Straatkunst - Mural - Dordrecht
Routes

Street Art Tour | ±6km

Street Art? In Dordrecht? Jazeker! De afgelopen jaren wordt de openbare ruimte van Dordrecht voortdurend verrijkt met prachtige murals. Sinds het ontstaan van Iconoclash eind 2016 dragen zij de stad een warm hart toe middels imposante kunstwerken. Curator Simian Switch selecteert gerenommeerde artiesten waarbij de uiteindelijke kunstwerken in harmonie zijn met de directe omgeving en inspelen op het historische karakter van de stad. In de route zijn ook muurschilderingen van andere kunstenaars opgenomen.

Bekijk de route op de kaart Download de route Open route in Maps
1
Straatkunst - mural - Joram Roukes

Joram Roukes

Spuiboulevard 99

Het mooiste is om je route te starten bij de VVV Dordrecht op de Spuiboulevard 99. Makkelijk bereikbaar en op korte afstand vind je hier twee prachtige werken. Op de blinde muur van de garage aan het Achterom is het gigantische kunstwerk van Joran Roukes te vinden. Hij produceerde dit werk voor de viering van de ‘Ode aan de Synode’ in 2019.

Loop hiervandaan linksaf en ga naast Bots Mode de onderdoorgang door.

2
Straatkunst - Mural - Dordrecht

Danny Rumbl

Nieuwe Hilstraat 21

Op dit object van Stedin vind je het gestileerde werk van Danny Rumbl, de Fazant.
Het werk is onderdeel van een reeks van 3 werken door het centrum, de fazant en overige accessoires bij de kunstwerken zijn een reflectie op de accessoires gevonden in de oude kunstwerken te vinden in bijvoorbeeld het Dordrechts Museum.

Loop hierna langs het water, ga linksaf de brug over. Rechts zie je de volgende schildering.

3
Straatkunst - Mural - Dordrecht

Bier en Brood

Spuiboulevard 292

De allereerste mural van Iconoclash. Gemaakt voor het Beeldenstroom Woordenstorm Festival in 2016. Hedendaagse vertaling van de beeldenstorm stelt een vergelijking tussen het plaats maken van beeld voor woord met de nu plaats vindende versmelting van onze realiteit met de digitale wereld. Het werk heeft de titel (Sub)Merge.

Volg de Spuiweg verder.

4
Straatkunst - Mural - Dordrecht

Hedof

Spuiweg 45

Illustrator en Muralist Hedof maakte deze mural in 2016 vanwege de viering van de mijlpaal, Beeldenstroom Woordenstorm. De mural is een vrije interpretatie er zitten diverse verwijzingen naar de beeldenstorm waar het beeld zelf de Biesbosch als inspiratie gebruikt.

Loop de Spuiweg verder af en ga op de rotonde rechtsaf. Schuin aan de overkant zie je volgende locatie.

5

Muurcollage

Kilwijkhof 6

Geen schilderwerk maar een muurcollage. Een publiekswerk van vele mensen uit Dordrecht en het viert en herdenkt de vrijheid. Inspiratie voor het kunstwerk is een door-fluister gedicht. Tijdens de viering van de geboorte van Nederland, hebben bezoekers van het Nationaal Onderwijsmuseum een door-fluistergedicht geschreven over het thema vrijheid. De woorden uit dit gedicht zijn een inspiratiebron geweest voor deze muurcollage.
Volg de Kilwijkstraat, rechtsaf naar de Aert de Gelderstraat en aan het eind links de Singel op. Verderop linksaf de Koninginnestraat in.

6
Straatkunst - Mural - Dordrecht

Danny Rumbl

Koninginnestraat 45

Halverwege de Koninginnestraat vind je nog een Stedin object. De stijl van Danny Rumbl is zeer herkenbaar. Dit werk is de eerste in zijn reeks muurschilderingen op de Stedin objecten.
Ga aan het eind van de Koninginnestraat rechtsaf de Havenstraat in. Op de t-splitsing ga je linksaf om naar de graffity links en rechts onder de brug te gaan kijken.

