Straatkunst - Mural - Dordrecht
Routes

Street Art Tour | ±6km

Wandel (of fiets) route langs prachtige muurschilderingen in het centrum van Dordrecht.

Street Art? In Dordrecht? Jazeker! De afgelopen jaren wordt de openbare ruimte van Dordrecht voortdurend verrijkt met prachtige murals. Iconoclash  draagt de stad een warm hart toe met imposante kunstwerken. Curator Simian Switch selecteert gerenommeerde artiesten waarbij de uiteindelijke kunstwerken in harmonie zijn met de directe omgeving en inspelen op het historische karakter van de stad. In de route zijn ook muurschilderingen van andere kunstenaars opgenomen.

Tip

  • Maak er een fietsroute van door deze route te combineren met de route Abstract en Vogelkunst en/of Murals & Street Art route. Deze routes sluiten op elkaar aan zodat je een rondje fietst.
  • Ga je de route fietsen dan zijn er delen in de binnenstad waar je even af moet stappen. De Voorstraat is een wandelstraat dus neem daar je fiets aan de hand.
  • Heb je na het volgen van deze route op- of aanmerkingen of wil je een review achterlaten? Vul dan dit formulier in.
Open route in Maps
1

Serge Kortenbroek

Bagijnhof 72

Het paard op de hoek van de Lenghenstraat doet wel wat aan Dalí denken. De vervagende dunne benen en de ruitpatronen roepen vooral vragen op. Serge Kortenbroek gaf zijn werk geen titel mee, dus iedereen mag zijn eigen antwoorden verzinnen. De muurschildering werd in 2016 aangebracht tijdens een project van Iconoclash.

Volg het Bagijnhof en ga voorbij de Hema linksaf naar Achterom.

2
Straatkunst - mural - Joram Roukes

Joram Roukes

Achterom 74

Op de blinde muur van de garage aan het Achterom (links) is het gigantische kunstwerk van Joran Roukes te vinden. Hij produceerde dit werk voor de viering van de ‘Ode aan de Synode’ in 2019.

Ga naast Bots Mode rechtsaf de onderdoorgang door.

3
Straatkunst - Mural - Dordrecht

Danny Rumbl

Nieuwe Hilstraat 21

Rechts van de doorgang vind je het gestileerde werk van Danny Rumbl, de Fazant.
Het werk is onderdeel van een reeks van 3 werken door het centrum, de fazant en overige accessoires bij de kunstwerken zijn een reflectie op de accessoires gevonden in de oude kunstwerken te vinden in bijvoorbeeld het Dordrechts Museum.

Loop hierna langs het water, ga linksaf de brug over. Rechtdoor naar de Spuiweg. Rechts zie je de volgende schildering.

4
Straatkunst - Mural - Dordrecht

Hedof

Spuiweg 45

Illustrator en Muralist Hedof maakte deze mural in 2016 vanwege de viering van de mijlpaal, Beeldenstroom Woordenstorm. De mural is een vrije interpretatie er zitten diverse verwijzingen naar de beeldenstorm waar het beeld zelf de Biesbosch als inspiratie gebruikt.

Ga rechts bij deze muurschildering en iets verderop rechts zie je de volgende.

5

Street Art zonder titel

Geldelozepad 4

Aan het begin van het Geldelozepad en op de parkeerplaats Azijnplaats zie je deze kleurrijke murals en graffiti. Een paar garagedeuren zijn beschilderd door Bram Verbrugge. De overige kunstenaars zijn onbekend.

Volg het Geldelozepad tot aan het einde, daar zie je links de volgende mural.

6
Straatkunst - Mural - Dordrecht

Telmo Miel

Geldelozepad 156

Het creatieve duo Telmo Miel vervaardigde dit surrealistische kunstwerk voor het Beeldenstroom Woordenstorm festival. Voor het kunstwerk hebben zij beelden uit het Dordtse archief geroofd om er dit prachtige werk mee te maken, getiteld: ‘Not as creepy as I seem’.

Rechtsaf naar Sluisweg, rechtsaf naar Spuiboulevard. Op de zijwand van het Stadskantoor zie je het volgende kunstwerk.

7
Straatkunst - Mural - Dordrecht

Johan Moorman

Spuiboulevard 304

Het werk ‘Power to the People’ van de Eindhovense kunstenaar Johan Moorman is ontworpen naar aanleiding van het Beeldenstroom Woordenstorm Festival in 2016. Het refereert aan de beeldenstorm en tegenwoordige tijd. De afbeelding toont de wankele fundatie een gemiddeld systeem.

Volg de Spuiboulevard en kijk aan de andere zijde van het Stadskantoor.

