UITagenda

Idee en concept: Klemens Patijn

do 7 mrt. 2024
20:00

Muziektheater over geroofd bezit

Vleugels en piano’s als stille getuigen van roofkunst en gewetenswroeging

‘PIANOSTEMMEN’, een nieuwe compositie van Tg Goed Gezelschap voor close-harmony voor meerdere klavieren, gaat over het verleden van systematische roof van (voornamelijk) Joods bezit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een onderbelicht verhaal over een onrecht dat nog steeds voortduurt. Met oude vleugels en piano’s wordt verteld hoe Joodse inwoners in diverse Nederlandse steden uit hun huizen werden gehaald, die vervolgens werden leeggeroofd door schattenjagers als Abraham Puls. ‘Het idee is zonder meer briljant: roofkunst is nog steeds actueel, maar de verbinding met live uitgevoerde muziek geeft extra tragiek.’ (Theaterkrant)

De oude pianostemmer Jacobus Kromm worstelt met zijn geweten over de verzameling piano’s en vleugels die hij (nog) in bezit heeft.

Ontelbaar veel instrumenten heeft hij in de loop van de jaren in bewaring gehad, gekocht, gerestaureerd, verhuurd en doorverkocht. Om de een of andere reden heeft hij nooit afstand van de piano’s gedaan. Over de herkomst zwijgt hij liever. Steeds vaker duiken er verhalen van vroeger op in zijn verwarde hoofd, steeds vaker hoort hij dissonanten. De pianostemmen keren zich gaandeweg tegen de oude man. Als stille getuigen vertellen ze over de dramatisch verlopen levens van hun rechtmatige eigenaren. 

Vergelijkbare evenementen

Voorstelling

Bert Visscher – Dat zie je een ander niet doen

vr 15 mrt. 2024 20:00
Voorstelling

Kunstmin | Lords of the Sound - The Music of Hans Zimmer

do 22 feb. 2024 20:00
Voorstelling

Bert Visscher – Dat zie je een ander niet doen

do 14 mrt. 2024 20:00
Voorstelling

Legendary Albums Live - Nirvana's MTV Unplugged in New York

za 9 mrt. 2024 20:00
Voorstelling

Wanderlust - Expeditiefestival met verrassende line-up

za 9 mrt. 2024 20:00
Voorstelling

WAT WE DOEN – Mensen zoals jij

vr 8 mrt. 2024 20:00