UITagenda

Solidariteitsbijeenkomst voor Turkije en Syrië

zo 19 mrt. 2023
14:00

“Samen zijn we sterker solidair”
Vier voorgangers van vier wereldgodsdiensten spreken zondagmiddag 19 maart een gebed uit in de Grote Kerk op de solidariteitsbijeenkomst voor de slachtoffers van de aardbevingsramp in Turkije en Syrië.  De geestelijken zijn: imam Ali Turk, rabbijn Albert Ringer, RK-pastor Sander Verschuur en dominee Paul Wansink.

Voordat de gebeden worden uitgesproken, zal een speciaal deel uit de Koran worden gereciteerd. De tekst klinkt wanneer mensen volgens de geloofstraditie worden begraven.  Voor dat belangrijke ritueel was nauwelijks tijd in het rampgebied gezien het grote aantal doden.

Door deze keuze op 19 maart wordt een belangrijke geloofstraditie in Dordrecht voortgezet. In de Grote kerk klonk in november 2017 het Kaddisj gebed dat vaak wordt uitgesproken in een rouwperiode. Hiervoor werd gekozen op een bijeenkomst waarop werd stilgestaan dat 75 jaar eerder de grootste groep Joden uit Dordrecht werd weggevoerd om vermoord te worden. Zij werden toen zo voor het eerst in de eigen stad herdacht,

Het Platform Turkse Dordtenaren en het Platform Dordtse kerken laten dit weten nu steeds meer zicht komt op het programma van de solidariteitsbijeenkomst die zondag 19 maart om twee uur in de Grote Kerk begint. Het eerste deel van de bijeenkomst zal meer een interreligieus karakter krijgen. Na een pauze is het de verwachting dat een meer algemeen deel rond half vier zal beginnen.

Ali Turk is de imam van de Ayasofya Moskee in Dordrecht aan de Merwedestraat 46. Deze plek was ook het centrum voor de inlevering van goederen voor de slachtoffers van de aardbeving.

Rabbijn Albert Ringer was tot 2022 verbonden aan de Liberale Joodse Gemeente in Rotterdam waaronder Dordrecht ook valt. Momenteel is hij rabbijn in Tilburg.

RK-pastor Sander Verschuur is verbonden aan de Parochie Heilige Theresia van Ávila die de gehele Drechtsteden omvat.

Ds. Paul Wansink is vanaf 2015 voorganger van de Grote Kerk in Dordrecht.

De gebeden zullen naast verdriet en rouw ook perspectief laten doorklinken.

Vergelijkbare evenementen

Overige activiteiten

MuseumJeugdUniversiteit - Op avontuur met Tjarko van der Pol

za 3 jun. 2023 11:30
Overige activiteiten

MuseumJeugdUniversiteit - Op avontuur met Tjarko van der Pol

za 13 mei 2023 11:30
Overige activiteiten

MuseumJeugdUniversiteit - Op avontuur met Tjarko van der Pol

za 1 apr. 2023 11:30
Overige activiteiten

Luxe paasbrunch

ma 10 apr. 2023 11:30
Overige activiteiten

Sterrenkijkavond

za 22 jul. 2023 20:00
Overige activiteiten

Sterrenkijkavond

za 15 jul. 2023 20:00