8
Straatkunst - Mural - Dordrecht

Bier en Brood

Spuiboulevard 292

De allereerste mural van Iconoclash. Gemaakt voor het Beeldenstroom Woordenstorm Festival in 2016. Hedendaagse vertaling van de beeldenstorm stelt een vergelijking tussen het plaats maken van beeld voor woord met de nu plaats vindende versmelting van onze realiteit met de digitale wereld. Het werk heeft de titel (Sub)Merge.

Ga terug op de Spuiboulevard, rechtsaf over het fietsbruggetje, dan linksaf en vervolgens rechtsaf naar Dolhuisstraat.

9
Straatkunst - Mural - Dordrecht

Simian Switch

Dolhuisstraat 53

Op de blinde muur van het iconische Dolhuis (Hoek Dolhuisstraat/Schoolstraat) vind je ‘een’ kunstwerk van de lokale kunstenaar Simian Switch. Sinds 2016 zorgt een pact met het Dolhuis voor een persoonlijk canvas voor deze artiest die ook de curator is van alle muurschilderingen in de binnenstad van Dordrecht.

Loop de Dolhuisstraat af en ga rechtsaf de Voorstraat op. Let op, de Voorstraat is een wandelstraat.

10
Straatkunst - Mural - Dordrecht

Simian Switch

Voorstraat 397

Op de kruising tussen de Voorstraat en Botgenstraat vind je op de Botgensteiger de driekoppige olifant van Simian Switch. Waar voorheen een kunstwerk van Rutger Termohlen stond moest na restauratie van de muren de steiger een update ondervinden.
In samenspraak met de buurt en eigenaar van het pand werd de Olifant op de blinde muur aangebracht.

Ga verder de Voorstraat af , net voorbij de winkel De Rijsttafel de volgende mural.

11

Schapenkop

Voorstraat 317

In een doorgang met trap naar de Voorstraatshaven vind je de muurschildering ‘Hoe dichter bij Dordt, hoe mooier het wordt’. In deze Street Art route mag de Schapenkop natuurlijk niet ontbreken. Dordtenaren worden naar een oude legende ‘Schapenkoppen’ genoemd. Helaas is de kunstenaar van dit werk niet bekend.

Volg de Voorstraat en steek linksaf het Scheffersplein over. Hier vind je allerlei horeca. Rechtdoor naar Tolbrugstraat Waterzijde, deze volgen tot aan Varkenmarkt dan linksaf. Aan de linkerkant bij een kleine parkeerplaats de volgende muurschildering.

12

Danny Rumbl en Robbert Visser

Varkenmarkt 110

Met deze mooie samenwerking die leidde tot een transitie van figuratief werk naar abstracte vormen werd het stokje overgedragen naar Robert Visser. Dit object is Robert’s eerste en Danny’s laatste uit hun reeks werken.
Niet alles loopt altijd vlekkeloos. Na aanhoudende klachten over 1 van de zijdes van het kunstwerk van Danny Rumbl en Robert Visser is besloten deze aan te passen.
Simian Switch heeft in overleg met de omwonenden een passende minder prominente afbeelding geplaatst in de vorm van een degelijk roodborstje.

Loop even om het gebouwtje heen om alle kunstwerken te bekijken. De route gaat terug naar de Varkenmarkt , deze tot de t-splitsing volgen, rechtsaf naar Gravenstraat, einde links en gelijk rechtsaf over de Nieuwbrug. Daarna links de laatste mural.

13

Een pot vol herinneringen

Voorstraat 154

Op de zijwand van winkel De 2 Uiltjes vind je de muurschildering,  waarin een gedicht over het zintuig proeven van oud-stadsdichter Juno is verwerkt. Verder zitten in de pot diverse voorwerpen die herinneren aan de historie van de plek: een pop van het voormalige weeshuis om de hoek, kruidnagels en lampen.

Hier eindigt de route. Heb je er een fietsroute van gemaakt dan kun je deze verlengen met Vogelkunst en Abstract tour.

Vergelijkbare routes

Fotograferen foto Grote Kerk Pelserbrug Dordrecht
Stadswandeling

Schatten van Dordrecht

20 Locaties
Prins Henkdrikbrug brugwachtershuisje Dordrecht
Fietsroute
Stadswandeling

Brugwachtershuisjes Dordrecht

5 Locaties
Dordrechts Museum tuin Dordrecht
Natuurwandeling
Stadswandeling

Bomenridders wandeling

8 Locaties
Fietsroute
Stadswandeling
Street Art

Vogelkunst & Abstract

16 Locaties
Gevelsteen Dordrecht Nieuwstraat 23
Stadswandeling

Dordtse gevelstenenwandeling

25 Locaties
Valentijn Doe Dordrecht Kado Lange Ijzeren Brug stel
Stadswandeling

Liefdesroute

13 Locaties