Events

Uhmar Rashid - Two Tongues

za 29 okt. 2022 - zo 5 mrt. 2023

Het Dordrechts Museum presenteert zijn eerste museale solotentoonstelling in Nederland: Umar Rashid – Two Tongues. Zwart en wit, goed en kwaad, donker en licht draaien hierin voortdurend om elkaar heen, als een slang met dubbele tong. ‘Ik schilder de geschiedenis als een ontdekkingsreis en vrijheidsstrijd vol wendingen, licht, lucht en komedie. Alsof ik omkijk uit de toekomst, want ik wil wat gedachten vernieuwen.’

Het museum is er trots op dit podium te kunnen bieden en het werk van Umar Rashid met het publiek te kunnen delen. Via de hedendaagse kunst komen zes eeuwen schilderkunst in de museumcollectie samen met de actualiteit. Kunstenaars die nú leven en werken zoomen in op onze wereld vol dubbelzinnigheden. Ze komen dicht op de huid van de eigen tijd.

Umar Rashid

Umar Rashid (1976, Chicago) is een verhalenverteller in de beeldende kunst. Hij geeft een draai aan de geschiedenis van wereldveroveraars. Zijn commentaar op hun grote daden zit vol bijtende humor, poëzie en verbeeldingskracht. In zijn schilderijen slingert hij zichzelf door de tijd, als een superheld die van een verre planeet over de aarde triomfeert. Doelwit: het verleden vernieuwen.

Rashid vermengt tekst en beeld, historische verhalen met spetterende toekomstvisioenen. Als ruimtewezen kijkt hij bliksemend naar het aardse rollenspel van held en slachtoffer, zwart en wit, man en vrouw, mens en dier. Machtsverhoudingen draait hij om. Zijn verbeelding is een wapen in de vrijheidsstrijd. Voor gelijkheid. En tegen het geniepige vastpinnen op ras, klasse en geslacht.

Bij Rashid is alles mogelijk, dank zij de mengeling van feit en fictie. Zijn stijl doet denken aan volkskunst, striptekeningen en illustraties uit kinderboeken. Maar ook aan historische landkaarten, theatershows en sciencefiction. In figuratieve schilderijen vol strijdlustige taferelen herbeziet hij de 17e en 18e-eeuwse koloniale geschiedenis. Wereldveroveraars veranderen in vampiers, bloeddorstig, maar ook een prooi van hun eigen wellust.

Rashid deinst niet terug voor beelden van uitbuiting, seks en geweld. De kunst zelf is ongevaarlijk; het geweld komt uit de harde realiteit. Rashid belicht historische uitwassen in een virtuoze wraakoefening. ‘Niet dat wij nu beter zijn dan toen’, zegt hij. ‘Maar we zijn wel in staat tot het erkennen van wangedrag.’ Hij prikkelt en daagt uit; zet aan het denken zonder de les te lezen: goed en kwaad blijven om elkaar heen wentelen – zoals een slang die zichzelf in de staart bijt, maar die zichzelf ook altijd opnieuw vernieuwt, met het afleggen van zijn huid.

 
Let op: Het Dordrechts Museum is gesloten op maandag!

Vergelijkbare evenementen

Expositie

Tentoonstelling Dordtenaren in rampspoed

za 15 okt. 2022 - zo 3 sep. 2023
Expositie

Open Call Galateaprijs 2023

do 1 dec. 2022 11:00
Expositie

Op reis met het voorleesfeest

wo 28 dec. 2022 11:00
Expositie

Rein Dool tekenaar

zo 11 dec. 2022 - zo 21 mei 2023
Expositie

Umar Rashid - TWO TONGUES

wo 30 nov. 2022 - zo 5 mrt. 2023
Expositie

Watamula

wo 30 nov. 2022 - zo 8 jan. 2023