Events

Expositie Boom, Roos, Vis

wo 26 jan. 2022 - ma 7 aug. 2023
Het Nationaal Onderwijsmuseum sluit graag aan bij actuele discussies. De wisseltentoonstelling ‘boom roos vis, over leren lezen en leesplezier’ is daar een goed voorbeeld van.

Verander je leven, lees een boek! 

Lezen is een heel bijzondere vaardigheid: als je het eenmaal kunt, kun je nooit meer níet-lezen. En dat is maar goed ook, want lezen verandert je leven. 

Lezen is belangrijk om te kunnen functioneren in de maatschappij. Toch neemt de leesvaardigheid onder jongeren af. En dat is jammer, want lezen is niet alleen bijzonder en belangrijk, maar vooral ontzettend leuk! In de tentoonstelling ‘boom roos vis, over leren lezen en leesplezier’ is daarom volop aandacht voor leren lezen – en blijven lezen!  

Caesarius Mommers, ‘de leesvader van Nederland’
In de tentoonstelling vertelt frater Caesarius Mommers, ‘de leesvader van Nederland’, over de ontwikkeling van het leesonderwijs in Nederland. Hij neemt de bezoeker mee in zijn verhaal over ‘Veilig Leren Lezen’, de leesmethode die ooit begon met het iconische drieluik ‘boom roos vis’. Op interactieve wijze ontdekt de bezoeker het antwoord op vragen als ‘hoe leren wij lezen?’ ‘hoe bijzonder is het eigenlijk dat we lezen?’ en ‘hoe belangrijk is het dat we blijven lezen?’  

Ontsnap uit De Griezelbus!
In de tentoonstelling staat leesplezier centraal. Er is van alles te beleven. In een heus Letterbos worden kinderen uitgenodigd en uitgedaagd om met letters te spelen en duiken ze in een fantasiewereld. In het woud van levensgrote illustraties kan iedereen lezen, voorgelezen worden, boeken ontdekken, deelnemen aan een next level speurtocht en, als klap op de vuurpijl, proberen te ontsnappen uit De Griezelbus-escaperoom!  

En natuurlijk zijn er heel veel boeken. Vrolijke, spannende, avontuurlijke, romantische en enge: je vindt ze allemaal in ‘De ideale schoolbibliotheek’.  

Nieuwsgierig geworden?
Klaar om je wereld te vergroten, je horizon te verbreden en te verdwalen in je fantasie? Bezoek dan snel de tentoonstelling ‘boom roos vis, over leren lezen en leesplezier’ en laat je verrassen door een verhaal, inspireren door een gedicht en verleiden door een boek!  

Doelgroepen
De tentoonstelling zal een brede doelgroep aanspreken: van kinderen en hun (groot-) ouders, tot leerkrachten, PABO-studenten, pedagogen en iedereen die het lezen in Nederland een warm hart toedraagt. De tentoonstelling kent daarnaast een rijk educatief programma, een uitgebreide randprogrammering en een verrassende vakantieprogrammering.

Achtergrond
Uit recente onderzoeken blijkt dat het leesniveau van de Nederlandse jeugd steeds verder achteruitgaat. Met deze tentoonstelling gaan we het leesplezier bij jong en oud stimuleren en het besef van het belang van lezen vergroten. Daarnaast laten we de ontwikkeling van het leesonderwijs zien aan de hand van de meeste gebruikte leesmethode in Nederland: ‘Veilig Leren Lezen’. Met Stichting Voorlezen is een randprogramma samengesteld.

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt met financiële steun van diverse fondsen, waarvoor wij hen zeer erkentelijk zijn.

 

Vergelijkbare evenementen

Expositie

Landschapschilderen

za 22 okt. 2022 11:00
Expositie

Het oog van Jan Veth

za 2 sep. 2023 11:00
Expositie

Het oog van Jan Veth

za 12 aug. 2023 11:00
Expositie

Het oog van Jan Veth

za 19 aug. 2023 11:00
Expositie

Het oog van Jan Veth

za 26 aug. 2023 11:00
Expositie

Het oog van Jan Veth

za 5 aug. 2023 11:00