hebben. Onze zonnebanken zorgen voor een natuurlijke vitamine D aanmaak, met behulp van de unieke blue D-lite techniek. Vitamine D speelt een belangrijke rol tijdens de zwangerschap. Vitamine D is namelijk goed voor het versterken van de botten, voor zowel de moeder als de baby. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een tekort aan vitamine D de kans op zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging en een laag geboortegewicht vergroot.

Advies
Uit ervaring kunnen we zeggen dat zonnen tijdens de zwangerschap in het algemeen geen probleem oplevert. Er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten tijdens een zwangerschap:

  • Ieder lichaam reageert anders op de zon. Tijdens de zwangerschap is de hormoonhuishouding van een vrouw anders dan normaal, wat invloed kan hebben op het lichaam tijdens het zonnen. Informeer daarom eerst bij je verloskundige of huisarts.
  • Bij een gevorderde zwangerschap kun je bij het zonnen een handdoekje op je buik leggen. Het kindje is goed beschermd in je buik en ervaart alleen de warmte. Hiervan kan de baby onrustig worden. De handdoek is ook fijn voor de moeder zelf. Doordat de huid van de buik elke keer een beetje meer oprekt wordt de huid dunner. De moederbuik wordt daardoor gevoeliger. Een handdoekje beschermt deze huid.
  • Tijdens je zwangerschap is er een kans dat je een zwangerschapsmasker oploopt. Bij de zwangerschap zijn de hormonen verstoord. Hierdoor maakt je lichaam meer pigment aan. Deze pigmentvlekken komen alleen voor in het gezicht, vandaar de naam zwangerschapsmasker. Het zwangerschapsmasker verdwijnt na de zwangerschap, tenzij er sprake is van overmatig gebruik van de zon. Wel blijft het aangemaakte pigment verborgen in de huid van het gezicht. Wanneer je later weer gaat zonnen, is er een kans dat dit pigment weer terugkomt. Bij het zonnen onder de zonnebank kun je de gezichtsbruiner uitschakelen. Onze consulenten adviseren je graag.

Je kan er ook voor kiezen om gebruik maken van de iSpray, onze volautomatische Spray Tan cabine. Met de iSpray krijg je een mooi en egaal kleurtje  in slechts 10 minuten.

Ja! We raden je aan om altijd een zonnebankcrème te gebruiken vóór het zonnen. Dit heeft meerdere voordelen:

  • Onder de zonnebank komt het pigmentatieproces na zo'n 8 tot 10 minuten op gang. Het gebruik van een zonnebankcrème versnelt dit proces, waardoor de bruining eerder op gang komt. 
  • Een droge huid reflecteert UV-licht, waardoor je minder snel bruint. Door tijdens het zonnen het vochtgehalte van jouw huid op peil te houden, neemt jouw bruiningresultaat met maar liefst 40% toe!
  • Gebruik jij een zonnebankcrème met een bronzer? Dan werkt de bruining ook ná jouw zonnebank nog enkele uren door.

Om jouw kleurtje zo lang mogelijk te behouden adviseren we je om na het zonnen een aftersun te gebruiken.

Ja! Door jouw huid tijdens het zonnen goed gehydrateerd te houden, verbetert jouw bruiningsresultaat. Maar ook na het zonnen is het belangrijk om jouw huid te hydrateren. Zonnen droogt nu eenmaal jouw huid uit. Het gebruik van een aftersun verkoelt en kalmeert jouw huid en brengt het vochtbalans op peil. Dit zorgt voor een gezonde en goed verzorgde huid. Zo kun je langer genieten van jouw bruine kleurtje!

Je krijgt van ons bij elk zonbezoek een gratis aftersun sachet.

Onder de zonnebank hoef je geen SPF te gebruiken! Op basis van jouw huidtype adviseren we je een geschikte zonnebank. Het UV-licht in onze zonnebanken wordt gecontroleerd, zodat er geen huidverbranding optreed. Een SPF blokkeert dit UV-licht, waardoor er ook geen bruining optreed. 

