Events

Project Huisgeluiden

vr 23 sep. 2022 - zo 4 dec. 2022
 
 
Vanaf 23 september wordt een eeuw van stilte in Huis Van Gijn verbroken. Geluidskunstenaar Elise ‘t Hart verzamelde samen met museumconservator Wyke Sybesma wel 100 geluiden die rond 1900
in het huis geklonken moeten hebben. Van klingelend kristal en porselein, tot het opstoken van het fornuis in de keuken, de grote koperen deurbel en het blaffen van Simon van Gijns hondje.
 
Door middel van een geluideninstallatie en speciale wandelroute, keren de huisgeluiden voor even terug in Huis Van Gijn. Huis Van Gijn is bovenal een woonhuis waarin geleefd werd, tot Simon van Gijns dood 100 jaar geleden. In zijn testament legde hij vast dat zijn huis en uitgebreide verzameling als museum toegankelijk moesten worden voor publiek. Hij was zakenman en jurist en vond dat om het heden goed te kunnen begrijpen, je juist ook kennis van het verleden moest hebben. De afgelopen jaren is hard gewerkt aan het terugbrengen van het huis naar de originele staat, zoals het was toen hij er met zijn vrouw en personeel leefde. De bedden zijn opgemaakt, het diner staat ingedekt en de ingrediënten liggen in de keuken te wachten op bereiding. Alsof de bewoners er ieder moment terug kunnen keren.
 
Om die beleving nog completer te maken, zijn van 23 september t/m 4 december 2022 in vijf ruimtes composities te horen van geluiden die er destijds ook moeten hebben geklonken. Kunstenaar Elise ’t Hart van het Instituut voor Huisgeluid maakte opnames van de geluiden die nu nog in het huis te horen zijn, zoals de krakende vloeren, piepende deuren en rammelende ramen, maar ook geluiden die lang niet zijn gehoord. Zoals van de raamspuit, de rolveger en de ijsmachine. Dit gebeurde zowel in het huis zelf -bijvoorbeeld met het sluiten van de luiken- als in het depot. Hier werd bijvoorbeeld de ruisende zijde van Cornelia van Gijns trouwjapon vastgelegd. Deze geluiden worden toegevoegd aan de museumcollectie. Via de Wandelgids voor huisgeluid ontdek je de geluiden van vroeger en nu.

Vergelijkbare evenementen

Overige activiteiten

Inloopworkshop: Sneeuwpopschieter maken

vr 6 jan. 2023 12:00
Overige activiteiten

Winterverhaal met warme chocolademelk en marshmallows

vr 6 jan. 2023 11:00
Overige activiteiten

Inloopworkshop: Sneeuwpopschieter maken

do 5 jan. 2023 12:00
Overige activiteiten

Inloopworkshop: Sneeuwpopschieter maken

di 3 jan. 2023 12:00
Overige activiteiten

Maak je eigen stoere of vrolijke rendierkop voor aan de muur

ma 2 jan. 2023 14:00
Overige activiteiten

Inloopworkshop: Sneeuwpopschieter maken

za 31 dec. 2022 12:00