Events

De poppenspeler van Warschau

ma 28 nov. 2022
20:00 - 21:30

Een muzikale vertelvoorstelling over moed en overlevingskunst door het Trio Vilde Katshke (Jiddisch voor Wilde Eend). 

Warschau 1939. De Duitsers vallen Polen binnen en de Tweede Wereldoorlog begint. Mika Hernsteyn, een joodse tiener probeert te overleven in het getto van Warschau.  In een oude jas van zijn opa, vol met verborgen zakken, vindt hij enkele handpoppen. Samen met zijn nichtje Elly brengt hij die tot leven. Met zijn poppenspel vrolijkt hij zieke kinderen op, verslagen buren en wanhopige familieleden. Iedereen in het getto heeft het over de magie van die poppenspeler die niet alleen afleiding, maar ook troost biedt. Tot de jongen op een dag staande wordt gehouden door een Duitse soldaat en gedwongen wordt tot een geheim leven. Dat levert zowel gevaren als kansen op. Wanneer het getto wordt ontruimd lijkt ontsnappen onmogelijk. Wie overleeft die hel op aarde? Welke keuzes kun je nog maken als het er echt op aankomt?  

Deze muzikale vertelvoorstelling is gebaseerd op de gelijknamige roman ‘De poppenspeler van Warschau’ van de Engels-Duitse schrijfster Eva Weaver. Zij gebruikte ware feiten en werkelijke personages als basis voor haar roman.

Trio Wilde Eend brengt een frisse mix van muziek en verhalen uit Oost Europa en verder. Het trio speelt niet alleen joodse klezmer, Balkan- en zigeuner muziek, maar ook melodieën uit o.a. Rusland en Armenië. Eigen composities en spannende improvisaties geven hun muziek nog meer kleur.

Het trio werd in 1998 opgericht door Gottfrid van Eck om zijn liefde voor joodse verhalen en muziek uit Oost Europa te combineren. Sindsdien verzorgde het vele honderden vertelconcerten voor een enthousiast publiek. Gottfrid vertelt, speelt (bas)klarinet en krijgt muzikaal tegenspel van Tessa Zoutendijk op viool en Michel Ockeloen op accordeon.

Vergelijkbare evenementen

Muziek

Eric Koevoets speelt C├ęsar Franck

za 8 okt. 2022 16:00
Muziek

King of the World

vr 13 jan. 2023 21:00
Muziek
Voor kids

Phil Kidzz en Phil Young - KInderboekenweekconcert

za 15 okt. 2022 14:00
Muziek

Cantatedienst

zo 30 okt. 2022 19:00
Muziek

Choral Evensong

zo 11 dec. 2022 19:00
Muziek

Orgelvespers

zo 27 nov. 2022 19:00