Je wordt moeder, dat is leuk nieuws! Tijdens je zwangerschap wil je natuurlijk ook graag relaxen en een moment voor jezelf hebben. Onze zonnebanken zorgen voor een natuurlijke vitamine D aanmaak, met behulp van de unieke blue D-lite techniek. Vitamine D speelt een belangrijke rol tijdens de zwangerschap. Vitamine D is namelijk goed voor het versterken van de botten, voor zowel de moeder als de baby. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een tekort aan vitamine D de kans op zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging en een laag geboortegewicht vergroot.

Advies
Uit ervaring kunnen we zeggen dat zonnen tijdens de zwangerschap in het algemeen geen probleem oplevert. Er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten tijdens een zwangerschap:

  • Ieder lichaam reageert anders op de zon. Tijdens de zwangerschap is de hormoonhuishouding van een vrouw anders dan normaal, wat invloed kan hebben op het lichaam tijdens het zonnen. Informeer daarom eerst bij je verloskundige of huisarts.
  • Bij een gevorderde zwangerschap kun je bij het zonnen een handdoekje op je buik leggen. Het kindje is goed beschermd in je buik en ervaart alleen de warmte. Hiervan kan de baby onrustig worden. De handdoek is ook fijn voor de moeder zelf. Doordat de huid van de buik elke keer een beetje meer oprekt wordt de huid dunner. De moederbuik wordt daardoor gevoeliger. Een handdoekje beschermt deze huid.
  • Tijdens je zwangerschap is er een kans dat je een zwangerschapsmasker oploopt. Bij de zwangerschap zijn de hormonen verstoord. Hierdoor maakt je lichaam meer pigment aan. Deze pigmentvlekken komen alleen voor in het gezicht, vandaar de naam zwangerschapsmasker. Het zwangerschapsmasker verdwijnt na de zwangerschap, tenzij er sprake is van overmatig gebruik van de zon. Wel blijft het aangemaakte pigment verborgen in de huid van het gezicht. Wanneer je later weer gaat zonnen, is er een kans dat dit pigment weer terugkomt. Bij het zonnen onder de zonnebank kun je de gezichtsbruiner uitschakelen. Onze consulenten adviseren je graag.

Je kan er ook voor kiezen om gebruik maken van de iSpray, onze volautomatische Spray Tan cabine. Met de iSpray krijg je een mooi en egaal kleurtje  in slechts 10 minuten.

Het ontstaan van witte plekken op de huid kan verschillende oorzaken hebben. Zitten de plekken onder de schouderbladen of net boven de billen? Dan zijn het waarschijnlijk gewoon drukpunten van het zonnen op de zonnebank. Dit is eenvoudig te verhelpen door de laatste minuten op je buik te gaan liggen.

Het kunnen ook onschuldige pigmentvlekken zijn. Daar kun je weinig tegen doen. Breiden de vlekken zich uit? Dan kan er sprake zijn van een schimmelinfectie. In dat geval adviseren we je naar de huisarts te gaan.

Sommige medicijnen kunnen onder invloed van zonlicht een allergische reactie veroorzaken. Dit staat bijna altijd vermeld in de bijsluiter. Raadpleeg bij twijfel je huisarts.

Jeuk na het zonnen kan meerdere oorzaken hebben. 

Onverhoopt verbrand?
Wanneer je té lang onder de zonnebank gaat, kan er huidverbanding optreden. De meest voorkomende plekken die verbranden zijn hals, décolleté, buik, liezen of billen. Ben je op een van deze plekken rood? Waarschijnlijk duidt het dan op een verbrandingsreactie die aangeeft dat de zontijd toch te lang was voor jouw huidtype. Deze roodheid kan gepaard gaan met jeuk. Een lauwe douche en smeren met een verkoelende aftersun verzachten de verschijnselen. Geef ook aan bij de medewerk(st)er dat je verbrandt bent, zodat jouw zonadvies aanpast kan worden.

Allergische reactie
Soms duidt jeuk op een allergische reactie. In dat geval ben je gevoelig voor UV-licht en/of de warmte. We adviseren je dan om minder lang te zonnen, of onder een lichter type zonnebank.

