Straatkunst - Mural - Dordrecht
Routes

Fietsroute langs straatkunst in Dordrecht

Graffiti, street art, murals of muurschilderingen. Je komt ze allemaal tegen tijdens deze fietsroute over het eiland van Dordrecht.

Deze verrassende kleurrijke fietsroute gaat door de wijken Vogelbuurt, Dubbeldam en Crabbehof en eindigt in de binnenstad van Dordrecht. De straatkunst wordt getoond op een school, huizen maar ook in een watertoren en fietstunnel. Geef je ogen onderweg de kost en geniet van de prachtige straatkunst op het eiland van Dordrecht.

TIP

  • Je kunt deze fietsroute verlengen, fiets dan eerst de Street Art tour en de Abstract & Vogelkunstroute.
    Deze routes sluiten op elkaar aan zodat je een rondje fietst.
  • Heb je na het volgen van deze route op- of aanmerkingen of wil je een review achterlaten? Vul dan dit formulier in.
Open route in Maps
1

Schaduwkleuren

Dubbelmondestraat 1

Remco van Hoek

De boom staat voor de muur en de zon schijnt op zijn mooie bladeren. De schaduwen van de boom veranderen in zeven kleuren op de muur. Deze kleuren symboliseren de levenscyclus van zeven jaar.

Steek de Crayensteinstraat over en volg rechtsaf het fietspad. Verderop weer terug oversteken en vervolgens fietspad alsmaar volgen.  

2
Watertoren Verbinding in Tijd - muurschildering

Muurschildering Hotel de Watertoren

Kromme Zandweg 80

Om de ruim 20 meter hoge muurschildering in De Watertoren te bewonderen hoef je geen hotel- of restaurantgast te zijn. Het is een gemeentelijk monument met een uitzichtbalkon op de 7e verdieping voor iedereen toegankelijk. Hier is te zien wat de impact van het water is geweest op de vorming van Dordrecht. Het water stroomt van boven naar beneden (de watertoren heeft meer dan 7 verdiepingen).
Op 3 verdiepingen hangt een kaart van het eiland uit een periode van het verleden tot heden. Het water stroomt erlangs en doorheen als een wortelstelsel, onderdeel van de kringloop, door naar de volgende periode.

Ga terug naar kruispunt en linksaf naar Dubbelsteynlaan-Oost, volgen en na parkeerplaats Damplein linksaf. Op het Damplein vind je horeca, winkels en een ijssalon.

3

Kijkje in het verleden

Dubbelsteynlaan West 50

Inge Modderkolk

Het verleden met een zwart-wit schildering van de Dubbelsteynlaan West rond 1903 met een lorrenboer. Dit is iemand die oude kleren opkocht en weer doorverkocht voor de fabricage van papier of poetskatoen. Op de voorgrond de toekomst in kleur met de kinderen Stan (3 jaar) en Estella (7 jaar) uit Dubbeldam met overgrootouders in De Gravenhorst.

Volg de Dubbelsteynlaan-West tot T-splitsing en ga rechtsaf fietspad Dordwijklaan 1 in.

4

Kleurexplosie in fietstunnel

Na de kruising zie je een fietstunnel, kijk even rond. De route gaat niet de tunnel in, maar sla linksaf.

De wanden van deze fietstunnel zijn door verschillende graffity kunstenaars onder handen genomen en omgetoverd tot een kleurrijke fantasiewereld.

Volg het fietspad, fietsborden ‘s Gravendeel aanhouden, weg oversteken, fietspad Oostzijde Rondweg, 3e pad links, rechtsaf tunnel door, linksaf bij verkeerslichten, 2e links naar Groen van Prinstererweg, rechtsaf Savorin Lohmanweg in.

5
Crabbehof Juno & Anouk Brand-street art en dichtkunst

Nergens lijkt op hier

Donkerstraat 29

Juno en Anouk Brand

Oud-stadsdichter Juno schreef dit gedicht als onderdeel van een serie over drie zintuigen: zien, voelen en proeven. Het zintuig ‘zien’ is hier verbeeld met de dichtregel: ‘Nergens lijkt op hier, zullen we alles samen delen? Hoe langer je blijft kijken, hoe meer je er om gaat geven.’ De graffiti op de rolluiken is uitgevoerd door streetart kunstenaar Anouk Brand, bijna afgestudeerd aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam.

6

Luka & de reeën uit de Biesbosch

Donkerstraat 29

Ricardo Zwol

Het idee van de reeën en bomen komt van de Dordtse middelbare scholier Iris Kadijk (2004) die als boerendochter De Biesbosch als achtertuin heeft, vaak reeën spot en erg van tekenen houdt. De Barendrechtse kunstenaar Ricardo van Zwol (1975) werkte het idee uit met in het ontwerp ook een prominente rol voor overbuurjongen Luka Mrvos (2011). Van Zwol: “Portretten schilderen, natuur en zonsondergangen zijn echt mijn ding. Het werken met lagen, cirkels en verspringingen geven mijn muurschilderingen beweging en gelaagdheid.”

Weg vervolgen, rechtsaf Zuidendijk op, bij t-splitsing (witten blokken) linksaf, rechtsaf en weg oversteken, linksaf weer boven op de Zuidendijk verder fietsen.  Rechtsaf naar Frans Lebretlaan, links naar Viottakade, rotonde 3/4 volgen, voor benzinepomp rechtsaf, Weeskinderdijk uitfietsen, weg 2x oversteken en rechtsaf fietspad volgen langs rivier.

7
Straatkunst - Mural - Dordrecht

Meeting of Styles

Dokweg 9

In de zomer van 2020 was Dordrecht de host van het internationale graffiti festival Meeting of Styles. Er zijn 5 pilaren van de Zwijndrechtse brug aangepakt. Maar ook het skatepark iets verderop is een kleurrijk geheel.

Ga rechtsaf naar Korte Parralelweg, verderop linksaf naar Koninginnestraat.

8
Straatkunst - Mural - Dordrecht

Danny Rumble

Koninginnestraat 45

Halverwege de Koninginnestraat vind je een Stedin object. De stijl van Danny Rumbl is zeer herkenbaar. Dit werk is de eerste in zijn reeks muurschilderingen op de Stedin objecten.

9

Muurcollage

Kilwijkhof 6

Geen schilderwerk maar een muurcollage. Een publiekswerk van vele mensen uit Dordrecht en het viert en herdenkt de vrijheid. Inspiratie voor het kunstwerk is een door-fluister gedicht. Tijdens de viering van de geboorte van Nederland, hebben bezoekers van het Nationaal Onderwijsmuseum een door-fluistergedicht geschreven over het thema vrijheid. De woorden uit dit gedicht zijn een inspiratiebron geweest voor deze muurcollage.

Vergelijkbare routes

Prins Henkdrikbrug brugwachtershuisje Dordrecht
Fietsroute
Stadswandeling

Brugwachtershuisjes Dordrecht

5 Locaties
Fietsroute
Stadswandeling
Street Art

Vogelkunst & Abstract

16 Locaties
wandelen - fietsen - natuur
Fietsroute

Fietsroutes Nieuwe Dordtse Biesbosch

5 Locaties
Fietsen Dok Straatman Roobrug havens Dordrecht
Fietsroute

VVV Fietsroute Eiland van Dordrecht & Biesbosch

6 Locaties
Fietsen - Dordrecht - knooppunten
Fietsroute

VVV fietsroute Dordrecht-Kinderdijk-Biesbosch

6 Locaties
Straatkunst - Mural - Dordrecht
Fietsroute
Stadswandeling
Street Art

Street Art Tour

13 Locaties