Events

Online fototentoonstelling ‘Een Leven Lang Leren',

ma 1 nov. 2021 - vr 31 dec. 2021

De online-fototentoonstelling ‘Een Leven Lang Leren’ geeft een beeld van het onderwijs in Nederland in 2020/2021. Fotograaf Rob Niemantsverdriet maakte deze bijzondere fotoreportage voor het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht. De foto’s zijn vanaf 1 november te bekijken op de website van het Onderwijsmuseum.

266 foto’s, 33 onderwijslocaties
Rob Niemantsverdriet maakte de 266 foto’s op 33 onderwijslocaties, verspreid door Nederland. ‘Het begrip onderwijs heb ik ruim geïnterpreteerd’, vertelt hij. ‘Leren doe je immers niet alleen op school. In de tentoonstelling zijn daarom ook foto’s te zien van babyzwemmen en een kookklasje voor tachtigers.’ De leerlingen en leerkrachten op de foto’s lijken zich niet bewust van de fotograaf. Het levert prachtige beelden op van het onderwijs anno nu: van vrijeschool tot mytylschool, van internationale schakelklas tot het skills lab in het Erasmus MC.

Hip aangeklede hoekjes
Dankzij Artikel 23, waarin de onderwijsvrijheid in Nederland is vastgelegd, beschikken we in Nederland over een enorme variëteit aan onderwijsvormen. Ook de verschillen tussen de onderwijslocaties zijn groot. Van klassiek en imponerend tot innovatief en inspirerend: onderwijs in Nederland is allang niet meer beperkt tot de klassikale opstelling in gesloten lokalen. Ontmoetingsplekken, plekken om je terug te trekken, om te studeren, te overleggen, te chillen – veel scholen hebben hip aangeklede hoekjes en inspirerende ruimten. De tentoonstelling toont het allemaal.

Corona
Het maken van een onderwijsreportage in coronatijd bracht bijzondere uitdagingen met zich mee. Ontroerend zijn de foto’s van docenten op College De Heemlanden in Houten die voor een camera in een verder lege klas stug doorgaan met lesgeven. Of de foto’s van de Graaf Florisschool: een initiatief van ouders om kinderen toch onderwijs te kunnen geven tijdens de lockdown.

Over Rob Niemantsverdriet
Rob Niemantsverdriet begon 30 jaar geleden als freelance fotojournalist bij Het Onderwijsblad van de AOb. Daarna heeft hij vele andere organisaties op het gebied van onderwijs aan zijn portfolio toe mogen voegen. Niemantsverdriet is inmiddels een veelzijdig fotograaf en filmmaker, maar zijn hart klopt vooral voor het onderwijs: ‘Leergierigheid is mensen aangeboren, het werkt aanstekelijk’, zegt hij daarover. ‘Het educatieve moment, het moment waarop iemand iets leert, dat is een moment dat mij steeds opnieuw ontroert.’

De online tentoonstelling is te bekijken op de site van het Nationaal Onderwijsmuseum: www.onderwijsmuseum.nl. Het project ‘Een Leven Lang Leren’ is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Matchingsfonds. 

Vergelijkbare evenementen

Expositie

Wanderlust

zo 10 apr. 2022 - zo 4 sep. 2022
Expositie

Feestkleren in de winter

za 26 nov. 2022 - za 28 jan. 2023
Expositie

Water, Wind, Wolken

za 17 sep. 2022 - za 19 nov. 2022
Expositie

Playmobil

za 11 jun. 2022 - za 10 sep. 2022
Expositie

Nachtvlinders

wo 1 dec. 2021 - do 30 dec. 2021
Expositie

Fifty Ways

di 8 feb. 2022 - zo 27 mrt. 2022