Events

Nationale Dodenherdenking

do 4 mei 2023
19:00 - 20:30

In samenwerking met Centraal Comité ‘Oranjedag’, gemeente Dordrecht, de Oud-Illegaliteit en de Stichting Herdenkingsconcerten wordt op 4 mei de jaarlijkse Dodenherdenking georganiseerd.

Na een stille tocht wordt om 20.00 uur bij het herdenkingsmonument op het Sumatraplein 2 minuten stilte in acht genomen. Door vertegenwoordigers van de overheid, vele organisaties en particulieren worden bloemen bij het monument neergelegd. 

De Nationale Herdenking is in de eerste plaats een moment waarop wij met respect denken aan de mensen die slachtoffer zijn geworden van oorlog en onvrijheid. Wij herinneren ons de mensen die in de concentratiekampen en elders doelbewust zijn vermoord en de burgers die om andere redenen slachtoffer zijn geworden door oorlogsgeweld.

Daarnaast is de Nationale Herdenking is ook een eerbetoon aan de militairen en mensen uit het verzet die sneuvelden voor de vrijheid van anderen. Door het moment gezamenlijk te beleven tijdens de twee minuten stilte, is de herdenking ook een bemoediging voor de nabestaanden van de slachtoffers en voor hen die bereid zijn hun leven te geven voor de vrede en de vrijheid. Het blijven herinneren van wat er gebeurd is in de Tweede Wereldoorlog is, ook voor nieuwe generaties, een essentieel referentiepunt voor het beoordelen van actuele ontwikkelingen.

En tenslotte is de Nationale Herdenking is een gezamenlijke bezinning op verleden, heden en toekomst waarbij we de waarde van de vrijheid ten diepste beseffen. 4 en 5 mei zijn tezamen aansporing voor iedere burger zich actief in te zetten voor het behoud van de vrijheid en deze in gelijkwaardigheid te delen met anderen. De jaarlijkse dodenherdenking en viering van de bevrijding zijn daarmee nationale momenten waarop de burgers van Nederland hun onderlinge verbondenheid bevestigen.

Vergelijkbare evenementen

Overige activiteiten

Amnesty International Schrijfavond

vr 10 feb. 2023 19:30
Overige activiteiten
Voor kids
Wandelingen

Op stap met de schaapskudde

wo 3 mei 2023 10:30
Overige activiteiten

Knutselen met Iris

wo 5 jul. 2023 14:00
Overige activiteiten

Knutselen met Iris

wo 7 jun. 2023 14:00
Overige activiteiten

Knutselen met Iris

wo 3 mei 2023 14:00
Overige activiteiten

Knutselen met Iris

wo 5 apr. 2023 14:00