Huis van Gijn museum kinderen cultuur Dordrecht (1)

Cultuur

Dordrecht ademt historie en cultuur. Van de brede kunstcollectie van het Dordrechts Museum, tot modern cultureel centrum Energiehuis, tot galleries tot evenementen en festivals: in Dordrecht is cultuur voor iedereen.

De Witt terras - artist impression
De Witt: culturele hotspot
in een nieuw jasje

Zondag, kunstdag!

Elke eerste zondag van de maand is er in Dordrecht het Kunstrondje Dordt. Dit is een wandeling langs galeries, kunst-, antiek- en curiosawinkels, antiquariaten en musea. Normaal gesproken verschillen de openingstijden, op de eerste zondag van de maand zijn ze geopend van 12.00 – 17.00 uur! Van april tot en met oktober is de eerste zondag van de maand ook de Kunst- en Antiekmarkt op het Nieuwkerksplein. De markt is van 10.00 tot 17.00 uur. Vanaf 14.00 uur zijn er optredens bij het gezellige terras. In de weekenden tussen 23 juli en 27 augustus is er elke zondag van 12.00 tot 18.00 uur ‘Kunsthoofd’, een kunstmiddag op het Groothoofd.

Kunstrondje Dordt wandelen Vleeshouwerstraat kunst curiosa antiek Dordrecht

Musea met een verhaal

In het Dordrechts Museum bewonder je Nederlandse schilderkunst van 1500 tot heden. Naast een prachtige vaste collectie heeft het Dordrechts Museum ook indrukwekkende wisselende tentoonstellingen. Dit museum bestaat sinds 1842 en is daarmee één van de oudste musea van Nederland. Hof van Nederland is een museum voor iedereen, hier komt de stads- en vaderlandse geschiedenis op verschillende manieren tot leven. Dit monumentale gebouw was het decor van de Geboorte van Nederland.

Dordrechts Museum herfst stel Dordrecht (1)

Een reis door de tijd

In Huis van Gijn heeft de tijd ruim honderd jaar stilgestaan. Dit is het voormalige woonhuis van zakenman en verzamelaar Simon van Gijn. Zijn prachtige huis is nu een museum, waar je van heel dichtbij beleeft hoe een gezin op stand rond 1900 leefde. Het Nationaal Onderwijsmuseum heeft de grootste onderwijscollectie ter wereld en neemt je mee in het onderwijs van vroeger tot en met de toekomst. Het museum is gevestigd in een prachtig gebouw, ontworpen door Sybold van Ravesteyn.

Nationaal Onderwijsmuseum de Holland Dordrecht

Gallerieën en expositieruimtes

De Kunstkerk is een kunstwerk op zich! Op deze prachtige gevel zie je elke keer wat nieuws. Binnen geniet je van wisselende tentoonstellingen van hedendaagse kunst en fotografie. Teekengenootschap Pictura werd in 1774 opgericht en is hiermee de oudste (nog bestaande) kunstenaarsvereniging van Nederland. Als podium voor hedendaagse kunst organiseert Pictura 8 tentoonstellingen per jaar. Atelier Gerhard Lentink staat bekend om de houten kunstwerken met een mythologisch karakter. In de oude jongensschool zijn meerdere kunstenaars gevestigd, alleen het atelier van Lentink is te bezoeken. Er zijn nog veel meer gallerieën en expositieruimtes in Dordrecht, bekijk ze hier.

Kunstkerk Dordrecht

Cultuur in monumenten

Dordrecht heeft meer dan 1000 monumenten! In een echte monumentenstad geniet je dan ook van cultuur in monumenten. Bijvoorbeeld door een film te kijken in De Witt. Of geniet van een theatervoorstelling in Kunstmin, vaak door artiesten bekroond tot mooiste schouwburg van Nederland. Dit rijksmonument is in 1889 gebouwd. Het Energiehuis is een voormalige elektriciteitscentrale en nu een cultureel centrum met een divers aanbod aan muziek, theater, dans, kunst en design.

Schouwburg Kunstmin theater cultuur uitgaan Dordrecht

Avondje uit

Voor een gezellige avond in Dordrecht ben je op meerdere plekken aan het juiste adres. Zo ga je met de voetjes van de vloer in Bibelot of het Dolhuis. Bij Kinepolis geniet je van de laatste blockbusters op het witte doek. Hier zijn maar liefst 6 moderne bioscoopzalen en een café met fantastisch uitzicht over het Wantij. Daarnaast zijn er op de warmere dagen geweldige buitenactiviteiten, zoals films in de Kloostertuin, Wantijpop en Big Rivers.

Khotinsky Energiehuis - Restaurant -Khotinsky - Dordrecht uitgaan bar
Museumstraat trapgevel monumenten herfst historisch wonen Dordrecht

Monumenten

Wandelen Vleeshouwerstraat Kunstrondje Dordt kunst en antiek Dordrecht

Kunstrondje Dordt

Wantijpop Nieuwsbrief-header mei

UITagenda

Wantijpop Dordtse Feesten Wantijpark Dordrecht

Cultuur en uitgaan