UITagenda

Filosofisch café: Mens en ruimte

do 7 mrt. 2024
20:00 - 22:00

Iedereen denkt wel eens na over belangrijke levensvragen: wat is het goede dat ik moet doen? Waar mag ik in geloven en waar mag ik op hopen? In het Filosofisch Café gaat het over deze vragen. Niet om een pasklaar antwoord te krijgen, maar om samen na te denken en te leren. Deze avond geven we een introductie in het denken over mens en ruimte.

Ruimte: beleving en feiten

De filosofie van mens en ruimte veronderstelt enerzijds dat ruimte als zodanig geen betekenis heeft, maar juist door allerlei ruimtelijke praktijken en relaties met andere dingen een betekenis krijgt die we allemaal op onze eigen subjectieve manier ervaren, beleven, en leven. Je zou kunnen zeggen dat dat de ‘softe’ kant van ons ruimte begrip is. Aan de andere kant heeft ruimte en hebben onze ruimtelijke praktijken ook een (harde) materiele kant die bijna voor zichzelf lijkt te spreken. Daarbinnen komt de mens tot beleefde en materiele praktijken door de tijd heen.

Inleider Jan Vorstenbosch

Jan Vorstenbosch geeft een inleiding over de mens die als het ware ‘geworpen is’ in diens levenswereld die bepaald wordt door ruimte en tijd. Jan is ethicus en gepensioneerd universitair docent. Hij is gespecialiseerd in toegepaste ethiek met een brede interesse in ethiek van sport, mensenrechten en ethiek in het algemeen. Daarnaast geeft hij regelmatig de broodnodige ethische reflectie op het nieuws van alle dag in verschillende media.

Vergelijkbare evenementen

Lezing

Filosofisch café: Bezinning op artificiële intelligentie (AI)

do 22 feb. 2024 20:00
Lezing

Filosofisch café: Inleiding logica

do 8 feb. 2024 20:00
Lezing

3e Dordtse KlimaatTop

do 12 okt. 2023 16:00
Lezing

drs. Hans van Rossum: Presentatie over A.D. Ennion en muziek door Mu-Chique

ma 13 mei 2024 20:00
Lezing

Genootschap Nederland Israël: Het vuur van de mystieke vervoering

ma 15 jan. 2024 20:00
Lezing

Genootschap Nederland Israël: Persoonlijke ervaringen tijdens de Jom Kippoeroorlog

ma 9 okt. 2023 20:00