Events

Filosofisch Café - Heeft de mens een vrije wil ?

do 9 mrt. 2023
20:00 - 22:00

Iedereen denkt wel eens na over belangrijke levensvragen: wat is het goede dat ik moet doen? Waar mag ik in geloven en waar mag ik op hopen? In het Filosofisch Café gaat het over deze vragen. Niet om een pasklaar antwoord te krijgen, maar om samen na te denken en te leren. Deze avond bespreken we twee boeken over de vrije wil, waarbij het publiek uitgenodigd wordt om na te denken over de vraag of de mens een vrije wil heeft.

“Waarom schurken pech hebben en helden geluk”
Aanleiding voor de avond vormt de Socratesbeker die de Stichting Maand van de Filosofie jaarlijks uitdeelt aan beste filosofische boek. In 2022 won Jurriën Hamer met zijn boek “Waarom schurken pech hebben en helden geluk”. In dit boek geeft Hamer aan dat vrije wil een mythe is. Althans, als vrije wil een volledig onbepaalde wil is. Daarbij geeft Hamer aan dat velen de vrije wil niet kunnen loslaten, omdat dan ons idee van moraal zou verdwijnen. Daarom besteedt Hamer de tweede helft van het boek aan een moraal die compatibel is met het idee van een niet-vrije wil.

“Mijn intenties en ik”
Tegelijkertijd dong er in 2022 nog een boek over de vrij wil mee naar de Socratesbeker. Dat was het boek “Mijn intenties en ik” van Lieke Asma. Asma neemt een standpunt in dat tegenovergesteld lijkt aan dat van Hamer. Hoewel een volledig ongeconditioneerde wil ondenkbaar is, wil dat niet zeggen dat de vrije wil niet bestaat. Op basis van de capabilities approach van Nusbaum, beargumenteert Asma dat het wel zeker mogelijk is om te spreken over vrije wil.

Vrije wil?
Heeft Hamer te vroeg de vrije wil doodverklaard? En hoe moeten we eigenlijk denken over vrije wil als in één jaar al twee zulke verschillende boeken het levenslicht zien?

Deze avond worden de kracht en zwakheiden van beide boeken besproken en wordt het publiek uitgenodigd om gezamenlijk op zoek te gaan naar een goed begrip van vrije wil.

Het Filosofisch Café wordt gehouden in de kosterij van de Trinitatiskapel.

Vergelijkbare evenementen

Overige activiteiten

Amnesty International Schrijfavond

vr 10 feb. 2023 19:30
Overige activiteiten
Voor kids
Wandelingen

Op stap met de schaapskudde

wo 3 mei 2023 10:30
Overige activiteiten

Knutselen met Iris

wo 5 jul. 2023 14:00
Overige activiteiten

Knutselen met Iris

wo 7 jun. 2023 14:00
Overige activiteiten

Knutselen met Iris

wo 3 mei 2023 14:00
Overige activiteiten

Knutselen met Iris

wo 5 apr. 2023 14:00