In samenwerking met Centraal Comité ‘Oranjedag’, gemeente Dordrecht, de Oud-Illegaliteit en de Stichting Herdenkingsconcerten wordt op 4 mei de jaarlijkse Dodenherdenking georganiseerd.
Na een stille tocht wordt om 20.00 uur bij het herdenkingsmonument op het Sumatraplein 2 minuten stilte in acht genomen. Door vertegenwoordigers van de overheid, vele organisaties en particulieren worden bloemen bij het monument neergelegd.
De Nationale Dodenherdenking is in de eerste plaats een moment waarop wij met respect denken aan de mensen die slachtoffer zijn geworden van oorlog en onvrijheid. Wij herinneren ons de mensen die in de concentratiekampen en elders doelbewust zijn vermoord en de burgers die om andere redenen slachtoffer zijn geworden van oorlogsgeweld.
Daarnaast is de Nationale Dodenherdenking is ook een eerbetoon aan de militairen en mensen uit het verzet die sneuvelden voor de vrijheid van anderen. Door het moment gezamenlijk te beleven tijdens de twee minuten stilte, is de herdenking ook een bemoediging voor de nabestaanden van de slachtoffers en voor hen die bereid zijn hun leven te geven voor vrede en vrijheid. Het blijven herinneren van wat er gebeurd is in de Tweede Wereldoorlog is, ook voor nieuwe generaties, een essentieel referentiepunt voor het beoordelen van actuele ontwikkelingen.
En tenslotte is de Nationale Dodenherdenking een gezamenlijke bezinning op het verleden, het heden en de toekomst, waarbij de waarde van vrijheid ten diepste beseft wordt. De herdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei zijn tezamen een aansporing voor iedere burger om zich actief in te zetten voor het behoud van de vrijheid en deze in gelijkwaardigheid te delen met anderen. Het zijn nationale momenten waarop de burgers van Nederland hun onderlinge verbondenheid bevestigen.