UITagenda

Opening Lenie Dickepad

wo 8 mrt. 2023
14:00

Opening van het Lenie Dickepad.

‘Dochter van Dordrecht’ Lenie Dicke (1922-2000) staat symbool in Dordrecht voor het verzet van vrouwen in de Tweede Wereldoorlog. Zij werd in de stad vooral bekend door haar bevrijding op 9 januari 1945 uit de gevangenis aan de Doelstraat. Zij was daar dagenlang aan pijnlijke verhoren onderworpen, nadat SS’ers met getrokken revolvers de ouderlijke woning binnen waren gevallen en haar hadden meegenomen. De bevrijding van Dicke was voor het gewapend verzet een grote actie. Later beschouwde Lenie de dag van haar bevrijding uit de gevangenis aan de Doelstraat als haar tweede geboortedag. Uit wraak voor de actie van het verzet werd het huis van de ouders van Lenie, op de kop van de Prinsenstraat, in brand gestoken. De familie was hierdoor direct straatarm. Haar ouders waren vanuit de gereformeerde Wilhelminakerk betrokken bij het verzet in Dordt. Ook andere kinderen en aangetrouwde leden van de familie Dicke speelden een rol in het verzet. Het programma wordt omlijst met muziek van Freek Dicke. 

De bijeenkomst vindt plaats in de aula van De Essenhof op Internationale Vrouwendag. Het pad loopt langs het graf van Lenie.

‘Dochters van Dordrecht’ zijn vrouwen uit de geschiedenis van Dordrecht. Dit zijn zangeressen, schrijfsters, kunstenaressen en vrouwen uit de politiek, maar ook vrouwen met legendes die bijvoorbeeld beschuldigd werden van tovenarij. Allemaal vrouwen die ergens tussen de twaalfde en twintigste eeuw in Dordrecht leefden.

Vergelijkbare evenementen

Overige activiteiten

Amusetour

zo 16 apr. 2023 12:00
Overige activiteiten

Caribbean Market

za 1 apr. 2023 12:00
Overige activiteiten

Familiezondag

zo 30 apr. 2023 11:00
Overige activiteiten

Museumweek

za 1 apr. 2023 - vr 7 apr. 2023
Overige activiteiten

Dordrecht Pakt Uit

za 8 apr. 2023 10:00
Overige activiteiten

MuseumJeugdUniversiteit - Op avontuur met Tjarko van der Pol

za 3 jun. 2023 11:30