Overgevoeligheid
In enkele gevallen is roodheid en/of jeuk te wijten aan een overgevoeligheidsreactie als gevolg van bepaald medicijngebruik, in combinatie met zonlicht. Slik je bepaalde medicijnen? Raadpleeg de bijsluiter op bijwerkingen. Neem bij twijfel contact op met je huisarts. Geef dergelijke verschijnselen ook aan bij een van onze zonneconsulten, zodat zij hier rekening mee kunnen houden bij jouw zonadvies.

Een rode kleur na het zonnen kan twee oorzaken hebben:

  • Verbranding van de huid, als gevolg van een te lange zontijd. Wacht met zonnen tot de roodheid helemaal is verdwenen. Geef ook aan bij de medewerk(st)er dat je verbrandt bent, zodat jouw zonadvies aanpast kan worden.
  • Roodheid door de warmte. Dit kan gebeuren als natuurlijke reactie op de warmte onder de zonnebank en zal snel verdwijnen.

Nee, het is zeer onverstandig om te zonnen met een verbrande huid. Wacht eerst tot de verbranding helemaal is genezen.

Sommige mensen denken dat je eerst moet verbranden om bruin te kunnen worden. Dit is niet waar! Het is wetenschappelijk bewezen dat verbranden niet goed is voor je huid. Bovendien loop je het risico op vervelling, waardoor je bruine kleur juist verdwijnt. Het zonadvies van Sunday's is er daarom altijd op gericht de kleur op een verantwoorde manier op te bouwen waarbij het risico van verbranding tot een minimum wordt verkleind. Het resultaat is een gezond en duurzaam kleurtje.

Hoewel we spreken van een vitamine, is vitamine D eigenlijk een hormoon. Vitamine D is namelijk een stof die je lichaam zelf aanmaakt, onder invloed van zonlicht. En daarin is het uniek, want alle andere vitamines krijg je binnen via je voeding.

Vitamine D noemen we daarom ook wel de zonnevitamine. Wetenschappelijk is aangetoond dat vitamine D verkregen uit zonlicht, onmisbaar is voor een goede gezondheid. Een gezonde hoeveelheid vitamine D heeft een positieve invloed op het humeur, gaat vermoeidheid tegen en verbetert het concentratievermogen. Daarnaast helpt het bij:

  • Ondersteunen van het immuunsysteem
  • Vergroten van de spierkracht en botsterkte
  • Absorberen van calcium, ijzer, magnesium, fosfaat en zink in ons lichaam.
  • Voorkomen van diverse ziekten, waaronder bepaalde vormen van kanker, obesitas, depressie, diabetes, chronische vermoeidheidssyndroom, tandvleesaandoeningen en psoriasis.

De enige betrouwbare manier om je vitamine D op peil te houden is door zonlicht. Ruim 90% van de vitamine D die ons lichaam nodig heeft, wordt namelijk aangemaakt onder invloed van zonlicht. In Nederland is echter gemiddeld 7 maanden per jaar een te lage zonkracht om vitamine D aan te maken.

Hoe lang je hiervoor precies in de zon moet zitten hangt af van de zonsterkte, je leeftijd en je huidskleur.  In de zomermaanden tussen 11:00 en 15:00 is 15-30 minuten in de zon zitten al voldoende. In de wintermaanden is ons waterige zonnetje helaas niet sterk genoeg om voldoende vitamine D aan te maken.

Slechts 10% van je vitamine D haal je uit voeding, dus het is vrijwel onmogelijk een gezond vitamine D niveau te krijgen via een speciaal dieet. Dat betekent dus ook dat een ongezond of eenzijdig voedingspatroon nooit de oorzaak kan zijn van een vitamine D tekort.

Hoeveel vitamine D je nodig hebt, hangt af van je leeftijd, gewicht en huidtype. In het algemeen geldt: 

  • Oudere mensen hebben meer nodig dan jongere mensen
  • Grote mensen hebben meer nodig dan kleine mensen
  • Dikke mensen hebben meer nodig dan dunne mensen
  • Donker getinte mensen hebben meer nodig dan licht getinte mensen
  • Zieke mensen hebben meer nodig dan gezonde mensen.

