Routes

Rondje Dordt

De stadswandeling Rondje Dordt brengt je langs alle mooie plekjes in de historische binnenstad van Dordrecht.

Wandel langs de havens met de vele monumenten, bezoek onderweg een museum of neem lekker een drankje op een terras. De route is 5 km maar je kunt net zolang wandelen als je zelf wilt. Volg de wegwijzers in de stad of koop het routeboekje met veel achtergrondinformatie en foto’s. Je kunt de route ook volgen met de izi-Travel app op je smartphone.

Hieronder alvast een VOORPROEFJE van wat highlights op deze route. Koop het routeboekje of volg de rode wegwijzers in de stad als je het hele Rondje Dordt wilt wandelen.

1

VVV Dordrecht

Spuiboulevard 99

Begin je Rondje Dordt bij de VVV. Hier kun je het routeboekje kopen en andere informatie over Dordrecht krijgen.

VVV Dordrecht
2
Hofjesroute Arend Maartenshof hof Dordrecht

Arend Maartenshof

Museumstraat 52

Wanneer je de hof binnenwandelt, zie je direct rechts de regentenkamer. Druk op het lichtknopje naast de deur en kijk door de ramen naar het mooie plafond en de portretten van de regenten die in de 17de eeuw de hof beheerden.

Arend Maartenshof
3

De Onbeschaamde

Wijnstraat 123-125

Kijk eens omhoog bij huisnummer 123/125 naar de gevelversiering: een naakt jongetje. Het pand heeft daarom de naam De Onbeschaamde. Omstreeks 1650 zouden 3 broers Van Beveren een weddenschap zijn aangegaan. Wie van hen de meest aanstootgevende gevelversiering kon plaatsen.

De Onbeschaamde
4

Groothoofdspoort

Boomstraat / Palingstraat 37

Loop deze poort door en geniet van het prachtige uitzicht over het rivierenknooppunt. De Oude Maas, Noord en Beneden Merwede vloeien hier samen. Als je naar boven kijkt dan zie je het wapen van Dordrecht dat wordt vastgehouden door twee griffioenen.

Groothoofdspoort
5
Wolwevershaven Dok Straatman Fiets

Schroevendok Straatman

t.o. Kuipershaven 169-182

Links in het water staat het monumentale Schroevendok Straatman.Dit schroevendok is een rijksmonument en gezichtsbepalend voor de Wolwevershaven. Het behoorde toe aan de Machinefabriek L. Straatman Ketelmakerij die van 1902 tot 1996 aan de Kuipershaven gevestigd was.

Schroevendok Straatman
6

Wanneer je bij het grootste pand omhoog kijkt dan zie Vader Tijd. Op zijn hoofd draagt hij een zandloper, als teken van vergankelijkheid en de tijdelijkheid van het leven. Op de vleugels links en rechts van de zandloper zijn een vleermuis en adelaar te zien.

Huis Vader Tijd
7

Grote Kerk Dordrecht

Lange Geldersekade 2

Eén van de markantste highlights van Dordrecht. Zoals je ziet, staat de toren enorm scheef (bijna 2 meter uit het lood). Hij staat zelfs schever dan de wereldberoemde Toren van Pisa.

Grote Kerk Dordrecht
8

Stadhuis

Stadhuisplein 1

De geschiedenis van het Stadhuis begint in 1383. Het gebouw diende in die tijd als overdekte markthal voor Vlaamse kooplieden. In 1544 koos het stadsbestuur het als zetel. Nu wordt het Stadhuis gebruikt voor officiële ontvangsten, raadsvergaderingen en trouwceremonies. De grote zolder huisvest nog altijd de houten gevangeniscellen die tot 1870 in gebruik waren.

Stadhuis

Vergelijkbare routes

Fotograferen foto Grote Kerk Pelserbrug Dordrecht
Stadswandeling

Schatten van Dordrecht

20 Locaties
Prins Henkdrikbrug brugwachtershuisje Dordrecht
Fietsroute
Stadswandeling

Brugwachtershuisjes Dordrecht

5 Locaties
Dordrechts Museum tuin Dordrecht
Natuurwandeling
Stadswandeling

Bomenridders wandeling

8 Locaties
Fietsroute
Stadswandeling
Street Art

Vogelkunst & Abstract

16 Locaties
Gevelsteen Dordrecht Nieuwstraat 23
Stadswandeling

Dordtse gevelstenenwandeling

25 Locaties
Valentijn Doe Dordrecht Kado Lange Ijzeren Brug stel
Stadswandeling

Liefdesroute

13 Locaties