Als de oudste stad van Holland en haar derde ‘suikerstad’ haalde Dordrecht enorme verdiensten uit het kolonialisme, de slavernij en de daarmee onlosmakelijk verbonden mensenhandel. Er wordt vaak gedacht aan de directe betrokkenheid van plantage-eigenaren, mensenhandelaren, handelscompagnieën en een rijke elite, maar de betrokkenheid van de stad ging verder en diverse sociaaleconomische lagen in de stad profiteerden van het koloniale systeem. De betrokkenheid van de stad gaat ook over het aandeel van kerken en scheepswerven. De verwerking van koloniale producten zoals suiker, koffie, thee en tabak zorgde voor werkgelegenheid en inkomens. Naast de verwerking profiteerden mensen ook van de verkoop van deze producten zoals winkeliers en eigenaren van thee/koffiehuizen. Koloniale sporen zijn nog terug te zien in talrijke monumentale panden uit de Dordtse binnenstad.
Om bewustwording te creëren over het koloniale verleden van Dordrecht en de hedendaagse impact zijn Rowan van der Stelt en Sidney Breidel het ‘Initiatief Koloniaal Verleden Dordrecht’ gestart. In samenwerking met het Kennis- en Documentatiecentrum Augustijnenhof is er historisch onderzoek gedaan. De uitkomsten daarvan worden vertaald naar toegankelijke informatie in de openbare ruimte, musea en de educatie. Het is van belang dat het koloniaal verleden van Dordrecht onderdeel gaat worden van het verhaal over de stad. Op de 1e etage van het Augustijnenhof wordt op 24 juni 2023 om 12.00 uur deze expositie over het koloniale verleden van Dordrecht geopend, die t/m 30 juni 2024 te bezoeken zal zijn. In deze expositie staan meerstemmigheid, verzet en familieverhalen centraal. Onderdelen van de expositie zullen in de loop van dat jaar steeds wisselen.De toegang voor deze expositie is gratis.
Op vrijdag 26 mei om 19.30 uur kun je in de Augustijnenkerk de lezing bijwonen van de wereldwijd bekende spreekster Mpho Tutu van Furth, dochter van de wereldberoemde Zuid-Afrikaanse bisschop en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 1984, Desmond Tutu. De aanleiding om haar uit te nodigen is niet los te zien van het onderzoek naar het koloniaal verleden van Dordrecht van Rowan van der Stelt, Sidney Breidel en Jan Willem Boezeman. In juni wordt het resultaat van deze diepgravende historische speurtocht in boekvorm uitgegeven.
De toegangsprijs voor deze lezing bedraagt € 10,00 p.p.
Aanmelden voor deze lezing kan via: https://augustijnenhof.nl/actueel/arij-boogerman-lezing-2023