Het is onmogelijk dat je via zonlicht een overdosis vitamine D krijgt. Je lichaam is hierin zelfregulerend en maakt niet meer vitamine D aan dan nodig is. Bij voedingssupplementen ligt dat anders: bij een structureel teveel kun je jouw lichaam vergiftigen.

Veel Nederlanders hebben een vitamine D tekort, vaak zonder het zelf te weten. Wanneer je vitamine D gehalte in je bloed lager dan is dan 50 nmol/l spreekt men van een vitamine D tekort. Dit niveau moet liggen tussen de 80 nmol/l en 100 nmol/l.

Vooral volwassenen ouder dan 50 jaar lopen het risico met een ernstig vitamine D tekort rond te lopen. Onderzoek wees enkele jaren geleden uit dat 45% van de Nederlandse mannen en 56% van de Nederlandse vrouwen die zij onderzochten met een vitamine D tekort kampten. De oorzaak van een tekort aan vitamine D kan te maken hebben met: 

Je leefstijl
Te weinig blootstelling aan zonlicht, omdat men veel te weinig buiten komt. Vooral mensen met een donkergetinte huid dienen ervoor te zorgen dat ze regelmatig naar buiten gaan, omdat zij van nature minder goed UV-licht omzetten in vitamine D.

Je leeftijd
Bij het ouder worden, wordt het voor je lichaam steeds moeilijker om zonlicht om te zetten in vitamine D. Dit komt o.a. omdat je huid vanaf je 40ste/50ste steeds dunner wordt en je nierfunctie terugloopt.  

Overgewicht
Vitamine D is een vetoplosbare vitamine, wat betekent dat als je lichaam over veel vetcellen beschikt de meeste vitamine D wordt afgebroken door vetcellen.

Vaak zijn de klachten die duiden op een vitamine D tekort van algemene aard en worden daarom niet altijd toegeschreven aan een vitamine D tekort. Als je echter vaak last hebt van één of meer van de volgende symptomen, kan het heel goed zijn dat je een vitamine D tekort hebt: 

  • Chronische vermoeidheid
  • Regelmatig verkouden en griep
  • Spierpijn of spierkrampen
  • Gewrichtspijn
  • Vatbaarheid voor botbreuken
  • Chronische pijn
  • Hoge bloeddruk
  • Verminderd concentratievermogen
  • Tandvleesaandoeningen
  • Lusteloosheid
  • Slapeloosheid
  • Hoofdpijnen
  • Gewichtstoename
  • Blaasproblemen
  • Constipatie
  • Diaree


We kunnen niet zonder zon. Vitamine D is namelijk onmisbaar voor je gezondheid en wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht. Té veel zon is echter ook niet goed, aangezien dat kan leiden tot huidveroudering of zelf een melanoom. Het is daarom belangrijk om de juiste balans te vinden.

Hoeveel zonlicht je precies nodig hebt hangt af van de zonsterkte, je leeftijd en je huidskleur. In de zomermaanden is 15-30 minuten in de zon zitten tussen 11:00 en 15:00 al voldoende om een gezonde hoeveelheid vitamine D aan te maken. In de wintermaanden is ons waterige zonnetje hier helaas niet sterk genoeg voor.

Hoeveel vitamine D er wordt aangemaakt verschilt per persoon. Het hangt onder andere af van jouw huidskleur, leeftijd en lichamelijke conditie. Gemiddeld genomen is één bezoek onder onze vitamine D zonnebanken genoeg om jouw vitamine D voorraad op een gezond niveau te krijgen. 

Hoe zit dat?
Meestal gebruiken zonnebanken voornamelijk UV-A licht. Dit zorgt voor een snelle bruining, die helaas ook weer sneller zal verdwijnen. Onze Sunday's zonnebanken met unieke blue D-lite lampen bevatten daarom ook UV-B licht. Dit zorgt niet alleen voor een duurzame pigmentopbouw die langer zichtbaar is, maar ook voor de aanmaak van vitamine D! De UV-waarden van de blue D-lite lampen voldoen daarbij nog steeds aan de Europese richtlijnen.

