Events

Dieren van Dordt

za 17 jul. 2021 - vr 31 dec. 2021

Op de avond van 19 juni 1572 ontvangt de geleerde Schaepekop een bijzondere brief uit het verleden. In het jaar 1420 denken twee rijke koopmannen uit Antwerpen dat er een nieuwe zondvloed komt die de hele stad Dordrecht zal overstromen. Ze vragen in de brief aan de geleerde om in Dordrecht een ontdekkingstocht door de stad en de omgeving te maken. Dan kan de geleerde de dieren opsporen waarvan de koopmannen het bestaan nog niet weten, en die redden van de ondergang. Samen met een griffioen begint de geleerde aan een gevaarlijke maar spannende tocht op zoek naar de Dieren van Dordt.

Alles wat zij onderweg meemaakt schrijft ze op in een Journael. Een metgezel maakt tekeningen van de bijzondere dieren die ze onderweg tegenkomen. Zo werken ze samen aan “Het Handtboeck Uitsonderlijke Dierlijcke Bewoners van Dordt”. Ze moeten wel uitkijken, want de rattenvanger en de hondenslager zijn ook actief. Vele jaren later, in december 2019 om exact te zijn, wordt slechts een pagina uit Het Handtboeck teruggevonden in de omgeving van kasteel Crabbenhof. Alles wat rest is een pagina die aangevreten is door de ratten en de muizen.

In de gemeenteraad werden in de afgelopen zomer al vragen gesteld en in AD de Dordtenaar stond de angstaanjagende kop “brr ik durf dat parkje niet meer in”. Zelfs de gemeenteraad moeit zich met de rattenplaag! De inwoners van het gehele land lezen op sociale mediakanalen dat er een muizenplaag op komst is. Het RIVM komt met onheilspellende berichten voor het jaar 2021 en verder…. De gemeenteraad overweegt op dit moment om een rattenvanger in te schakelen…

In 2020 kruipt de verteller Darja in de huid van geleerde Schaepekop. Samen met de kinderen gaat ze op zoek naar de verhalen om het Handtboeck weer compleet te maken. De korte sages, legendes en gedichten over Dordtse Dieren maken 800 jaar geschiedenis voelbaar en belevend voor kinderen. De dieren uit de vertelling zitten vanzelfsprekend ook “verstopt” in de stad en kunnen uiteindelijk met een spin-off activiteit door de kinderen “opgespoord” worden. De kinderen krijgen een Journael om hun eigen dieren te verzamelen. Data optredens: zomervakantie (try outs), klassendag OMD september 2020, Halloween (begin november), periode Kerstmarkt 2020.