Tussen 1933-1945 kregen Duitse schoolkinderen les met schoolplaten en lesmethodes waarin een eendimensionale opvoeding werd overgedragen. Andere visies, meningen, opvattingen werden niet getolereerd. Geschiedenis, aardrijkskunde, leesonderwijs en zelfs gymnastiek – deze vakken stond in dienst van het nationaalsocialisme.
Het verleden werd verdraaid. Schoolkinderen leerden dat de oorsprong van de nazileer en de bijbehorende nazisymbolen al in de prehistorie lag. ‘Rassenkunde en erfelijkheidsleer’, nieuwe schoolvakken, stonden in het teken van het ‘zuiver houden van het Duitse ras’ en in het verlengde daarvan waren mensen met ‘erfelijke gebrekkigheden’ en zogenaamde ‘cultuurvernietigende elementen’ (Joden, ‘Untermenschen’, homoseksuelen, Roma en Sinti) ongewenst. In lees- en kinderboeken werden oorlog en geweld verheerlijkt. Gymnastiek stond in het teken van oorlog voeren. Op school werd de gewelddadige, racistische ideologie gelegitimeerd en verheerlijkt,
Op zondag 20 oktober houdt Jacques Dane van het Onderwijsmuseum een lezing over deze nep-opvoeding van de nazi’s. Aan de hand van leermiddelen laat hij zien hoe jongens en meisjes in de periode 1933-1945 vakkundig en esthetisch – de leermiddelen zagen er vaak prachtig uit – werden misleid. De gevolgen waren afschuwelijk.
Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. 2024 staat het thema ‘Echt nep’ centraal.
Tijd: van 14.00 tot 15.00 uur
Kosten: U kunt alleen deelnemen aan de lezing met een geldig entreebewijs tot het Onderwijsmuseum. Tip: met de Museumkaart, de Rotterdampas en Dordtpas betaal je geen entreegeld tot het museum! Zeker zijn van een plekje? Meld u dan aan via Tickets | Onderwijsmuseum
Locatie: Commissarissenzaal van het museum
Dit is het thema van de Maand van de Geschiedenis 2024: Echt nep! (youtube.com)