Events

World!: Viviani Godoy – Roda de Samba

za 4 jun. 2022
21:30 - 11:30

Zaterdag 4 juni doet het programmaonderdeel World! van Muziekpodium DJS zijn naam extra veel eer aan als zangeres Viviani Godoy daar optreedt met haar veelzijdige en swingde project ‘Roda de Samba’.

De “Roda de samba” is een Braziliaanse muzikale en culturele manifestatie geboren uit de cadans van Afrikaanse muziek. De “Roda de Samba” werd in het begin van de 18e eeuw door slaven gebracht en begon zich rond het jaar 1910 in de achtertuinen van de woningen te manifesteren Het verzamelt meestal veel mensen die zingen en dansen rond een tafel waar de muzikanten optreden.

In het begin was het gewoon een bijeenkomst om de Afrikaanse roots te vieren in de huizen van de actieve muzikanten. Zo ontstond de Roda, bevorderde het de uitwisseling van ervaring, kennis, synergie en breidde het uit naar andere achtertuinen, waar het in de jaren dertig en veertig in groepen bijeenkwam en vervolgens in sambascholen.

Halverwege de jaren zestig en zeventig keerden componisten terug naar de traditie van huizen in de achtertuin en in de jaren tachtig groeide een golf van componisten op in deze omgeving, zoals João Nogueira, Nei Lopes, D. Ivone Lara, Wilson Moreira, Martinho da Vila , Almira Guineto, Jorge Aragao, Zeca Pagodinho brachten de samba naar een ander niveau van populariteit. Samba werd vernieuwd met het formaat van de huidige “Roda de Samba” (sambawiel).

De “Rodas de Samba” die verborgen waren in de achtertuinen, onder de mantel van religieuze manifestatie, echoden uiteindelijk door de buitenwijken, de heuvels en vandaag de dag over de hele wereld.

De in Nederland wonende actrice/zangeres Vivian Godoy promoot sinds de jaren negentig ‘Roda de Samba’ over de hele wereld. Ze trad op in Indonesië, Oostenrijk, Griekenland, Duitsland, Rusland, Spanje, België, Frankrijk en op haar laatste bezoek aan Brazilië in 2014 zong ze met de populaire zangeres Teresa Cristina in de meest populaire “Roda de Samba” in Rio de Janeiro genaamd “Samba do Trabalhador” van de grote componist/zanger Moacyr Luz.

Het repertoire van Viviani’s Roda de Samba is gemaakt door samba’s van Paulo Cesar Pinheiro, Toninho Geraes, Moacyr Luz, Cartola, Zeca Pagodinho en andere grote sambacomponisten en gespeeld met vier muzikanten: kees Gelderblom op 7-snarige akoestische gitaar, Marijn van der Linden op cavaquinho, Jeroen Hensel en Alberto de Souza op percussie.

De programmareeks World! brengt elke eerste zaterdag van de maand muziek van verschillende streken op de aardbol

Vergelijkbare evenementen

Evenement
Muziek

Brand Parkies 2022

ma 22 aug. 2022 19:30
Evenement
Muziek

Brand Parkies 2022

ma 15 aug. 2022 19:30
Evenement
Muziek

Brand Parkies 2022

ma 8 aug. 2022 19:30
Evenement
Muziek

Brand Parkies 2022

ma 1 aug. 2022 19:30
Evenement
Muziek

Brand Parkies 2022

ma 25 jul. 2022 19:30
Evenement
Muziek

Brand Parkies 2022

ma 18 jul. 2022 19:30