7
Straatkunst - Mural - Dordrecht

Meeting of Styles

Weeskinderendijk 11

In de zomer van 2020 was Dordrecht de host van het internationale graffitifestival Meeting of Styles. Er zijn 5 pilaren van de Zwijndrechtse brug aangepakt. Een stukje uit de route maar de “omweg” zeker waard! Loop terug en ga op de splitsing rechtdoor naar het Wilgenbos. Rechtsaf Twintighuizen op, verderop linksaf de Sluisweg in en daarna rechts de trap af naar het Geldelozepad. Rechts op de parkeerplaats de volgende schildering.

8
Straatkunst - Mural - Dordrecht

Telmo Miel

Geldelozepad 156

Het creatieve duo Telmo Miel vervaardigde dit surrealistische kunstwerk voor het Beeldenstroom Woordenstorm festival. Voor het kunstwerk hebben zij beelden uit het Dordtse archief geroofd om er dit prachtige werk mee te maken, getiteld: ‘Not as creepy as I seem’.
Volg het Geldelozepad tot aan de Houtkopersplaats, ga hier links en houd links aan, bij ingang parkeergarage naar rechts.

9
Straatkunst - Mural - Dordrecht

Johan Moorman

Spuiboulevard 304

Het werk ‘Power to the People’ van de Eindhovense kunstenaar Johan Moorman is ontworpen naar aanleiding van het Beeldenstroom Woordenstorm Festival in 2016. Het refereert aan de beeldenstorm en tegenwoordige tijd. De afbeelding toont de wankele fundatie een gemiddeld systeem.

Ga via het voetgangersbruggetje het water over, linksaf de Boogjes op, daarna rechtsaf naar de Dolhuisstraat.

10
Straatkunst - Mural - Dordrecht

Simian Switch

Dolhuisstraat 53

Op de blinde muur van het iconische Dolhuis (Hoek Dolhuisstraat/Schoolstraat) vind je ‘een’ kunstwerk van de lokale kunstenaar Simian Switch. Sinds 2016 zorgt een pact met het Dolhuis voor een persoonlijk canvas voor deze artiest die ook de curator is van alle muurschilderingen in de binnenstad van Dordrecht.

Loop de Dolhuisstraat af en ga rechtsaf de Voorstraat op.

11
Straatkunst - Mural - Dordrecht

Simian Switch

Voorstraat 397

Op de kruising tussen de Voorstraat en Botgenstraat vind je op de Botgensteiger de driekoppige olifant van Simian Switch. Waar voorheen een kunstwerk van Rutger Termohlen stond moest na restauratie van de muren de steiger een update ondervinden.
In samenspraak met de buurt en eigenaar van het pand werd de Olifant op de blinde muur aangebracht.
Ga verder de Voorstraat af en steek de brug over bij het Stadhuis. Ga rechtsaf en na 50 meter linksaf de Vleeshouwerstraat in. Aan het einde weer rechtsaf de Varkenmarkt en na ongeveer 100 meter bij de derde steeg rechts vind je de volgende mural.

12

Danny Rumbl en Robbert Visser

Varkenmarkt 110

Met deze mooie samenwerking die leidde tot een transitie van figuratief werk naar abstracte vormen werd het stokje overgedragen naar Robert Visser. Dit object is Robert’s eerste en Danny’s laatste uit hun reeks werken.
Niet alles loopt altijd vlekkeloos. Na aanhoudende klachten over 1 van de zijdes van het kunstwerk van Danny Rumbl en Robert Visser is besloten deze aan te passen.
Simian Switch heeft in overleg met de omwonenden een passende minder prominente afbeelding geplaatst in de vorm van een degelijk roodborstje.
Ga de steeg in en voorbij het gebouw met de schilderingen de binnentuinen in. Houd rechts aan en loop de Tolbrugstraat Waterzijde in, steek het Scheffersplein over, rechtsaf de Voorstraat in.

