UITagenda

Nationale Bunkerdag

za 25 mei 2024
10:00 - 17:00

Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 25 mei 2024 is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan van Zeeland tot en met de Waddeneilanden de bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting.

Atlantikwall
De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een ruim 5000 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. Dordrecht nam een sleutelpositie in tussen de steden Breda en Rotterdam. Een belangrijke verkeersweg en de spoorlijn die over het Eiland van Dordrecht liepen, verbonden Brabant met Zuid-Holland. Wie deze in bezit had, beheerste de verbinding van het gebied ten zuiden van de grote rivieren en Rotterdam.  
 
Langs de buitenste dijken van het Eiland van Dordrecht staan op een regelmatige afstand van elkaar de bunkers als intrigerende betonnen huisjes. Ze zijn gemaakt als groepsschuilplaats, tussen februari en mei 1940, in opdracht van de Nederlandse Staat. De Duitse bezetter bouwde het steunpunt uit met bunkers ter verdediging van de bruggen over het Hollands Diep.  

Bunkerdag in Dordrecht
In Dordrecht bezoek je de manschappenbunker, die is ingericht als museum met een collectie van spullen uit de oorlog. Je ziet hoe de manschappen in deze bunker verbleven, bijvoorbeeld in de kleine bedjes. Iets verderop de Rijkswaterstraatweg vind je Groepsschuilplaats Type P, een Nederlandse militair bouwwerk. Deze groepsschuilplaats bood ruimte aan 8 tot 10 soldaten. Hier wordt een indrukwekkende mini documentaire getoond waarin het verhaal van een oud van bewoner van Willemsdorp wordt verteld, die als kleine jongen de luchtlandingen in mei 1940 heeft meegemaakt.

Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl

Tickets zijn online en op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties.

Vergelijkbare evenementen

Evenement
Lezing
Muziek

MAAT Saxophone Quartet

zo 20 okt. 2024 16:00
Evenement
Lezing
Muziek

ADAM Quartet

zo 22 sep. 2024 16:00
Evenement
Lezing
Muziek

Ruysdael Kwartet

zo 8 sep. 2024 16:00
Evenement
Lezing
Muziek

Matangi Quartet

zo 6 okt. 2024 16:00
Evenement
Muziek

Wantijlive

vr 7 jun. 2024 16:30
Evenement
Muziek

Cultuur op de Hoek

za 1 jun. 2024 11:00