Te véél vitamine D aanmaken is overigens niet mogelijk, omdat jouw lichaam de vitamine zelf aanmaakt en reguleert. Slik je vitamine D supplementen, dan moet je wel uitkijken dat je niet teveel vitamine D (kunstmatig) tot je neemt.

Aan een aantal producten als boter, melkproducten en vitaminedrankjes wordt kunstmatig vitamine D toegevoegd. Dit staat dan expliciet vermeld op de verpakking.

Van nature vind je vitamine D in kleine hoeveelheden in gedroogde shiitakes, eigeel en wilde vette vis zoals makreel, zalm, heilbot, tonijn, sardine en haring. De gemiddelde vis op ons bord komt echter niet van de wilde vangst maar uit kweekvijvers, waardoor de hoeveelheid vitamine D in deze vissen erg laag is.

Ook in levertraan (olie gewonnen uit de lever van bepaalde vissen) zit een relatief hoge dosis vitamine D zit. Daarnaast bevat levertraan echter ook een zeer hoge concentratie aan vitamine A. Vitamine A gaat niet alleen de werking van vitamine D tegen, maar kan bij verhoogde inname zelfs giftig zijn.

Werelwijd kampen steeds meer mensen met een vitamine D tekort. Niemand weet precies waar dit door komt. De oorzaak lijkt te schuilen in het feit dat we tegenwoordig meer tijd binnenshuis doorbrengen. Daarnaast maken we steeds meer gebruik van SPF zonnebrandcrèmes wanneer we naar buiten gaan. Het beschermen van je huid is verstandig, maar zorgt er wel voor dat je nog nauwelijks vitamine D aanmaakt. En dat brengt weer allerlei risico's met zich mee, want vitamine D is onmisbaar voor je gezondheid en je immuunsysteem.

Nee, het UV-licht dat verantwoordelijk is voor de vitamine D aanmaak dringt niet door glas. Dus in je serre, auto of achter een glazen raam maak je helaas geen vitamine D aan!

Nee, helaas maakt je lichaam nog nauwelijks vitamine D aan als je huid bedekt is met een SPF. Zelfs zonnebrandcrèmes met een lage beschermingsfactor kunnen de natuurlijke aanmaak van vitamine D bijna helemaal tegenhouden. Je moet dus een balans vinden tussen je huid beschermen tegen verbranding en je huid blootstellen voor vitamine D aanmaak. In de zomermaanden is 15-30 minuten in de zon zitten tussen 11:00 en 15:00 al voldoende om een gezonde hoeveelheid vitamine D aan te maken.

Vitamine D is een verbruiksstof. Dat betekent dat je het steeds opnieuw moet aanvullen. In de zomer gaat dit proces bijna vanzelf, omdat er meer zon is en we meer buiten zijn. In de wintermaanden is zonkracht echter te laag om vitamine D aan te maken. Aan het einde van de winter is onze vitamine D voorraad het laagst, waardoor we extra vatbaar zijn voor griepjes en andere virussen.

Je kunt je vitamine D in de winter op een aantal manieren op peil houden:

  • Tussendoor op vakantie gaan naar zonnige oorden. Let er dan wel op dat je je ook voldoende beschermt tegen de vaak veel krachtiger zon op deze locaties.
  • Regelmatig onder de zonnebank. Een kwartier tot een half uur per week volstaat, afhankelijk van je huidtype. Let er wel op dat je zont onder een vitamine D zonnebank met blue D-lite. Dit zijn zonnebanken die het natuurlijke zonlicht nabootsen.
  • Vitamine D supplementen. Let er wel op dat je de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid in acht neemt, omdat je met supplementen ook teveel binnen kunt krijgen.

Voor een egaal resultaat is het goed om de dag voor je gaat Spray Tannen je lichaam te scrubben. Op de dag zelf kun je beter niet waxen, scheren, scrubben, bodylotion of andere crèmes gebruiken. Verwijder make-up, zoals foundation, voor je de Spray Tan cabine in gaat. Mascara kun je wel op houden. Zorg dat je gemakkelijke kleren draagt. De Spray Tan kan afgeven, maar dit was je gemakkelijk uit je kleren.

