Events

Lezing Genootschap Nederland-Israël - Het Poeriemfeest

ma 6 feb. 2023
20:00

Het Genootschap Nederland-Israël, afdeling Drechtsteden organiseert vanavond een lezing: Het Poeriem-feest en de toekenning van wisselende betekenissen door de loop van de geschiedeni’s’ door Prof. dr. Bart Wallet.

Poeriem behoort misschien wel tot de populairste joodse feesten met een actuele spits. Het feest herdenkt de verrassende redding van joden uit de handen van Haman, zoals de Bijbelse Ester-rol vertelt. In de loop van de eeuwen is dit feest sterkontwikkeld en een spiegel geworden voor hoe steeds opnieuw aanvallen op het joodse volk werden gedaan en joden desondanks wisten te overleven. 

In deze lezing wordt gezocht naar de historische dynamiek van het Poeriem-feest en gekeken hoe dit feest in de loop van de geschiedenis steeds opnieuw nieuwe betekenissen heeft toegekend gekregen. Ook zal de revue passeren hoe Poeriem tegenwoordig wordt gevierd in een moderne, vaak seculiere context.

Prof. dr. Bart Wallet (1977) is hoogleraar vroeg moderne en moderne joodse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast doceert hij aan het Levisson Instituut en het Joods Educatief Centrum Crescas.