Rood Wit Rosé wijnbar proeverij restaurant Voorstraat Noord lente Dordrecht (1)
Inspiratie & tips

High wine in de stad

Zin in een proeverij? Probeer dan eens een high wine! Maak kennis met diverse wijnen en bijpassende lekkere gerechten. Bij diverse horeca in de binnenstad is het genieten geblazen! Wij hebben er een paar voor je uitgekozen.

Een absolute aanrader voor een gezellige en smaakvolle middag of avond uit!

Brut: seizoensgebonden wijnen en spijzen

Nicky van der Toorn: “Onze high wine is niet standaard. De wijnen die wij schenken zijn seizoensgebonden en de gerechtjes die we daarbij serveren zijn dat ook. Een voorbeeld van onze high wine: we starten met anti-pasti; vers rustiek brood, smeersels, noten, olijven en charcuterie: worstjes en hammetjes. De tweede gang bestaat uit carpaccio van vis en vlees. De derde -warme- gang bestaat ook uit vis en vlees. De vierde gang is zoet, of bestaat uit kaas.

Je kunt kiezen uit rood, wit of rosé als ze willen, maar in principe kiezen wij bij de gerechten een bijpassende wijn. We willen graag een verrassing bieden. Dan blijft het een uitdaging voor gasten die vaker komen, maar ook voor onszelf. We vinden het leuk om wijnen en spijzen die mooi bij elkaar passen te combineren. Voor de klant is het ook leuk dat de keuze voor hen gemaakt wordt. Dan proeven ze eens een wijn die ze normaal niet zouden bestellen. We hebben hier elke dag wel een high wine; wijn is onze core-business.”

Ontdek Brut
BRUT eten drinken wijn stadstuin tuin lente centrum Dordrecht

Rood, wit, rosé: wijn proeven en kopen

“Bij ons is de high wine voortgevloeid uit de blindproeftrio’s. Bij een proeftrio proef je drie wijnen van één kleur, al dan niet met bijpassende bonbons. De high wine is uitgebreider: vijf wijnen van een half glas met bijpassende hapjes. Bij een high wine wil je mensen verrassen. We vragen naar mensen hun voorkeuren: droog, fruitig, alleen wit, of rood. We serveren bij elke high wine weer andere wijnen. Dan doen we op ons gevoel.

Er zit een opbouw in onze high wine. We beginnen met een lichte, frisse, witte wijn. Die maakt de smaakpapillen schoon en dan kun je goed proeven. We besluiten altijd met een zoete wijn met een luxe bonbon. Een warme keuken hebben we niet. Wel veel mooie kazen die we afstemmen op de wijnen, gerookte wilde zalm en bio-lamssalami. Alle wijn die je in de wijnbar proeft, is ook te koop in onze winkel.”

Ontdek Rood, wit, rosé
Rood Wit Rosé wijnbar proeverij restaurant Voorstraat Noord lente Dordrecht (2)

Brasserie Downtown: onbeperkt proeven

“We serveren de gerechten op een houten plank. We kleden onze high wine echt aan. Vooral als mensen voor het eerst komen, dan zeggen ze vaak: ‘Wow, wat ziet het er goed uit, wat is het veel.’ Het is twee uur lang onbeperkt genieten van onze huiswijnen. Daar serveren we drie rondes hartige hapjes bij. We beginnen meestal met kleine belegde broodjes met zalm, brie of hammetjes. Dan een ronde minisateetjes en gamba’s en tenslotte bittergarnituurtjes.

Je kunt de high wine ook upgraden. Dan kies je voor de Valpolicella, Rioja Crianza of Amarone; dat zijn echte topwijnen. Ben je toch niet echt een wijnliefhebber? Dan kun je bij ons ook kiezen voor een high tea of een high beer. We hebben acht verschillende bieren op fles en op de tap. We zijn nog net geen brasserie in België.”

Ontdek Brasserie Downtown

Meer high wine adresjes

Bekijk alles
Bars
Frans
Spaans
Diner
Lunch
High wine
Terras

DOK Bar & Bites

Spuiboulevard 97e
Frans
Diner
High wine

Bistro Twee33

Wijnstraat 233
Met Kids
Bars
Biologisch
Internationaal
Borrel
Diner
Lunch
Ontbijt
Stadstuin
Terras

Restaurant Het Magazijn

Voorstraat 180
Slijterij

Wijnhuis 167

Groenmarkt 167