Kraek den Code kinderen wandeling centrum Dordrecht
Inspiratie & tips

Kinderwandeling | Kraek den Code

Dordrecht is de oudste stad van Holland en is al bijna duizend jaar oud. In de straten waar we nu lopen, klonken ooit de voetstappen van koningen, jonkvrouwen, rijke kooplieden en zelfs piraten. Paarden trokken karren vol wijn, hout, graan en vis over de hobbelige keien.

Met deze speurtocht ga je op zoek naar beelden, plaatjes en letters op monumenten, de oude gebouwen van de stad. Soms zitten ze verstopt in gevels en muren, dus kijk goed om je heen!

Wist je dat de letters op het pakhuis het bouwjaar in Romeinse cijfers is? De Romeinen bedachten deze symbolen meer dan 2500 jaar geleden. Er bestaat geen symbool voor het getal 0, dat is pas in de Middeleeuwen bedacht. Romeinen gebruikten bijna alleen streepjes, zodat ze cijfers snel en makkelijk in stenen konden krassen. De telling in Romeinse cijfers gaat zo: I = 1, V = 5, X = 10, L = 50, C = 100, D = 500 en M = 1000. Nu kun je het bouwjaar van het pakhuis uitrekenen. Weet jij wanneer Stokholm is gebouwd?

Wist je dat Dordrecht lang geleden de thuishaven was van piraten? De beroemdste is Simon de Danser. Hij kreeg zijn bijnaam omdat hij steeds na elke rooftocht terugkeerde naar zijn geboortestad Dordrecht. Dat noemden ze toen een rondedans. De tochten op de Middellandse Zee maakten Simon de Danser rijk en berucht.

Download de speurtocht Kraek den Code