Routes

Tour Vogelkunst en abstracte muurschilderingen

De abstracte muurschilderingen en Vogelkunst maken Dordrecht mooier en creatiever.  Loop of fiets deze kleurrijke tour.

De route begint net buiten het centrum van Dordrecht met enkele abstracte murals. Daarna vind je op negen kopgevels van flats van Woonbron en op een lange voor- en zijgevel van de winkels op het Vogelplein diverse muurschilderingen van elk zo’n 100 m2. Professionele en amateurkunstenaars uit de Drechtsteden en Rotterdam werkten mee.

Tips

  • Geniet van een bakje thee of koffie bij Het Vogelnest.
  • Wil je meer weten over Vogelkunst dan kun je de tour onder begeleiding van een gids lopen of fietsen. Neem contact op met Lotti Hesper voor meer informatie.
  • Je kunt deze route combineren met de Street Art route  en de Murals & Street Art route en er een fietstocht van maken. Deze routes sluiten op elkaar aan zodat je een rondje fietst.
  • Heb je na het volgen van deze route op- of aanmerkingen of wil je een review achterlaten? Vul dan dit formulier in.
Download de route Open route in Maps
1
Straatkunst - Mural - Dordrecht

Simian Switch en Robbert Visser

Kromhout 118R

In opdracht van de eigenaren van de blinde muur werd deze mural gemaakt. Geïnspireerd op het schilderwerk en interieur maakten Simian Switch en Robbert Visser dit abstracte monster met verwijzingen naar Dordrecht. Titel: Heraldic No: 1.

Volg het Kromhout verder, linksaf naar Sint Jorisweg.

2

MORF

Sint Jorisbrug 12

Ter hoogte van de St. Jorisbrug vind je het oude KPN object dat kunstenaar Robert Visser transformeerde in een bijzonder abstract Kunstwerk.

Ga terug en volg de St. Jorisweg, ga verderop linksaf het Matena’s pad op. Loop langs de achterkant van de schouwburg de parkeerplaats op.

3
Straatkunst - Mural - Dordrecht

Robbert Visser

Kunstminplaats 1553

Vlakbij Schouwburg Kunstmin vind je dit abstracte werk van Robbert Visser. De metamorfose van Kunstmin door de jaren heen en theater logica worden vertaald in een stereometrische compositie.

Het Matena’s pad volgen, linksaf naar Marcellius Schamperstraat, het kinderkunstplein oversteken. Langs de trap naar de Noordendijk zie je de volgende muurschildering.

4

Elvira van bochove

Noordendijk 89

De muurschildering ‘Verbinding in tijd’ verbindt een meanderende waterstroom met vertakkingen als een soort wortelstelsel het beeld uit het verleden met de toekomst. Aan de bovenkant is een deel te zien van een foto uit 1900, van Hendrik Johannes Tollens. Hierop staan de balkengaten aan de Noordendijk, waterbekkens waar houtstammen bewaard bleven. Silhouetten van een diversiteit aan mensen die hand in hand in het water staan, laten de wens en noodzaak zien om in gezamenlijkheid met het water te leven.

Wandelaars: Ga de trap op en volg rechtsaf de Noordendijk richting de molen.
Fietsers: ga terug en volg het Ameliahof en neem verderop de fietstrap naar de Noordendijk. Ga rechtsaf de Noordendijk op.  Aan de linkerkant op het plein het volgende kunstwerk.

Lees meer over Verbinding in Tijd
5
Straatkunst - Mural - Dordrecht

Ton Kraaijeveld

Noordendijk 147

Voorbij het Energiehuis zie je op de zijmuur deze muurschildering. Stadskunstenaar Ton Kraaijeveld maakte deze mural op het Energiehuis. Het thema is taalvernieuwing , de tekst heeft betrekking op het hier en nu en heden en verleden.

De Noordendijk volgen en bij verkeerslichten rechtsaf, bij rotonde, linksaf naar Bankastraat, linksaf Adelaarstraat naar Vogelplein.

6

Geniet tijdens je tour van een bakje thee of koffie bij Het Vogelnest. 

Het Vogelnest is een koffiebar waar we elkaar kunnen ontmoeten, kletsen, koffiedrinken en veel leuke dingen doen.

Het Vogelnest
7

Vogelkunst Vogelplein

Vogelplein 34

Nina Valkhoff i.s.m. Elwin Plaisier

Meerdere muurschilderingen met thema vogels en botanische tuin van kunstenaar Nina Valkhoff rond de ramen en op de zijmuur van ondernemers G-KA Bakkerij, Shoarmazaak piramide en Özde Supermarkt.

Kijk voor meer informatie over deze muurschilderingen op de naamborden ter plekke. Volg hierna de Adelaarstraat en bekijk de Vogelkunst op de flatgebouwen.

