UITagenda

Filosofisch café: Inleiding logica

do 8 feb. 2024
20:00 - 22:00

Iedereen denkt wel eens na over belangrijke levensvragen: wat is het goede dat ik moet doen? Waar mag ik in geloven en waar mag ik op hopen? In het Filosofisch Café gaat het over deze vragen. Niet om een pasklaar antwoord te krijgen, maar om samen na te denken en te leren. Deze avond geven we een introductie in de logica, een uitgangspunt in het westerse denken.

Logica

De logica vormt een fascinerend gebied van de filosofie dat ons helpt redeneren en argumenteren op een gestructureerde en nauwkeurige manier. Logica is als een gereedschapskist die ons in staat stelt om helder te denken, geldige conclusies te trekken en onjuiste redeneringen te herkennen.

Verbanden

In de logica onderzoeken we hoe uitspraken met elkaar in verband staan en hoe we geldige conclusies kunnen afleiden op basis van gegeven informatie. Een eenvoudig voorbeeld uit de predikatenlogica is de volgende zin: “Alle mensen zijn sterfelijk.” Hierin gebruiken we het predikaat “sterfelijk” om te verwijzen naar de eigenschap die van toepassing is op alle individuen in de categorie “mensen.” Door logische redenering kunnen we concluderen dat als iemand een mens is, die persoon ook sterfelijk zal zijn.

Propositielogica en de predikatenlogica

In deze introductie verkennen we de propositielogica en de predikatenlogica. Hiermee ontdekken we hoe deze vormen van logica ons helpen bij het analyseren van argumenten, het identificeren van geldige conclusies en het bevorderen van kritisch denken.

Vergelijkbare evenementen

Lezing

IVN Winterlezing: Geveltuinieren en de voorjaarstuin

vr 8 mrt. 2024 19:30
Lezing

IVN Winterlezing: Hoe determineer je planten?

do 8 feb. 2024 19:30
Lezing

IVN Winterlezing: Het 10.000 soorten jaar

ma 8 jan. 2024 19:30
Lezing

IVN Winterlezing: Rewilding en het effect op biodiversiteit

do 14 dec. 2023 19:30
Lezing

Filosofisch café: Mens en ruimte

do 7 mrt. 2024 20:00
Lezing

Filosofisch café: Bezinning op artificiële intelligentie (AI)

do 22 feb. 2024 20:00