Events

De Slangenzuil in de Hippodroom van Constantinopel.

vr 25 nov. 2022
20:00 - 22:00

Op vrijdag 25 november geeft dr. Rolf Strootman een lezing over de Slangenzuil in de Hippodroom van Constantinopel. In het hart van Istanbul, precies in het midden van de voormalige renbaan, staat het droevige restant van een 2500 jaar oud monument: de Slangenzuil. Dit Klassieke monument kent een opmerkelijke continuïteit als sacraal object en vond een plaats in Christelijk, Joods en Islamitisch volksgeloof. Het oorspronkelijke monument, een gouden drievoet gedragen door een driekoppige bronzen slang, was een wij-geschenk van de Grieken aan Apollo na hun overwinning op de Perzen bij Plataia. 

Constantijn de Grote bracht het monument naar Constantinopel om zijn nieuwe hoofdstad te markeren als centrum van de wereld. Veel sacrale en magische betekenissen zijn in de loop der eeuwen aan de zuil toegekend door Christenen, Moslims en Joden. In het bijzonder gold de Slangenzuil als talisman die de stad beschermde tegen giftige slangen. Ook deden allerlei volksverhalen de ronde over de zuil, met name in de Osmaanse periode. Rond 1700 vielen de drie koppen eraf; slechts een ervan is tot dusverre teruggevonden. 

De lezing wordt georganiseerd door het Nederlands Klassiek Verbond en is niet alleen toegankelijk voor leden maar ook voor niet-leden. 

Toegang: gratis.