In Dordrecht zijn veel lokale restaurants die werken met seizoensproducten en dat is niet zo verwonderlijk, want dat wat in het seizoen zit, is extra lekker! Van groenten die net van het land komen tot en met een supervers visje.
Het is culinair genieten van het seizoen bij diverse Dordtse horeca!
In de knusse Bistro La Bohème bundelen Ron en Jackie van de Merwe hun culinaire, gastvrije krachten én volgen zij hun gezamenlijke passie voor het culinaire. De bistrogerechten zijn eigenlijk het hele jaar door wel voorzien van smakelijke seizoensproducten dus nu in de lente ook weer, vertelt chef-kok Ron. “Wij werken daar graag mee, om gasten ieder seizoen iets anders te bieden en dus ook variatie.” Dus ga je er de komende weken eten, dan zie je onder meer asperges op de kaart staan, de Hollandse Nieuwe met bijvoorbeeld bietensalade of een appeltje of vanaf juni de roodbaarsfilet. Maar ook courgette is een fijn seizoensproduct, volgens Ron. “Ik maak er bijvoorbeeld een lekkere courgette-carpaccio van. Een fris gerecht, ideaal voor de lente en de zomer. En het is vegetarisch, dus het is voor iedereen een mooi gerecht. Ook bleekselderij gebruik ik veel, voor een lekker crunchy effect in de slaatjes. Maar peulen of tuinbonen zijn ook goede seizoensproducten.”
In het museumrestaurant van het Dordrechts Museum geniet je van allerlei seizoensgerechten. Wat dacht je van een seizoenssoepje als aspergesoep? “Zodra het het seizoen voor asperges is, zie je deze overal bij,” zegt Christiaan Visser. “Asperges zijn lekker met gerookte zalm of ham en met botersaus. Eigenlijk heel klassiek, maar dat vinden mensen smakelijk en dus staat het bij ons op de kaart.” Ook bij de diners die Art & Dining verzorgt voor bedrijven die het museumrestaurant inhuren voor catering, wordt volop gewerkt met seizoensproducten. Zoals groentegarnituren en asperges. Qua desserts vind je in deze tijd van het jaar onder meer aardbeien Romanov met vanille-ijs op het lijstje van Art & Dining staan.
Van pizza tot pasta en van risotto tot salades – Italiaans eten betekent fantasie en passie; Italianen koken met enkel verse producten, dus ook bij Strada del Vino! De Italiaanse keuken staat bekend om het weglaten, door eenvoud in gerechten. De kunst bij Italiaans eten is ‘de eerlijkheid en puurheid van producten optimaal terug te laten komen in gerechten’, onder meer met seizoensproducten, vertelt Michel van der Heiden. “Seizoensproducten zijn ook dit seizoen weer in onze keuken te vinden. Zeker in het voorjaar. Dan serveren we een lekker lentesoepje. Of we zetten een gerecht met lam of asperges op de kaart. Wij gaan met alle seizoenen mee en dat proef je! In de lente zijn dit vooral de wat frissere smaken.”
Chef-kok Peter Gorissen van Ferdinands laat zijn gasten maar al te graag het seizoen op hun bord proeven. Letterlijk en figuurlijk! “Ik maak met veel liefde gerechten die seizoensproducten bevatten, want je krijgt er de beste smaak mee op dat moment én negen van de tien keer zijn die producten lokaal.” In deze periode werkt Peter veel met asperges. Die bereidt hij op allerlei manieren. “Wij zijn bij Ferdinands vrij klassiek ingesteld en dat betekent dat we asperges graag serveren met ham, een lekker eitje en gekookte aardappelen. Of we maken een visgerecht met asperges. Maar als iemand bij zijn biefstuk een asperge wil, dan kan dat natuurlijk ook.” Rabarber is nog zo’n seizoensproduct dat in de keuken van Ferdinands te vinden is in deze tijd. Bijvoorbeeld in de vorm van een compote bij een hoofdgerecht of in een dessertje als mousse.
Zin in vis? Dan zit je goed bij Visrestaurant De Stroper, dat gespecialiseerd is in de meest smakelijke vissoorten! Al meer dan 35 jaar vind je bij dit visrestaurant elke maand een heel nieuw menu, tot zes gangen aan toe mocht je daar zin in hebben. Daardoor kan de horecazaak heel goed inspelen op het seizoen, legt Mark Bakker uit. “Wij laten ons altijd leiden door seizoensproducten, omdat ze we zo vaak wisselen van menu. Het zit heel erg in onze ideologie om te werken met producten die in het seizoen rijp en dus het lekkerst zijn. We kijken goed naar het aanbod van onze vis- en groenteleverancier, zodat we altijd mooie seizoensproducten kunnen bieden.” Neem nu groenten: volgens Bakker de grootste smaakmakers, die echt smaakbepalend zijn in een gerecht. Dit seizoen wemelt het bij De Stroper weer van de smakelijke seizoensproducten. Qua vis zijn dat met name de rogvleugel, zonnevis en tonijn yellowfin. “Daarbij is de witte asperge erg lekker, weer zo’n product dat je dit seizoen veelvuldig ziet.”