Pottenkade wandelen telefoon fotograferen herfst Voorstraathaven Dordrecht

Lelijk erfgoed wandeling

Speciaal voor de Open Monumentendagen 2023 organiseert het Vakteam Erfgoed van Gemeente Dordrecht op zaterdag 9 september een gratis rondleiding langs ‘lelijk erfgoed’. De wandeling begint om 11.00 en om 14.00 uur voor de entree van het Stadskantoor bij Spuiboulevard 300. Het aanmeldformulier vind je onderaan deze pagina.

De ‘moderne’ architectuur tussen 1965 tot 1990 roept vaak de vraag op hoe wij ooit zoiets hebben kunnen bouwen. Hoewel deze gebouwen misschien niet wonderschoon zijn, is ook hier toekomstig erfgoed in te erkennen. Ga mee op ontdekking met een rondleiding van Vakteam Erfgoed Gemeente Dordrecht en beleef een heel ander soort erfgoed!

Lelijk erfgoed

Architectuur gebouwd tussen 1965 en 1990 vormt een tijdperk van bruisende creativiteit en vernieuwing. Deze periode heeft ook in Dordrecht een belangrijke stempel gedrukt op de architectuur van de stad. Hoewel niet altijd gewaardeerd, belichaamt het de geest van verandering en vooruitgang. Van brutalistische betonnen constructies die de zoektocht naar functionaliteit en eerlijkheid in materialen weerspiegelen, tot antroposofische architectuur waarbij de uitdrukking van het leven in architectuur gevat moest worden.

Hofstraat kinderen foto Open Monumentendagen Dordrecht

Post '65 in Dordrecht

Bovenal herinnert de architectuur uit deze periode ons eraan dat gebouwen meer zijn dan alleen maar fysieke structuren. Ze weerspiegelen de waarden, dromen en verlangen van een samenleving. Ze dienen als getuigen van de stadsvernieuwingen en stadsuitbreidingen die Dordrecht mede heeft gevormd. Architectuur uit deze periode verdient waardering omdat het ons niet alleen verbindt met de geschiedenis, maar ook blijft inspireren om grenzen van creativiteit en functionaliteit te verleggen.

Open Monumentendagen Dordrecht plattegrond Hofstraat

Aanmeldformulier gratis rondleiding 9 september

Ga mee op ontdekking met het Vakteam Erfgoed van Gemeente Dordrecht op zaterdag 9 september. De rondleiding start om 11:00 uur en 14:00 uur voor de entree van het Stadskantoor bij Spuiboulevard 300. Aanmelden is verplicht en eindigt op 9 september om 09.00 uur.