Prins Henkdrikbrug brugwachtershuisje Dordrecht
Routes

Nieuw leven in brugwachtershuisjes Dordrecht

Wandel of fietsroute van 4 km langs  zes brugwachterhuisjes in Dordrecht

Door het op afstand bedienen van bruggen via camera’s stonden de Dordtse brugwachtershuisjes er eenzaam bij. Sinds 2018 heeft de landelijke Stichting Brugwachtershuisjes daar verandering in gebracht met een kunstroute en sinds 2022 met nieuwe functies als expositieruimtes, grafisch ontwerp studio en een tiny office. Bij nood komt een echte brugwachter de brug nog ter plekke bedienen.

Kijk voor meer informatie op www.brugwachtershuisjes.nl 

Download de route Open route in Maps
1
Draaibrug brugwachtershuisje Dordrecht

Draaibrug

Draaibrug

De dubbele gietijzeren Draaibrug is een rijksmonument. In het bijbehorende brugwachtershuisje is het project ‘de eenzame rups-zoektocht naar verbinding’ van maatschappelijk werkster en kunstenares Petra Roelofs te zien. Met wisselende exposities en maatschappelijke activiteiten neemt Petra de bezoekers mee in een verhaal waarin de rups transformeert van EENzaam naar samen EEN in verbinding
zijn. Het huisje is hiermee ook een verbindingsplek op een mooie, rustige en inspirerende locatie.

2
Engelenburgerbrug Dordrecht

Engelenburgerbrug

Engelenburgerbrug

Deze rijk monumentale rolbasculebrug en het brugwachtershuisje zijn in 2022 gerestaureerd. Het huisje fungeert nu als ‘tiny office’ met een constant veranderend uitzicht op het water. Sprits Concept en Paul Suijkerbuijk (the green land) maken samen gebruik van deze unieke locatie. Paul helpt overheidsorganisaties met het oplossen van maatschappelijke vraagstukken met behulp van data. Daarbij kan gedacht worden aan energietransitie, woningbouw, mobiliteit en andere opgaven. Sprits Concept bedenkt en realiseert er belevenissen met impact. Projecten die iets in beweging zetten en zorgen voor ‘collectieve euforie’. Een voorbeeld hiervan is de jaarlijkse lichtroute Dwaalspoor tijdens de Dordtse Decemberdagen. De verschillende activiteiten van Paul en Sprits worden in het brugwachtershuisje op een inspirerende manier met elkaarverbonden. Oftewel een klein huisje voor grootse ideeën.

3
Boombrug brugwachtershuisje Dordrecht 1

Boombrug

Boomstraat

Welkom bij maken & meer… Een duurzaam en sociaal initiatief voor hergebruik van meubels, materialen en andere gevonden voorwerpen, gered van de straat of de stort. Goed voor het milieu, goed van de makers!
Bij dit brugwachtershuisje, de Mini Stäk van maken & meer…, sta je letterlijk en figuurlijk stil bij het thema ‘hergebruik’. Alle producten die je ziet, zijn opgeknapt of gemaakt van hergebruikte materialen. Daarnaast is het huisje een tijdelijk minipodium voor de vele creatieve makers die Dordrecht rijk is.
Het enthousiaste team van maken & meer… maakt alles in de houtwerkplaats en het textielatelier van de grote Stäk in Crabbehof. De opbrengst van de verkopen stroomt 100% terug naar onze sociale onderneming. Zo maken we impact en maken we meer!

4
Riedijksbrug Dordrecht

Riedijksbrug

Riedijks Haven 3311

In dit moderne, ronde brugwachtershuisje zit Studio Wouke Boog. Deze grafisch ontwerper heeft hier haar werkplek met uitzicht op het water. Perfect om te schrijven, ontwerpen, schilderen of gefocust te werken.

5
Prins Henkdrikbrug brugwachtershuisje Dordrecht

Prins Hendrikbrug

Prins Hendrikbrug

Dit brugwachtershuisje is ingericht als etalage van het Binnenvaartmuseum. Dit museum is gevestigd op zes vaartuigen die zijn afgemeerd op het terrein van de voormalige scheepswerf De Biesbosch. De duwboot René Siegfried, gebouwd in 1963 op deze scheepswerf, is het centrale schip van het Binnenvaartmuseum. Vanaf dit brugwachtershuisje kun je de duwboot zien liggen in het Wantij. Het Binnenvaartmuseum is donderdag en zaterdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis. Met Veerdienst 3 zijn hier vandaan rondvaarten mogelijk.

Vergelijkbare routes

Fotograferen foto Grote Kerk Pelserbrug Dordrecht
Stadswandeling

Schatten van Dordrecht

20 Locaties
Dordrechts Museum tuin Dordrecht
Natuurwandeling
Stadswandeling

Bomenridders wandeling

8 Locaties
Fietsroute
Stadswandeling
Street Art

Vogelkunst & Abstract

16 Locaties
Gevelsteen Dordrecht Nieuwstraat 23
Stadswandeling

Dordtse gevelstenenwandeling

25 Locaties
Valentijn Doe Dordrecht Kado Lange Ijzeren Brug stel
Stadswandeling

Liefdesroute

13 Locaties
Stadswandeling

Rondje Dordt

8 Locaties