Ja, dit gebeurt in een afsluitbare volautomatische Spray Tan cabine, dus zonder hulp van medewerksters. Uiteraard krijg je eerst wel een uitgebreide uitleg en instructie in de studio.

Nee, Spray Tan is niet slecht voor je huid. Door middel van een geavanceerde spuittechniek wordt er een laagje DHA op je huid gespoten. Dit is een natuurlijke suiker die zich hecht aan de eiwitten in de buitenste huidlaag. Dit veroorzaakt een donkere verkleuring van de huid, zonder dat er sprake is van huidverdikking of pigmentatatie.

In principe geef de Spray Tan niet af, maar wanneer je gebruik maakt van een bronzer kan dit wel het geval zijn. We adviseren je daarom om een haarnetje te gebruiken. Deze ligt voor je klaar in de cabine. 

De meeste klanten kiezen er voor niets aan te houden tijdens het Spray Tannen. Dit levert ook het mooiste resultaat op. Tijdens de Spray Tan sessie ben je helemaal alleen. Vooraf krijgt je natuurlijk een goede uitleg en de computer begeleidt je tijdens de behandeling.

Vind je het toch prettiger om bijvoorbeeld een onderbroek of bikini te dragen, is dat geen probleem. De Spray Tan is uitwasbaar op 30 graden.

Let na de Spray Tan sessie op het volgende:

  • Draag makkelijke, donkere en niet knellende kleding en ondergoed. Dit voorkomt strepen of vlekken op je huid voordat de kleur zich helemaal ontwikkeld heeft.
  • Ga niet direct douchen of sporten (wacht hier 6 tot 8 uur mee).
  • Wacht tenminste 24 uur met scheren.
  • Verzorg je huid na afloop dagelijks met een hydraterende crème voor extra soepelheid en glans.

Nee, het is belangrijk dat je de eerste 6 tot 8 uur niet doucht, zwemt of in bad gaat. Dit omdat de kleur zich ontwikkelt in de eerste uren na de behandeling. Als de kleur zich helemaal ontwikkeld heeft, kun je douchen, zwemmen of in bad gaan zonder de kans op strepen of vlekken op je huid.

Het is per persoon verschillend hoe lang de kleur volledig zichtbaar is. Reken op ongeveer 10 dagen. Daarna vervaagt de tint geleidelijk. Scrub je huid goed voor de behandeling en smeer je na de behandeling regelmatig in met een hydraterende crème om je kleurtje zo lang mogelijk te behouden.

Ja, na de behandeling kun je prima zonnen. Je zal niet sneller of minder snel bruin worden dan anders. Je bruine kleur door UV-licht ontstaat namelijk in je huid (pigmentatie), terwijl de Spray Tan zich aan de buitenste laag van je huid hecht.

Let op: de Spray Tan biedt geen bescherming tegen de zon, dus blijf in de buitenzon een SPF zonnebrandcrème gebruiken. 

Ja, dat kan! Met onze volautomatische Spray Tan heb je een mooie egaal kleurtje binnen 10 minuten. Er is hierbij geen kans op een 'zwangerschapsmasker'. Voor de zekerheid raden we je wel aan om niet te Spray Tannen tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap. Raadpleeg bij twijfel je verloskundige of huisarts.

Nee, de Spray Tan zorgt voor een natuurlijke kleur.

Een oranje kleur kan alleen veroorzaakt worden door het gebruik van onnatuurlijk stoffen, of een te hoge hoeveelheid DHA. Onze Spray Tan bevat geen onnatuurlijke stoffen en maakt gebruik van een nauwkeurig afgestemde hoeveelheid DHA (een natuurlijke suiker).

100%
Verantwoord zonnen Daarom zon je bij Sunday's
4.1
We scoren gemiddeld een 4.1/5 Daarom zon je bij Sunday's
50+
Zonnestudio’s in heel Nederland Daarom zon je bij Sunday’s