Events

Filosofisch Café - Hoe dacht Helmuth Plessner over de mens ?

do 23 feb. 2023
20:00 - 22:00

Iedereen denkt wel eens na over belangrijke levensvragen: wat is het goede dat ik moet doen? Waar mag ik in geloven en waar mag ik op hopen? In het Filosofisch Café gaat het over deze vragen. Niet om een pasklaar antwoord te krijgen, maar om samen na te denken en te leren. 

Helmuth Plessner
Deze avond staat in het teken van de Duitse filosoof Helmuth Plessner. De denker was actief in het interbellum, een boeiend hoofdstuk in de geschiedenis van de filosofie. Ook vanwege het feit dat de filosofen de oorlog onderling nog eens dunnetjes leken over te doen. Zo boycotte de bekendste van hen, Martin Heidegger (die een dubieuze rol speelde bij de opkomst van de Nazi’s) de carrière van de filosoof Helmuth Plessner. Plessner’s leermeester, Max Scheler, had hem ook al laten vallen, omdat hij meende dat Plessner zijn ideeën had gestolen.

In de schaduw van Heidegger
Helmuth Plessner emigreerde noodgedwongen in de jaren dertig naar Nederland en was 15 jaar hoogleraar in Groningen. In de oorlog publiceerde hij zijn bekendste werk ‘Lachen en Huilen’ dat in het Nederlands werd vertaald in 1961 en veel herdrukken kende. Weinigen zullen Plessner vandaag de dag kennen, maar hij is een originele filosoof die meer aandacht verdient dan hij, in de schaduw van Heidegger, heeft gekregen.

Mens is lichaam én heeft lichaam
In deze lezing zal Jan Vorstenbosch na een korte biografische schets, de betekenis van de filosofische antropologie, waarvan Plessner een van de grondleggers is, uitleggen. Centraal hierin staat het idee dat de mens een ex-centrische positie heeft. De mens is een lichaam en heeft een lichaam. Als lichaam is de mens verbonden met de natuur. Maar als mens die een lichaam heeft, ontstaat er een afbakening tussen het zelf en dat daarbuiten. En dit is geen statische of gegeven afbakening. Het is een afbakening die de mens zelf, actief vormgeeft.

Samenbrengen van zijn en hebben
Wanneer wij de wereld waarnemen, vooronderstellen we onszelf als wezen in die wereld. Dat zelf-begrip is verder gevormd door onze taal en cultuur. Hierdoor is elk zoeken naar betekenis altijd een zoeken naar het samenbrengen van onze twee manieren van lichaam-zijn en van een lichaam hebben.

Spreker Jan Vorstenbosch
Jan Vorstenbosch is ethicus en gepensioneerd universitair docent. Hij is gespecialiseerd in toegepaste ethiek met een brede interesse in ethiek van sport, mensenrechten en ethiek in het algemeen. Daarnaast geeft hij regelmatig de broodnodige ethische reflectie op het nieuws van alle dag in verschillende media.

Het Filosofisch Café wordt gehouden in de kosterij van de Trinitatiskapel.

Vergelijkbare evenementen

Overige activiteiten

Amnesty International Schrijfavond

vr 10 feb. 2023 19:30
Overige activiteiten
Voor kids
Wandelingen

Op stap met de schaapskudde

wo 3 mei 2023 10:30
Overige activiteiten

Knutselen met Iris

wo 5 jul. 2023 14:00
Overige activiteiten

Knutselen met Iris

wo 7 jun. 2023 14:00
Overige activiteiten

Knutselen met Iris

wo 3 mei 2023 14:00
Overige activiteiten

Knutselen met Iris

wo 5 apr. 2023 14:00