13

Schapenkop

Voorstraat 317

In een doorgang rechts met trap naar de Voorstraatshaven vind je de muurschildering ‘Hoe dichter bij Dordt, hoe mooier het wordt’. In deze Street Art route mag de Schapenkop natuurlijk niet ontbreken. Dordtenaren worden naar een oude legende ‘Schapenkoppen’ genoemd. Helaas is de kunstenaar van dit werk niet bekend.
Ga de Vriesestraat aan en loop deze helemaal uit tot aan de Lenghenstraat, ga rechtsaf.

14

Serge Kortenbroek

Bagijnhof 72

Het paard op de hoek van de Lenghenstraat doet wel wat aan Dalí denken. De vervagende dunne benen en de ruitpatronen roepen vooral vragen op. Serge Kortenbroek gaf zijn werk geen titel mee, dus iedereen mag zijn eigen antwoorden verzinnen. De muurschildering werd in 2016 aangebracht tijdens een project van Iconoclash.
Ga terug en rechtsaf de Vriesestraat, over de Vriesebrug links aanhouden, linksaf het Kromhout op. Rechts op de hoek Warmoerzierspad het volgende kunstwerk.

15
Straatkunst - Mural - Dordrecht

Simian Switch en Robbert Visser

Kromhout 118R

In opdracht van de eigenaren van de blinde muur werd deze mural gemaakt. Geïnspireerd op het schilderwerk en interieur maakten Simian Switch en Robbert Visser dit abstracte monster met verwijzingen naar Dordrecht. Titel: Heraldic No: 1.

Volg het Kromhout verder, linksaf naar Sint Jorisweg.

16

MORF

Sint Jorisbrug 12

Ter hoogte van de St. Jorisbrug vind je het oude KPN object dat kunstenaar Robert Visser transformeerde in een bijzonder abstract Kunstwerk.
Ga terug en volg de St. Jorisweg, ga verderop linksaf het Matena’s pad op. Loop langs de achterkant van de schouwburg de parkeerplaats op.

17
Straatkunst - Mural - Dordrecht

Robbert Visser

Kunstminplaats 1553

Vlakbij Schouwburg Kunstmin vind je dit abstracte werk van Robbert Visser. De metamorfose van Kunstmin door de jaren heen en theater logica worden vertaald in een stereometrische compositie.
Het Matena’s pad volgen, linksaf naar Marcellius Schamperstraat, het kinderkunstplein oversteken. Langs de trap naar de Noordendijk zie je de volgende muurschildering.

18

Elvira van Bochove

Noordendijk 89

De muurschildering ‘Verbinding in tijd’ verbindt een meanderende waterstroom met vertakkingen als een soort wortelstelsel het beeld uit het verleden met de toekomst. Aan de bovenkant is een deel te zien van een foto uit 1900, van Hendrik Johannes Tollens. Hierop staan de balkengaten aan de Noordendijk, waterbekkens waar houtstammen bewaard bleven. Silhouetten van een diversiteit aan mensen die hand in hand in het water staan, laten de wens en noodzaak zien om in gezamenlijkheid met het water te leven.

19
Straatkunst - Mural - Dordrecht

Ton Kraaijeveld

Noordendijk 148D

Ga de trap op en rechtsaf de Noordendijk richting de molen volgen. Voorbij het Energiehuis zie je op de zijmuur de laatste muurschildering. Stadskunstenaar Ton Kraaijeveld maakte deze mural op het Energiehuis. Het thema is taalvernieuwing , de tekst heeft betrekking op het hier en nu en heden en verleden.

Hier eindigt je wandeling.

Vergelijkbare routes

Fotograferen foto Grote Kerk Pelserbrug Dordrecht
Stadswandeling

Schatten van Dordrecht

20 Locaties
Gevelsteen Dordrecht Nieuwstraat 23
Stadswandeling

Dordtse gevelstenenwandeling

26 Locaties
Stadswandeling

Rondje Dordt

8 Locaties
Pandora Dordrecht
Stadswandeling

Kunstrondje Dordt

10 Locaties
Hofjes Wilhelmina Stichting
Stadswandeling

Hofjesroute

13 Locaties
Stadswandeling

Stolpersteine route

5 Locaties