UITagenda

Armoede lezing - Ralf Embrechts

do 30 mrt. 2023
None

Archief tentoonstelling

Aanleiding voor de lezing is de tentoonstelling Dordtenaren in Rampspoed van het Regionaal Archief Dordrecht. In de tentoonstelling is te zien onder welke omstandigheden Dordtenaren vroeger leefden en hoe de hulp toen georganiseerd was. De lezing begint met een korte inleiding op de tentoonstelling, die je na afloop kunt bezoeken.

Ralf Embrechts

Ralf Embrechts is medeoprichter van Quiet, een community die stille armoede onder de aandacht wilt brengen én verzachten. Vanuit Tilburg zijn er nu 13 Quiet communities door het hele land, waaronder in Dordrecht. Als directeur van MOM Tilburg, is hij zoals hij zelf zegt ‘buurman’ voor mensen die tussen wal en schip vallen in hun zoektocht naar de juiste zorg, hulp of (financiële) ondersteuning. Eén op de acht Nederlanders leeft in armoede. Deze groep mensen heeft een tekort aan geld en een tekort aan ‘meedoen’. Dat samen is een fatale combinatie, zoals Ralf Embrechts het noemt. Daarom doet hij een aantal concrete voorstellen om armoede aan te pakken, zoals een verhoging van het sociaal minimum, één betaaldag, minimumloon naar 14 euro en een rigoureuze verandering van het toeslagenstelsel.

Gesprek met wethouder Heijkoop
Direct na de lezing gaat Ralf Embrechts over deze voorstellen in gesprek met het publiek en Peter Heijkoop, wethouder armoede en schulden in Dordrecht. Heijkoop: “Als gemeente willen wij naast onze inwoners staan, maar we zijn vooral pleisters aan het plakken. De structurele oplossing moet echt uit Den Haag komen.”

Gratis tijdschrift Quiet 500
Ralf Embrechts is ook de drijvende kracht achter de Quiet 500: een glossy tijdschrift om armoede in Nederland met een knipoog onder de aandacht te brengen. Alle deelnemers aan de lezing krijgen een gratis exemplaar van de nieuwste editie.

De lezing wordt georganiseerd door Regionaal Archief Dordrecht, museum Hof van Nederland en Quiet Dordrecht.

Vergelijkbare evenementen

Lezing

Rebel with a Cause - Pink & Sea First with Dos Winkel

vr 14 apr. 2023 19:00
Lezing

Egyptomanie

vr 31 mrt. 2023 19:30
Lezing

Yvette den Hartog - Verbinding bij rouw en verlies

za 25 mrt. 2023 14:45
Lezing
Overige activiteiten

In gesprek met Raoul de Jong

wo 15 mrt. 2023 20:00
Lezing

Ontmoetingen In Villa Augustus - Laurie Cluitmans & Elspeth Diederix

di 25 apr. 2023 20:15
Lezing

Ontmoetingen In Villa Augustus - Menno Schilthuizen & Aglaia Bouma

di 11 apr. 2023 20:15