Keti Koti Maand
Keti Koti betekent ‘Ketenen Verbroken’. Zo heet de dag waarop in Nederland elk jaar op 1 juli de slavernij herdacht wordt en de vrijheid gevierd.
Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de slaafgemaakten vrijgemaakt werden. Daarom start vanaf juni de Keti Koti Maand, waarbij er herdacht wordt, maar juist ook het gesprek met elkaar wordt aangegaan.
Activiteiten
- 2 juni Hof Live: Het vastzitten aan ketens, bewust of onbewust, staat tijdens deze editie centraal. We hebben allemaal onze (gedachten)patronen en structuren, die soms wenselijk zijn, maar er ook voor kunnen zorgen dat we vast komen te zitten. Ze ontstaan door onze omgeving; door wat we leren, door onze opvoeding, familiegeschiedenis etc. We vertoeven vaak in een eigen bubbel en belevingswereld, waar het comfortabel voelt. Tijdens HOF Live ga je met elkaar in gesprek en wordt onderzocht waar die patronen vandaan komen. Er wordt ruimte geboden om te leren van het verleden in de hoop zo patronen in het heden te kunnen doorbreken.
- 30 juni Keti Koti herdenking en dialoogtafel: Tijdens Keti Koti wordt stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij met een traditionele herdenking in de museumtuin. De herdenking wordt omlijst door een plengoffer, muziek, spoken word, en inspirerende sprekers. Aansluitend op de herdenking in de tuin van het Dordrechts Museum is er een Keti Koti Dialoogtafel op het plein van Hof van Nederland, waar tijdens een rituele maaltijd stilgestaan wordt bij de hedendaagse gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden.
Let op! Het Dordrechts Museum is op maandag gesloten.