Locaties

Den Witten Haen

Bij lunchroom Den Witten Haen kun je sfeervol genieten van een heerlijke lunch, koffie en niet te vergeten huisgemaakte lekkernijen of een gezellige high tea. Ervaar de sfeervolle ambiance van de lunchroom aan de Groenmarkt, waar gewerkt wordt met bijzondere medewerkers. Lunchroom Den witten Haen is namelijk een initiatief van Philadelphia zorg. Zij werken met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Is het goed weer, dan is het extra goed toeven bij deze Dordtse lunchroom. Dat kan bijvoorbeeld op het terras in de rustige stadstuin middenin de binnenstad. Op zoek naar een locatie voor een feestje of een zaal voor vergadering? Dit behoort ook tot de mogelijkheden bij Den Witten Haen en niet onverdienstelijk ook, want er zijn fijne opties beschikbaar, met allerlei mogelijkheden.

Vergaderlocatie
Voor een vergadering kun je uitstekend terecht bij Den Witten Haen. De locatie beschikt over prachtige vergaderzalen. De  Stoopkamer, de Groene kamer, de Gijs van Aardennezaal en de Tuinkamer grenzend aan de mooie binnentuin, allen voorzien van prachtige plafondversieringen. Keuze genoeg! Als aangename onderbreking van de dag nodigt lunchroom Den Witten Haen je uit de ambiance van de locatie zelf eens te komen ervaren.

Historie
Schefferstaete is gevestigd in vier naast elkaar gelegen panden: Groenmarkt 11 tot en met 21.
Groenmarkt nummer 17 is met 14,9 meter, het breedtse pand uit de straat. Het is gebouwd in het laatste kwart van de achttiende eeuw. Op de plek waar vóór die tijd twee of misschien wel drie huizen stonden. In ieder geval stonden daar de panden Jerusalem en Den Rooden Schild. Jerusalem was het woonhuis van de bekende Dordtse regent Cornelis van Beveren. Hij verkocht het in 1749 voor 16375 gulden. Het huidige woonhuis, gebouwd in opdracht van een burgemeester, kwam in 1922 in handen van de Amsterdamsche Bank. Ruim dertig jaar later, in 1954, vestigde de Kamer van koophandel zich er.
Het smalle pand nummer 19 heeft geen eigen zijmuren. Daarvoor dienen de muren van beide buurpanden. Begin negentiende eeuw was er een kruidenierswinkel in gevestigd en later een kantoor.
Het meeste linkse pand van Schefferstaete, nummer 21, is het oudste van de vier. Het is in 1720 gebouwd voor de Dordtse regent Hugo Eelbo, op de plek waar ooit een bierbrouwerij stond met de naam Den Witten Haen. Het woonhuis met een breedte van 13.4 meter, veranderde in 1935 in bejaardenhuis Huize Johanna. Op de slaapzalen was plaats voor in totaal dertig tot veertig bejaarden. Het huis was tot in de jaren zeventig in handen van de diaconie van de gereformeerde kerk.

Daarna kwam het leeg te staan en trok een aantal krakers erin. In 1984 ontfermde de Kamer van Koophandel zich over het pand. Het meest rechtse pand – nummer 11, 13 en 15 – was een woning totdat meestersmid Jacob Lips er in 1880 een winkel in begon. Hij verkocht er huishoudelijke artikelen uit de smidse, zoals fornuizen, kachels, fietsen en kinderwagens. Later produceerde Lips er enige tijd zijn beroemde brandkasten.

Meer over Den Witten Haen

BIJGESNEDEN: Kunstrondje Dordt wandelen Hof Augustijnenkerk herfst najaar Dordrecht
Blogs
Cultuur
Ontdek
Wandelen

Kunstrondje Dordt: nergens zoveel kunst en antiek

30 oktober 2023

Ook leuk voor jou?

Aziatisch
Fastfood
Lunch

Eazie

Achterom 69-71
Lunch
Koffiebar
Koffie & thee
Taart en lekkernijen

Foodnerd

Voorstraat 334
Met Kids
Restaurants buiten het centrum
Diner
Lunch
Terras

Het Gemaal

Loswalweg 6
Aziatisch
Diner
Lunch

Biryani House

Voorstraat 394
Frans
Borrel
Diner
Lunch
Stadstuin

LĀ“Archiviste

Groenmarkt 141
Lunch
Huisgemaakt gebak
Koffiebar

Daily Meel

Nieuwstraat 8