8

De Ontmoeting

Snipstraat 6

Nina Valkhoff

Nina Valkhoff schildert graag flora en fauna, vaak met een magisch tintje. Met deze muurschildering wil zij de natuur naar de stad halen. De lotusbloemen en -bladeren geven het gevoel van een vijver, waar de gans en de zwaan elkaar tegen komen. De ‘mooiere’ zwaan maakt een buiging voor de gans, die voor deze keer op een voetstuk staat.

9

De Huismus

Pluvierstraat 6

Maarten & Marije Mooren

‘De Huismus’ is speciaal gemaakt voor de Vogelbuurt. Langs de mus, symbool voor iedere bewoner die graag een vaste verblijfplaats heeft, kijk je zijn Vogelbuurt-huis in: een flat die stamt uit de jaren 50.

10

Joy is just around the corner

Kokmeeuwstraat 6

Danny le Bruin (Straatgelaat)

De kolibrie symboliseert een sterke vogel die zichzelf snel aanpast en zijn problemen overwint. Op deze muur probeert hij zijn doel te bereiken net als de Vogelbuurtbewoners met verschillende achtergronden dat doen. De planten op de muurschildering zijn ook te zien in de tuinen van de buurt.

11

Vogels op een draad

Roerdompstraat 2

Jannette in ‘t Veld

Een rij vrolijk gekleurde vogels representeert de mensen die hier wonen. Van jong tot oud, gezinnetjes, stelletjes en mensen alleen, van over de hele wereld. Samen vormen ze een kleurrijke wijk met lieve, behulpzame en spraakmakende mensen. Het was een feestje om dit te realiseren, bedankt voor de vele positieve reacties.

12

Baltsende futen

Aalscholverstraat 55

Remco van Hoek

Parmantig zwemmen de futen samen door hun wijk. Het water, beroerd door de futen, weerspiegelt de lucht van ons allen. De fuut is voor mij een van de mooiste vogels uit de buurt, zij past ook perfect in mijn repertoire van lokale Biesbosch dieren.

13

Zo vrij als een vogel

Aalscholverstraat 91

Iris Kadijk i.s.m. Tessa Jongerius

Vogels en andere dieren worden niet altijd gewaardeerd door de mens. Maar vogels hebben niet dezelfde problemen als de mens. Er worden geen vogels buitengesloten en ze hoeven niet bang te zijn dat ze gepest worden. Voel je vrij als een vogel, wees jezelf!

14

Second Wind

Aalscholverstraat 115

Paul Schmitz

Na het overwinnen van mijn verslaving heb ik twee schilderijen gemaakt om mijn leven als verslaafde (dood) en mijn leven na de verslaving (leven) weer te geven. Deze laatste ziet u voor u. De vliegtuigen zijn een waarschuwing voor de rest van mijn leven. Schilderen is nu een essentieel onderdeel van mijn leven geworden!

15

Pechvogel

Aalscholverstraat 22

Riq Etiq (Rik van der Neut)

Tijdens het concept wordt een betekenis voor het werk bedacht. Wanneer dit werk in de openbare ruimte wordt geplaatst dan veranderd de goed bedoelde betekenis vrij snel. De mening van buurtbewoners van de Vogelbuurt zijn ongezouten en net zo divers als de buurtbewoners zelf. Maar als je het niks vindt en pal tegenover de muurschildering woont dan mag je met recht een pechvogel worden genoemd.

16

Aalscholver-Vis

Aalscholverstraat 64

Ode aan Jacob Cats | Elvira van Bochove

Na de start van de Synode van Dordrecht in 1618 was er een komeet te zien aan de hemel. Volksdichter Jacob Cats (1577-1660) zag hierin een goddelijk teken dat geschilpunten opgelost zouden kunnen worden, in een nieuw licht. Kinderen uit de wijk hebben de kuikens getekend van deze Aalscholver-vis, die verwijst naar de eeuwenoude band van de Dordtenaren met het water.

Je kunt deze (fiets)route verlengen met de Murals & Street Art tour. 
Ga de fietstunnel door, rechtsaf naar Crayensteinstraat.

Vergelijkbare routes

Fotograferen foto Grote Kerk Pelserbrug Dordrecht
Stadswandeling

Schatten van Dordrecht

20 Locaties
Prins Henkdrikbrug brugwachtershuisje Dordrecht
Fietsroute
Stadswandeling

Brugwachtershuisjes Dordrecht

5 Locaties
Dordrechts Museum tuin Dordrecht
Natuurwandeling
Stadswandeling

Bomenridders wandeling

8 Locaties
Gevelsteen Dordrecht Nieuwstraat 23
Stadswandeling

Dordtse gevelstenenwandeling

25 Locaties
Valentijn Doe Dordrecht Kado Lange Ijzeren Brug stel
Stadswandeling

Liefdesroute

13 Locaties
Stadswandeling

Rondje Dordt

8 Locaties