Straatkunst - Mural - Dordrecht
Routes

Street Art Tour | ±6km

Street Art? In Dordrecht? Jazeker! De afgelopen jaren wordt de openbare ruimte van Dordrecht voortdurend verrijkt met prachtige murals. Sinds het ontstaan van Iconoclash eind 2016 dragen zij de stad een warm hart toe middels imposante kunstwerken. Curator Simian Switch selecteert gerenommeerde artiesten waarbij de uiteindelijke kunstwerken in harmonie zijn met de directe omgeving en inspelen op het historische karakter van de stad. Zonder een zichtbaar einde aan de missie  zorgt Iconoclash dat de stad steeds een stukje mooier wordt.

Bekijk de route op de kaart Open route in Maps
Straatkunst - mural - Joram Roukes
1

Joram Roukes. Locatie: Achterom 56

Spuiboulevard 99
Het mooiste is om je route te starten bij de VVV Dordrecht op de Spuiboulevard 99. Makkelijk bereikbaar en op korte afstand vind je hier twee prachtige werken. Op de blinde muur van de garage aan het Achterom is het gigantische kunstwerk van Joran Roukes te vinden. Hij produceerde dit werk voor de viering van de 'Ode aan de Synode' in 2019. Loop hiervandaan linksaf en ga naast Bots Mode de onderdoorgang door.
Straatkunst - Mural - Dordrecht
2

Danny Rumbl. Locatie: Nieuwe Hilstraat

Nieuwe Hilstraat 21
Op dit object van Stedin vind je het gestileerde werk van Danny Rumbl, de Fazant. Het werk is onderdeel van een reeks van 3 werken door het centrum, de fazant en overige accessoires bij de kunstwerken zijn een reflectie op de accessoires gevonden in de oude kunstwerken te vinden in bijvoorbeeld het Dordrechts Museum. Loop hierna langs het water en steek de brug en de Spuiboulevard over.
DOOR street art Iconoclash juli 2021 (1)
3

Expositie DOOR

Spuiboulevard 220
TIP: ga eerst even linksaf en kijk bij de tijdelijke expositie bij DOOR. Acht enorme beschilderde panelen zijn aan de pilaren van het pand bevestigd. Ieder paneel is een kunstwerk op zich. Ga terug en op de Hellingen vind je de volgende mural.
Straatkunst - Mural - Dordrecht
4

Bier en Brood. Locatie: De Hellingen

Spuiboulevard 300
De allereerste mural van Iconoclash. Gemaakt voor het Beeldenstroom Woordenstorm Festival in 2016. Hedendaagse vertaling van de beeldenstorm stelt een vergelijking tussen het plaats maken van beeld voor woord met de nu plaats vindende versmelting van onze realiteit met de digitale wereld. Het werk heeft de titel (Sub)Merge. Loop onder luchtbrug door en ga rechtsaf het Geldelozepad op voor de volgende locatie.
Straatkunst - Mural - Dordrecht
5

Hedof. Locatie: Spuiweg

Spuiweg 45
Illustrator en Muralist Hedof maakte deze mural in 2016 vanwege de viering van de mijlpaal, Beeldenstroom Woordenstorm. De mural is een vrije interpretatie er zitten diverse verwijzingen naar de beeldenstorm waar het beeld zelf de Biesbosch als inspiratie gebruikt. Loop de Spuiweg verder af en ga bij het Onderwijsmuseum rechtsaf en bij de Koninginnestraat weer rechtsaf.
Straatkunst - Mural - Dordrecht
6

Danny Rumbl. Locatie: Koninginnestraat

Koninginnestraat 45
Halverwege de Koninginnestraat vind je nog een Stedin object. De stijl van Danny Rumbl is zeer herkenbaar. Dit werk is de eerste in zijn reeks muurschilderingen op de Stedin objecten.
Straatkunst - Mural - Dordrecht
7

Meeting of Styles. Locatie: Weeskinderendijk

Weeskinderendijk 11
In de zomer van 2020 was Dordrecht de host van het internationale graffitifestival Meeting of Styles. Er zijn 5 pilaren van de Zwijndrechtse brug aangepakt. Een stukje uit de route maar de "omweg" zeker waard!
Straatkunst - Mural - Dordrecht
8

Telmo Miel. Locatie: Geldelozepad 133

Geldelozepad 156
Het creatieve duo Telmo Miel vervaardigde dit surrealistische kunstwerk voor het Beeldenstroom Woordenstorm festival. Voor het kunstwerk hebben zij beelden uit het Dordtse archief geroofd om er dit prachtige werk mee te maken, getiteld: ‘Not as creepy as I seem’.
Straatkunst - Mural - Dordrecht
9

Johan Moorman. Locatie: Houtkopersplaats

Spuiboulevard 304
Het werk ‘Power to the People’ van de Eindhovense kunstenaar Johan Moorman is ontworpen naar aanleiding van het Beeldenstroom Woordenstorm Festival in 2016. Het refereert aan de beeldenstorm en tegenwoordige tijd. De afbeelding toont de wankele fundatie een gemiddeld systeem. Steek hiervandaan de het bruggetje over en ga linksaf richting het Dolhuis.
Straatkunst - Mural - Dordrecht
10

