UITagenda

Classic: Solaris (1972)

vr 28 jun. 2024
15:00 - 17:47

Meesterlijke SciFi-film met muziek van J.S. Bach

Regie: Andrej Tarkovski (1932-1986) – Acteurs: o.a. Donatas Banionis, Natalja Bondartsjoek, Anatoli Solonitsyn
Lengte: 167 minuten – Taal: Duits, Russisch
– Ondertiteling: Nederlands

VPRO-Cinema: “.. een zeer byzondere SF-film ..een onwerkelijke beleving.”

Ich Ruf zu Dir, Herr Jesu Christ BWV 639 uit het Orgelbüchlein en BWV 881 uit Das Wohltemperierte Klavier – Preludes und Fugas zijn twee muziekstukken van J.S. Bach, die alle tijd krijgen in dit Scifi-meesterwerk van de Russische cineast Andrej Tarkovsky. Ze zijn opgenomen in de grensverleggende soundtrack, gemaakt door de Russische pionier in de electronische muziek Edward Artemiev.

In de verre toekomst hebben mensen een ruimtestation in een baan rond de planeet Solaris gebracht. Wanneer er op aarde twijfels ontstaan over de geestelijke toestand van de drie wetenschappers in het ruimtestation, wordt psycholoog Kris Kelvin (Donatas Banionis) eropuit gestuurd om de situatie op het station te onderzoeken. Hij ontdekt vreemde verschijnselen; buitenaardse intelligentie die wensen lijkt te vervullen en herinneringen letterlijk tot leven brengt. Zo ontmoet Kris opnieuw zijn overleden vrouw Hari (Natalya Bondartchuk). De film bespeelt de grenzen tussen werkelijkheid en subjectieve waarneming; wat weten we eigenlijk?

In de associatieve beeldtaal, het meditatieve tempo en de beschouwende dialogen die zijn films zo kenmerken, schets Tarkovsky een intrigerend portret van de sterfelijke mens. Gedragen dus door de muziek van Artemiev met de steun van Bach,
 

Vergelijkbare evenementen

Film

Films in Kinepolis

wo 2 okt. 2024
Film

Prosecco Night: Rokjesnacht

wo 2 okt. 2024 20:00
Film

Films in Kinepolis

zo 1 sep. 2024
Film

Concert: André Rieu's Power of Love

zo 1 sep. 2024 15:00
Film

Films in Kinepolis

zo 7 jul. 2024
Film

Binnenstebuiten 2

zo 7 jul. 2024 18:30