Events

Theater Na de Dam 2021

wo 5 mei 2021

“Over bommen en dijken”

Jongeren uit Dordrecht verdiepten zich onder leiding van theatermaker Marcos Valster in de geschiedenis van Dordrecht ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de voorstelling “Over bommen en dijken”.

De voorstelling vertelt de herinneringen van drie personen uit de regio van Dordrecht die kind waren in de oorlog.
“De schuilkelder schudt alsof ie gaat omvallen. Er valt van alles naar beneden: stro, aarde. En nog een keer, en nog een keer, en nog een keer. Het gaat maar door. Alles stort in.”

Tijdens de twaalfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 43 projecten door heel Nederland zich in om 4 mei 2021 van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Titel van de voorstelling
De titel “Over bommen en dijken” mocht ToBe voor deze gelegenheid lenen van Janneke van der Burgh. Zij vertelde haar oorlogsverhaal voor Theater Na de Dam 2021 en schreef over haar oorlogsaervaringen ook het boekje “Over bommen en dijken”.

Credits
spel: Jasmijn van Arkel, Merel Bakker, Lenne Beenen, Parel Bras, Dayenne Deijs, Noël Karg, Dawn Moore, Yara Naaijen, Sanne Pol, Ravi Rekker, Sanne de Vries, Emma van Waardenberg, Ward Wietses en Bente Wijsman
regie: Marcos Valster
choreografie: Sara Louwerse en Janai Bart (stagiaires Codarts)
techniek: Sven Oudenaarden en Evelyne Steenberghe
productie: ToBe Projectbureau
met dank aan de verhalenvertellers: Ad Breevaart, Janneke van der Burgh en Maartje van der Weide
met dank aan: Cinema The Movies voor de locatie en Lisanne Deijs en Lisa Dzialiner voor videoregistratie (stagiaires Grafisch Lyceum)

Vergelijkbare evenementen

Overige activiteiten

Geannuleerd – Kinderdag Dordt in Cello

do 13 mei 2021 11:30
Overige activiteiten

Taaloefengroep

wo 14 apr. 2021 10:00
Overige activiteiten

Theater Na de Dam 2021

di 4 mei 2021 21:00
Overige activiteiten

CoderDojo

wo 26 mei 2021 14:00
Overige activiteiten

Taaloefengroep

wo 7 apr. 2021 10:00
Overige activiteiten

De Inloop Kunst & Cultuur

di 29 jun. 2021 09:30