Routes

Tour Vogelkunst langs 10 muurschilderingen

Vogelkunst maakt de Vogelbuurt in Dordrecht mooier en creatiever.  Loop de “Tour Vogelkunst” en geniet aansluitend ook van een bakje thee of koffie bij Het Vogelnest.

Negen kopgevels van flats van Woonbron en een lange voor- en zijgevel van de winkels op het Vogelplein, hebben muurschilderingen gekregen van elk zo’n 100 m2. Professionele en amateurkunstenaars uit de Drechtsteden en Rotterdam werkten mee. Deze route is ongeveer 1 km dus heel geschikt om te wandelen.

Tips

  • Wil je meer weten over Vogelkunst dan kun je de tour onder begeleiding van een gids lopen of fietsen. Neem contact op met Lotti Hesper voor meer informatie.
  • Je kunt deze route combineren met de Street Art route door het centrum van Dordrecht en er een fietstocht van maken.
Download de route Open route in Maps
1

Aalscholver-Vis

Aalscholverstraat 64

Ode aan Jacob Cats | Elvira van Bochove

Na de start van de Synode van Dordrecht in 1618 was er een komeet te zien aan de hemel. Volksdichter Jacob Cats (1577-1660) zag hierin een goddelijk teken dat geschilpunten opgelost zouden kunnen worden, in een nieuw licht. Kinderen uit de wijk hebben de kuikens getekend van deze Aalscholver-vis, die verwijst naar de eeuwenoude band van de Dordtenaren met het water.

2

Pechvogel

Aalscholverstraat 22

Riq Etiq (Rik van der Neut)

Tijdens het concept wordt een betekenis voor het werk bedacht. Wanneer dit werk in de openbare ruimte wordt geplaatst dan veranderd de goed bedoelde betekenis vrij snel. De mening van buurtbewoners van de Vogelbuurt zijn ongezouten en net zo divers als de buurtbewoners zelf. Maar als je het niks vindt en pal tegenover de muurschildering woont dan mag je met recht een pechvogel worden genoemd.

3

Second Wind

Aalscholverstraat 115

Paul Schmitz

Na het overwinnen van mijn verslaving heb ik twee schilderijen gemaakt om mijn leven als verslaafde (dood) en mijn leven na de verslaving (leven) weer te geven. Deze laatste ziet u voor u. De vliegtuigen zijn een waarschuwing voor de rest van mijn leven. Schilderen is nu een essentieel onderdeel van mijn leven geworden!

4

Zo vrij als een vogel

Aalscholverstraat 91

Iris Kadijk i.s.m. Tessa Jongerius

Vogels en andere dieren worden niet altijd gewaardeerd door de mens. Maar vogels hebben niet dezelfde problemen als de mens. Er worden geen vogels buitengesloten en ze hoeven niet bang te zijn dat ze gepest worden. Voel je vrij als een vogel, wees jezelf!

5

Baltsende futen

Aalscholverstraat 55

Remco van Hoek

Parmantig zwemmen de futen samen door hun wijk. Het water, beroerd door de futen, weerspiegelt de lucht van ons allen. De fuut is voor mij een van de mooiste vogels uit de buurt, zij past ook perfect in mijn repertoire van lokale Biesbosch dieren.

6

Vogels op een draad

Roerdompstraat 2

Jannette in ‘t Veld

Een rij vrolijk gekleurde vogels representeert de mensen die hier wonen. Van jong tot oud, gezinnetjes, stelletjes en mensen alleen, van over de hele wereld. Samen vormen ze een kleurrijke wijk met lieve, behulpzame en spraakmakende mensen. Het was een feestje om dit te realiseren, bedankt voor de vele positieve reacties.

7

Joy is just around the corner

Kokmeeuwstraat 6

Danny le Bruin (Straatgelaat)

De kolibrie symboliseert een sterke vogel die zichzelf snel aanpast en zijn problemen overwint. Op deze muur probeert hij zijn doel te bereiken net als de Vogelbuurtbewoners met verschillende achtergronden dat doen. De planten op de muurschildering zijn ook te zien in de tuinen van de buurt.

8

De Huismus

Pluvierstraat 6

Maarten & Marije Mooren

‘De Huismus’ is speciaal gemaakt voor de Vogelbuurt. Langs de mus, symbool voor iedere bewoner die graag een vaste verblijfplaats heeft, kijk je zijn Vogelbuurt-huis in: een flat die stamt uit de jaren 50.

9

De Ontmoeting

Snipstraat 6

Nina Valkhoff

Nina Valkhoff schildert graag flora en fauna, vaak met een magisch tintje. Met deze muurschildering wil zij de natuur naar de stad halen. De lotusbloemen en -bladeren geven het gevoel van een vijver, waar de gans en de zwaan elkaar tegen komen. De ‘mooiere’ zwaan maakt een buiging voor de gans, die voor deze keer op een voetstuk staat.

10

Vogelkunst Vogelplein

Vogelplein 34

Nina Valkhoff i.s.m. Elwin Plaisier

Meerdere muurschilderingen met thema vogels en botanische tuin van kunstenaar Nina Valkhoff rond de ramen en op de zijmuur van ondernemers G-KA Bakkerij, Shoarmazaak piramide en Özde Supermarkt.

Kijk voor meer informatie over deze muurschilderingen op de naamborden ter plekke.

11

Koffiebar Het Vogelnest

Vogelplein 7

Geniet aan het einde van je tour Vogelkunst van een bakje thee of koffie bij Het Vogelnest. 

Het Vogelnest is een koffiebar waar we elkaar kunnen ontmoeten, kletsen, koffiedrinken en veel leuke dingen doen.

Vergelijkbare routes

Dordrechts Museum tuin Dordrecht
Natuurwandeling
Stadswandeling

Bomenridders wandeling

8 Locaties
Fotograferen foto Grote Kerk Pelserbrug Dordrecht
Stadswandeling

Schatten van Dordrecht

20 Locaties
Gevelsteen Dordrecht Nieuwstraat 23
Stadswandeling

Dordtse gevelstenenwandeling

26 Locaties
Stadswandeling

Rondje Dordt

8 Locaties
Pandora Dordrecht
Stadswandeling

Kunstrondje Dordt

10 Locaties
Hofjes Wilhelmina Stichting
Stadswandeling

Hofjesroute

13 Locaties