Intree Dordrecht
Blogs, vlogs & tips

VVV Dordrecht voor de eigen inwoners

Als toerist in een vreemde stad ligt het waarschijnlijk meer voor de hand een bezoek te brengen aan de plaatselijke VVV dan als inwoner van de gemeente.
Dat is best zonde, want de meerwaarde voor die laatste doelgroep is ook duidelijk aanwezig. Cécile Zanen kan het weten. Haar werkplek is VVV Dordrecht, het bezoekerscentrum waarin iedereen terecht kan.

Nog erg onbekend

Natuurlijk bevinden zich lokalen onder de 100.000 jaarlijkse bezoekers aan VVV Dordrecht, maar een groot deel van de inwoners heeft het pand aan de Spuiboulevard nog nooit van binnen gezien. “Terwijl we veel te bieden hebben, ook voor Dordtenaren. De inwoners die al wel de drempel over zijn gestapt, hebben bijvoorbeeld vragen over evenementen, recreëren in De Biesbosch, papieren programmaboekjes en openbaar vervoer, of ze kopen fietskaarten dan wel lokale souvenirs. Dat laatste is ook erg in trek. Ik heb het idee dat de Dordtenaren van nu veel trotser en nieuwgieriger zijn op en naar hun stad dan de eilandbewoners van vroeger.

Sleutelhangers, magneten, kussens en kaarsen met onder meer afbeeldingen van de Grote Kerk of het Stadhuis van Dordrecht zijn enorm populair, net als lokale specialiteiten als schapenkeutels. Deze dropjes worden gepresenteerd in een mooi blik. Ook de kerstballen met handbeschilderde Dordtse iconen bleken een schot in de roos, met reserveringslijsten en al.”

Intree Dordrecht

Persoonlijk contact, interactieve omgeving

Zanen ziet met enige regelmaat Dordtenaren voor de balie staan die in gezelschap zijn van bezoek buiten de stad. “Ze willen hun familie of vrienden dan rondleiden, maar hebben daar dan een zetje in de goede richting voor nodig. Soms hoor ik: ‘Ik woon al mijn hele leven in Dordrecht en men zegt dat het zo’n mooie stad is. Dat geloof ik meteen, maar eigenlijk kom ik zelden verder dan mijn vaste winkelrondje door het centrum.’ Op zulke momenten staan wij hier natuurlijk klaar met een verscheidenheid aan tips en suggesties. Natuurlijk is er online veel te vinden, maar de meerwaarde van VVV Dordrecht zit hem in het persoonlijke contact, de interactieve omgeving en het vinden van de onontdekte pareltjes.

Gedurende een gesprek kom je er vaak al snel achter waar iemands interesses liggen. De een zal misschien een tentoonstelling in het Dordrechts Museum aansprekend vinden, terwijl een ander op ontdekkingstocht gaat rondom Het Hof van Nederland. Het sluit elkaar bovendien niet uit. Dordrecht is vrij compact, waardoor activiteiten in de regel makkelijk met elkaar te combineren zijn.” Zanen hoopt dat zo veel mogelijk Dordtenaren VVV Dordrecht eens bezoeken. “Het is zeker mogelijk om nog verrast te worden door de eigen woonplaats. Er valt altijd iets onbekends te ontdekken. Wij zetten mensen graag op het juiste spoor!”

Intree Dordrecht