Simian Switch. Locatie: Dolhuisstraat

Dolhuisstraat 84
Op de blinde muur van het iconische Dolhuis vind je ‘een’ kunstwerk van de lokale kunstenaar Simian Switch. Sinds 2016 zorgt een pact met het Dolhuis voor een persoonlijk canvas voor deze artiest die ook de curator is van alle muurschilderingen in de binnenstad van Dordrecht. Loop de Dolhuisstraat af en ga rechtsaf de Voorstraat op.
Straatkunst - Mural - Dordrecht
11

Simian Switch. Locatie: Botgensteiger

Voorstraat 397
Op de kruising tussen de Voorstraat en Botgenstraat vind je op de Botgensteiger de driekoppige olifant van Simian Switch. Waar voorheen een kunstwerk van Rutger Termohlen stond moest na restauratie van de muren de steiger een update ondervinden. In samenspraak met de buurt en eigenaar van het pand werd de Olifant op de blinde muur aangebracht. Aan de overkant zal in 2021 ook een nieuw kunstwerk worden aangebracht door een Dordtse kunstenaar voor 800 jaar stad. Ga verder de Voorstraat af en steek de brug over bij het Stadhuis. Ga rechtsaf en ga na 50 meter rechtsaf de Vleeshouwerstraat op. Aan het einde weer rechtsaf de Varkenmarkt en na ongeveer 100 meter bij de derde steeg rechts vind je de volgende mural.
Straatkunst - Mural - Dordrecht
12

Danny Rumbl en Robbert Visser. Locatie: Tolbrugkamp

Varkenmarkt 110
Met deze mooie samenwerking die leidde tot een transitie van figuratief werk naar abstracte vormen werd het stokje overgedragen naar Robert Visser. Dit object is Robert's eerste en Danny’s laatste uit hun reeks werken. Niet alles loopt altijd vlekkeloos. Na aanhoudende klachten over 1 van de zijdes van het kunstwerk van Danny Rumbl en Robert Visser is besloten deze aan te passen. Simian Switch heeft in overleg met de omwonenden een passende minder prominente afbeelding geplaatst in de vorm van een degelijk roodborstje.
Straatkunst - Mural - Dordrecht
13

Simian Switch en Robbert Visser. Locatie: Warmoezierspad

Kromhout 118R
In opdracht van de eigenaren van de blinde muur werd deze mural gemaakt. Geïnspireerd op het schilderwerk en interieur maakten Simian Switch en Robbert Visser dit abstracte monster met verwijzingen naar Dordrecht. Titel: Heraldic No: 1. Loop het Kromhout verder af.
Straatkunst - Mural - Dordrecht
14

Simian Switch, Nnamari en Robert Visser. Locatie: Warmoezierspad.

Warmoezierspad 14
In de strijd tegen overlast en het bieden van een stabiele omgeving voor de bewoners van het Leger des Heils en de omwonenden stampte Iconoclash deze 40 meter lange muur uit de grond. Deze samenwerking van abstractie en figuratief werk ondersteund door de Rotterdamse Nnamari heeft de titel ‘tussen wal en schip’ refererend naar de vaak ongelukkige situaties waarin de daklozen en verdwaalden vaak verkeren. Loop het Kromhout verder af.
Straatkunst - Mural - Dordrecht
15

MORF. Locatie: Sint Jorisbrug.

Sint Jorisbrug 12
Ter hoogte van de St. Jorisbrug vind je het oude KPN object. De voorheen prachtige muurschildering van de Spaanse Lucia Alonso werd per abuis vernietigd door een schoonmaakbedrijf. Vanaf eind augustus staat hier het nieuwe werk van de uit Engeland afkomstige MORF. Nog geen 50 meter verder staat het tweede Stedin object dat kunstenaar Robert Visser transformeerde in een bijzonder abstract Kunstwerk.
Straatkunst - Mural - Dordrecht
16

Robbert Visser. Locatie: Kunstminplaats/Schouwburg Kunstmin

Kunstminplaats 1553
Vlakbij Schouwburg Kunstmin vind je dit abstracte werk van Robbert Visser. De metamorfose van Kunstmin door de jaren heen en theater logica worden vertaald in een stereometrische compositie.
Straatkunst - Mural - Dordrecht
17

Ton Kraaijeveld. Locatie: Noordendijk 148D

Noordendijk 148D
Stadskunstenaar Ton Kraaijeveld maakte deze mural op het Energiehuis. Het thema is taalvernieuwing , de tekst heeft betrekking op het hier en nu en heden en verleden. Hier eindigt je wandeling.

Vergelijkbare routes

wandelen - stadswandeling - Dordrecht
Stadswandeling

Rondje Dordt

8 Locaties
Kunstrondje Dordt
Stadswandeling

Kunstrondje Dordt

10 Locaties
Hofjes Wilhelmina Stichting
Stadswandeling

Hofjesroute

13 Locaties
Stadswandeling

Stolpersteine route

5 Locaties
Hoogwaterroute Dordrecht
Stadswandeling

Hoogwaterroute

18 Locaties
Otto e Mezzo - Terras - Vismarkt - Nieuwe Haven
Stadswandeling

Bier- en wijnrondje

19 Locaties