Foto ferdy francis - Licht op Dordrecht

Leukste bezienswaardigheden

Ontdek de leukste bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens je citytrip naar Dordrecht.
Bekijk alles voor je citytrip

Grote Kerk

De middeleeuwse Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk van Dordrecht is een gebouw met een rijk verleden, waarvan de oorsprong ligt in de 11e eeuw. Niet alleen de imposante architectuur van de buitenkant van de kerk, maar ook de in het gebouw aanwezige monumenten, kapellen en de koorbanken, maken het gebouw tot het belangrijkste monument van Dordrecht. Het interieur van de kerk is zeker een bezoekje waard. Opvallend is de scheve toren die volgens het ontwerp 108 meter hoog met een spits had moeten worden. Tijdens de bouw begon de toren scheef te zakken, waardoor de bouwmeester er al bij 65 meter mee stopte en de toren daardoor geen spits meer kreeg. Durf je het aan? Het beklimmen van de 65 meter hoge toren met 275 treden? De toren heeft afwijkende openingstijden. Kijk op de website Grote Kerk voor uitgebreide bezoekersinformatie.

 

Dordtse vlag grote kerk jumbotron

Straatman

Dit schroevendok uit 1928 is een rijksmonument en gezichtsbepalend voor de Wolwevershaven. Het behoorde toe aan de Machinefabriek L. Straatman Ketelmakerij dat van 1902 tot 1996 aan de Kuipershaven gevestigd was. Het dok werd gebruikt om schepen deels uit het water te lichten zodat vanaf drijvende, houten vlonders de scheepsroeren en schroeven gerepareerd of vervangen konden worden. Het had oorspronkelijk een hefvermogen van 30 ton, in 1952 is de capaciteit met tien ton toegenomen. De takel is een zeldzaam voorbeeld van een vroeg twintigste-eeuwse inrichting voor scheepsreparatie in een binnenhaven. Het gedetailleerde ontwerp en de materiaaltoepassing dragen bij aan de bouwhistorische waarde. Het dok is eigendom van de Stichting Schroevendok en in gebruik door het bedrijf Jooren Scheepsschroeven voor reparatie van (scheeps-)schroeven, waardoor het een levend monument is. Het voormalige fabriekspand maakt nu deel uit van een appartementencomplex.

Huis van Gijn

In het fraaie Huis Van Gijn in Dordrecht staat de tijd al ruim een eeuw stil. Het museum is het voormalige woonhuis van Simon van Gijn (1836-1922). Wie door zijn huis dwaalt, waant zich honderd jaar terug in de tijd. Ontdek hoe een werkdag van een dienstmeid eruit zag. Wat stond er op het menu? En hoe dek je een tafel? Een kijkje in het leven van alledag bij een familie op stand rond 1900. Te gast bij Van Gijn; de bewoners lijken elk moment thuis te kunnen komen.

Bankier, en bovenal verzamelaar, Simon van Gijn (1836-1922) liet de stad Dordrecht een monument van formaat na. Hij bepaalde in zijn testament dat na zijn dood het huis voor het publiek moest worden opengesteld. Zijn prachtige huis is nu een museum. In 2001 is het huis, samen met de aangrenzende panden, gerestaureerd en verbouwd. De oorspronkelijke indeling en een groot aantal authentieke interieurs zijn bewaard gebleven, waardoor het nog steeds de oorspronkelijke sfeer ademt. De oude keuken, eetkamer, studeerkamer met bibliotheek, slaapkamer, badkamer en ‘rode salon’; Simon van Gijn komt in alle vertrekken tot leven.

Beleef meer in Dordrecht

Het Magazijn Winkel

Vintage winkels

Winkelen Visstraat de Crimp Gulden Os

Weekendje weg

Bistro La Bohème - Dordrecht - Steegoversloot - terras - restaurant

5 x uit eten

natuur - varen

5 x natuur

Bijzondere plekjes

Smalste huis en straatje

Met een breedte van 280 centimeter verdient dit pand de eretitel smalste huis van Dordrecht. Het is acht centimeter smaller dan het huis aan de Voorstraat 113, dat daarmee op de tweede plaats komt. Een leuk contrast is het enorme pand rechts. Het smalste huis werd in het begin van de zeventiende eeuw gebouwd door een handelaar in rijnwijn en bevindt zich boven de Donkere Steiger. Na een brand in 1895 is het pand grotendeels verbouwd.

Rondvaart Barone Havens

Stokholm

Het pand ‘Stokholm’ ligt met de voorzijde aan de in 1609 gegraven Wolwevershaven en met de achterzijde aan de rivier de Oude Maas. Het dankt zijn naam aan de opdrachtgever van de bouw, aan de in Stockholm geboren koopman Anthony de Bruijn. Het pakhuis heeft een paar eeuwen dienst gedaan als graanopslag en heeft een enorme capaciteit. Omstreeks 1910 waren ook de pakhuizen aan de overkant, aan de Kuipershaven, nog volop in gebruik. Daarna is de Wolwevershaven vooral gebruikt als ligplaats van stoomsleepboten.

Foto ferdy francis - Licht op Dordrecht

Zakkendragershuisje

Het Zakkendragershuisje, naast de Mazelaarsbrug uit 1868, dateert uit de zeventiende eeuw. Het was tot 1950 het gildehuis van de mazelaars, ofwel de zakkendragers. De zakkendragers kwamen hier bijeen voor de verdeling van het werk. Na het luiden van de bel, die er vandaag de dag nog hangt, konden de sjouwers dobbelen om het werk te verdelen. Met kleine bootjes losten zij de zeeschepen die op de Maas voor anker waren gegaan.

Het Zakkendragersgilde was oeroud. Rond 1350 bestond al een ‘gilde der Mase’, de bloeitijd was echter in de zeventiende en achttiende eeuw, toen de graanhandel floreerde. Het gilde telde destijds 220 mazelaars. Pas in 1950 werd het opgeheven en na restauratie heeft het pand de functie van woonhuis gekregen. Het huisje bestaat alleen uit een begane grond met hoog schilddak.

DRIJF rondvaart - Grote Kerk en Damiatebrug Dordrecht

Ontdek meer in Dordrecht

Wikkelhuisje - Stayokay - Dordrecht - overnachten - duurzaam

De leukste slaapadresjes

Otto e Mezzo - Terras

Top 5 lunchen

Monument-Groothoofd

Meest fotogenieke plekjes

Rondvaart Barone Havens

5 x originele dingen doen

Food hotspots