Events

Andere ogen

za 18 feb. 2023 - zo 21 mei 2023

Bij het museum zijn ruim 120 mensen dagelijks aan het werk om de collecties zo goed mogelijk te beheren, te onderzoeken en te tonen. Elk van hen heeft een band met de kunstwerken en historische voorwerpen, maar het publiek ziet over het algemeen alleen de keuze van de conservator of directeur: objecten in een kunst- of cultuurhistorische context. Het museum draait het nu om.

Voor Andere ogen – Gezichten van de collectie Dordrecht maken artistiek directeur Femke Hameetman en twintig van haar museumcollega's een keuze uit al het moois dat de Dordtse musea in huis hebben. Als bezoeker word je uitgenodigd door hún ogen te kijken. De tentoonstelling is een verrassende (nieuwe) kennismaking met het museum, dat vaak als anoniem of elitair 'instituut' wordt gezien – in plaats van als een groep enthousiaste mensen, verbonden door die veelzijdige collectie.

Kennismaking

Bij haar aantreden als artistiek directeur afgelopen mei is Femke Hameetman gevraagd om bij wijze van kennismaking een tentoonstelling samen te stellen die aansluit bij haar visie voor de organisatie. Hameetmans persoonlijke drijfveer is om het museum en alle collecties met zoveel mogelijk mensen te delen.

Hameetman liet haar oog zelf vallen op een foto door Vincent Mentzel van de prachtige tuin van het Dordrechts Museum. ‘Het is een historische en bijzondere plek en is een belangrijk onderdeel van de ervaring van het museumbezoek. Je komt in een andere sfeer als je over het pad loopt: van de beslommeringen van het dagelijks leven naar de besloten omgeving van het museum. De tuin hoort bij het museum als een onderdeel van wie we zijn, van ons DNA.’

In Andere ogen schitteren nu eens niet alleen de collectiestukken, maar ook de persoonlijke verhalen van de museummedewerkers die ze uitkozen. Deze verhalen worden met behulp van foto's en video in de tentoonstelling geïntegreerd.

Vergelijkbare evenementen

Expositie

De Galatea Kunstprijs 2023

za 25 mrt. 2023 - zo 20 aug. 2023
Expositie

HOF Live

vr 3 mrt. 2023
Expositie

Hof live

vr 3 mrt. 2023
Expositie

Hoogtepunten van Het Hof

zo 18 jun. 2023
Expositie

Kunst & Koffie Rein Dool

do 2 mrt. 2023 11:00
Expositie

Rein Dool tekenaar

wo 1 feb. 2023 11:00