Dordrechts Museum tuin Dordrecht
Routes

Bomenridders wandeling

Speciaal voor het thema ‘Levend erfgoed’ tijdens de Open Monumentendagen hebben de Bomenridders deze prachtige bomenwandeling uitgestippeld langs 8 à 9 monumentale bomen, waaronder de oudste boom van Dordrecht. De wandeling kan natuurlijk altijd gelopen worden om van deze prachtige oude bomen te genieten.

TIP: Haal bij VVV Dordrecht het nieuwste boekje ‘Bijzondere bomenwandelingen in Dordrecht’ met een korte route van 6 km of een lange route van 10 km. Bij veertien bomen uit de wandeling zijn verhalen te beluisteren en er zijn vijf boeiende postcasts opgenomen.

*Alle foto’s zijn gemaakt door Bram Vreugdenhil. 

Open route in Maps
1
Arend Maartenshof monumentale bomen bomenridders wandeling Open Monumentendagen Dordrecht Bram Vreugdenhil

Arend Maartenshof

Arend Maartenshof

Hier sieren vier majestueuze platanen het rustige complex. Deze stadsboom is het hele jaar door goed te herkennen aan zijn prachtige bast. Op oudere leeftijd een prachtige robuuste boom met in de zomer een grote bladerenkroon voor weldadige schaduw en verkoeling.

2
Dordrechts Museum monumentale bomen bomenridders wandeling Open Monumentendagen Dordrecht Bram Vreugdenhil

Dordrechts Museum

Museumstraat 40

Wandelend door deze betoverende tuin ontdekt u niet alleen imposante platanen, maar ook weelderige groene en rijke bruine beuken. Bij de ingang word je begroet door twee majestueuze paardenkastanjes. Deze wat ingezakt lijkende platanen zijn geplant in 1800 en vertellen veel over de groeiwijze. De jongere kastanjebomen en beuken maken de tuin compleet.

3
Sint Jorisbrug monumentale bomen bomenridders wandeling Open Monumentendagen Dordrecht Bram Vreugdenhil

Sint Jorisbrug

Sint Jorisbrug

Vanaf de brug zie je het perenboompje en de Noorse esdoorn. Deze twee bomen laten zien dat het soms gaat om minder spectaculair stadsgroen en maakt tevens de rol van de Bomenridders in de stad goed zichtbaar, aangezien zij het perenboompje, de Noorse bolesdoorn en de haagbeuken hebben gered.

4
Schouwburg Kunstmin monumentale bomen bomenridders wandeling Open Monumentendagen Dordrecht Bram Vreugdenhil

Schouwburg Kunstmin

Sint Jorisweg 76

Hier vind je een mooi witte paardenkastanje en wederom een plataan. Je ziet hier het effect van willekeurige aanplant die soms wel, en soms niet goed aanslaat.

Loop door naar Park Merwestein, een groene oase met meer dan 100 verschillende bomen die bijna allemaal een nummer hebben. Op de website van het park kun je informatie vinden over iedere genummerde boom.

Foto: Jannes Linders.

5
Park Merwestein monumentale bomen bomenridders wandeling Open Monumentendagen Dordrecht Bram Vreugdenhil

Park Merwestein | Boom 144

Deze Nederlandse boom is een echte trendsetter, want hij is eigenlijk een es met een leuke twist: geënt op de stam van een gewone es. Dat maakt hem echt een hippe en trendy boom. De vruchtbomenindustrie is er blij mee. Dus, terwijl je op zoek gaat naar die oudste boom, vergeet niet even stil te staan bij deze bijzondere pluim es en bewonder zijn unieke stijl en charmante karakter!

6
Park Merwestein boom 17 monumentale bomen bomenridders wandeling Open Monumentendagen Dordrecht Bram Vreugdenhil

Park Merwestein | Boom 17

De oudste boom van Dordrecht, de ruim 325 jaar oude Valse Acacia. Een heel bijzondere boom, waar veel over te vertellen is. Zowel over de groeiwijze als het onderhoud. Zo’n oude boom overleeft in een stadspark niet zo maar: je ziet kale plekken op de kruin als bij een oude man. Gelukkig heeft hij geen hulp nodig om rechtop te blijven zoals boom 20, de Kaukasische vleugelnoot!

7
Park Merwestein boom 144 monumentale bomen bomenridders wandeling Open Monumentendagen Dordrecht Bram Vreugdenhil

Park Merwestein | Boom 153

De zilveresdoorn. Herkenbaar aan de zilveren onderkant van de bladeren, een gigant en één van de favorieten van de Bomenridders. Het hout van de boom wordt vaak gebruikt voor muziekinstrumenten.

8
Park Merwestein boom 148 monumentale bomen bomenridders wandeling Open Monumentendagen Dordrecht Bram Vreugdenhil

Park Merwestein | Boom 48

De eik bladige haagbeuk met zijn twee soorten bladeren. Weet je het verschil tussen een haagbeuk en een beukhaag? Een haagbeuk is een boomsoort, terwijl een beukhaag een haag is die bestaat uit beukenbomen die in een rij zijn geplant en regelmatig worden gesnoeid om een dichte haag te vormen. Wellicht krijg je hier klimneigingen. Dat mag, maar op eigen risico!

De wandeling eindigt in park Merwestein. Mocht je terug willen lopen naar het Arend Maartenshof, loop dan via de uitgang van het Oranjepark, waar drie Ginkgo bilobabomen staan, ofwel Japanse notenbomen. Informatie over de Bomenridders Dordrecht vind je op www.bomenriddersdordrecht.nl

Vergelijkbare routes

Fotograferen foto Grote Kerk Pelserbrug Dordrecht
Stadswandeling

Schatten van Dordrecht

20 Locaties
Prins Henkdrikbrug brugwachtershuisje Dordrecht
Fietsroute
Stadswandeling

Brugwachtershuisjes Dordrecht

5 Locaties
Fietsroute
Stadswandeling
Street Art

Vogelkunst & Abstract

16 Locaties
Gevelsteen Dordrecht Nieuwstraat 23
Stadswandeling

Dordtse gevelstenenwandeling

25 Locaties
Valentijn Doe Dordrecht Kado Lange Ijzeren Brug stel
Stadswandeling

Liefdesroute

13 Locaties
Stadswandeling

Rondje Dordt

8 Locaties