Events

Dat klinkt als een klok!

za 2 okt. 2021
09:00 - 18:00

Bij een viering van 800 jaar Dordrecht is er beslist één gebouw waar men niet omheen kan: de Grote Kerk in het centrum van de oude binnenstad. Reeds 100 jaar voordat Dordrecht in 1220 stadsrechten verkreeg was de Grote Kerk er al. Bovenop het dak van de Grote Kerk, staat een zogenaamde ‘Vieringtoren’. We hebben het hier niet over de stenen kerktoren aan de voorkant van de Grote Kerk.

De Vieringtoren is de houten toren die precies boven het kruispunt van het kerkschip en de zijbeuken is gebouwd. Vreemd genoeg zijn de klokken van de Vieringtoren in de loop der eeuwen vergaan, geroofd of omgesmolten tot oorlogsmateriaal. Hoe het ook zij, de Dordtse Vieringtoren is leeg. Die leegte worden opgevuld door klokken te laten gieten die over 800 jaar nog steeds zouden moeten kunnen klinken. In 2021 wordt dit gerealiseerd tijdens een historisch spektakel.

De middeleeuwen ‘herleven’ in Dordrecht. Vroeger werden de klokken namelijk niet bij de klokkengieterij maar op het terrein van de kerk ter plekke gegoten. Het klokkengietersbedrijf was vroeger een reizend gezelschap dat vanuit het buitenland speciaal naar de plaats van bestemming reisde. De historische klokgieting en het hele gietproces zal voor iedereen dan van nabij, per groot scherm in de kerk of via een You Tube kanaal te volgen zijn: het graven van de gietkuil, het opbouwen en verwarmen van een tijdelijke smeltoven en als hoogtepunt bij het ondergaan van de zon het eigenlijke gieten van de klokken.

Gelijktijdig zal er in en rond de Grote Kerk de hele dag muziek ten gehore worden gebracht.