Events

In het licht van Cuyp

wo 26 jan. 2022 - zo 8 mei 2022

Het verhaal van Dordrechts grootste schilder is uniek. Cuyp was in zijn tijd een volstrekt lokale kunstenaar, die vrijwel onbekend was buiten zijn woonplaats. Hij leefde en werkte zijn hele leven in Dordrecht en de kopers van zijn landschappen kwamen bijna allemaal uit zijn geboorteplaats. Pas na zijn dood werd hij ontdekt door Engelse verzamelaars en kunstenaars. Vanaf circa 1750 ontstond daar een ware Cuyp-rage. De Britse aristocratie was zo verzot op de zonovergoten landschappen dat er rond 1800 geen belangrijk werk van Cuyp meer in Nederland te vinden was. In de grote Engelse landhuizen mocht een Cuyp niet ontbreken.

In het licht van Cuyp zal vele niet eerder in Nederland getoonde werken laten zien van Britse kunstenaars als Richard Wilson, Thomas Gainsborough, John Constable, J.M.W. Turner, Richard Parkes Bonington, Augustus Wall Callcott en John Crome. Twee topstukken van Cuyp uit de Engelse Royal Collection Trust worden genereus uitgeleend door Koningin Elizabeth II. Ook drie niet eerder in Nederland getoonde landschappen van Cuyp uit Woburn Abbey kunnen tijdelijk terugkeren naar de stad waar ze zijn gemaakt.

 

Activiteiten

Bij de tentoonstelling worden diverse lezingen, rondleidingen en workshops georganiseerd.

Studio Cuyp voor families

Laat je inspireren door de meester. In een bijzonder atelier maak je met levensgrote objecten als koeien, paarden en wolken je eigen Cuyp. Schuif net zo lang totdat je het perfecte beeld hebt en speel met licht totdat je de gouden touch van de meester evenaart. Tevreden? Leg dan jouw meesterwerk vast voor de eeuwigheid. Studio Cuyp is dagelijks toegankelijk voor families.

Onderwijs

Voor het primair en voortgezet onderwijs is er een speciaal lesprogramma dat leerlingen leert kijken naar elementen als sfeer, compositie en licht.

Wandeling

Waar werd Aelbert Cuyp geboren en wat waren zijn favoriete plekjes om te schilderen? Wie echt in het leven van de beroemde schilder wil stappen, gaat op pad. Een wandeling door de binnenstad van Dordrecht voert u langs memorabele plekken die voor de familie Cuyp belangrijk zijn geweest. De wandelroute kun je afhalen bij de kassa.

Vergelijkbare evenementen

Expositie

'Troubled Waters - a confused or chaotic state of affairs'

za 2 apr. 2022 - zo 8 mei 2022
Expositie

Richard van den Dool

zo 5 jun. 2022 - zo 13 nov. 2022
Expositie

Anouk Kruithof - Niet meer normaal

za 26 mrt. 2022 - zo 17 jul. 2022
Expositie

Boom, Roos, Vis

wo 26 jan. 2022 - di 23 mei 2023
Expositie

Kunst bij Weizigt

vr 22 apr. 2022 - ma 31 okt. 2022
Expositie

Studio 76 in de rechtbank

vr 1 apr. 2022 - do 30 jun. 2022