Events

Opening eerste academische jaar

vr 26 nov. 2021
14:30 - 18:00

Dordrecht wordt vaak terecht gezien als de stad waar ‘het begon‘. Een stad met een lange lijst van gebeurtenissen die vaak een bredere betekenis kregen in de loop van de geschiedenis. AI in 1253 werd in Dordrecht de Latijnse School opgericht, de eerste in de Lage Landen. De opvolger, het Johan de Witt-Gymnasium is daarmee het oudste gymnasium van Nederland.

Maar een universiteit heeft zich daaruit helaas nooit mogen ontwikkelen. Het verdwijnen van de gerenommeerde Dordtse HTS en de hogere landbouwschool werd als een zeer pijnlijk verlies ervaren door de Dordtenaren. De initiatiefgroep ‘Academisch onderwijs in Dordrecht‘ strijd daarom al jaren voor academisch onderwijs in onze stad. Het besluit van een gerenommeerde private en internationale academische opleiding, de Netherlands Business Academy (NLBA), om zich in Dordrecht in de historische Waag te vestigen is — zeker gezien deze achtergrond – een gebeurtenis waar we trots op zijn.

Deze gebeurtenis wil de initiatiefgroep ’Academisch onderwijs in Dordrecht‘ niet ongezien voorbij Iaten gaan. Dit cioor op grootse en symbolische wijze de komst van academisch onderwijs kenbaar te maken aan de hele stad, aan alle Dordtenaren en daarin traditie, heden en toekomst met elkaar te verbinden. Op 28 augustus 2020 zal daartoe een zgn. cortège van hoogleraren in traditionele toga’s door de stad trekken vanuit het academiegebouw De Waag naar de Augustijnenkerk.

In de Augustijnenkerk wordt het academisch jaar officieel geopend met inspirerende toespraken van aansprekende personen vanuit de politieke, academische, culturele en sportwereld. Genodigden zijn jonge Dordtenaren, leerlingen, studenten en professionals, naast bestuurlijke vertegenwoordigers van de stad en regio. Na afloop is er gelegenheid tot persoonlijke kennismaking en ontmoeting in het feestelijke kader van de tuin van het Dordrechts Museum.