Fotograferen Stadhuis herfst Grotekerksbuurt Dordrecht (2)

Open Monumentendagen in Dordrecht

Op deze pagina vind je de informatie van de Open Monumentendagen in 2023, 75 monumenten openden hun deuren. Zodra er meer info bekend is over de editie van 2024 zie je dat hier.

Thema Levend Erfgoed

Het thema van de Open Monumentendagen 2023 is ‘levend erfgoed’. Twintig jaar geleden sloot het UNESCO verdrag de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed en dat vieren we tijdens deze editie van de Open Monumentendagen. Levend erfgoed is nauw verbonden met monumenten. Denk eens aan culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die zich in monumenten afspelen, zoals de molenambacht in Kyck over de Dyck. Kijk op openmonumentendag.nl voor meer informatie over het thema.

Stadhuis Remise herfst wandelen Grotekerksbuurt Dordrecht

Meer dan 1000 monumenten

Dordrecht is een echte monumentenstad en telt meer dan 1000 monumenten. De stad werd al groot in de middeleeuwen en ontwikkelde zich tot hét handels- en bestuurscentrum van Holland en beleeft al in de 14e eeuw haar eigen gouden eeuw. Lopend langs de binnenhavens zijn de belangrijke overslaggoederen van toen nog duidelijk terug te vinden in de straatnamen, zoals de namen Wijnstraat en Wijnhaven verraden. Tijdens de Open Monumentendagen openen veel monumenten hun deuren, extra leuk want deze monumenten zijn normaal gesproken niet open voor bezoekers.

Nationaal Onderwijsmuseum de Holland Dordrecht

3 pocketwandelingen

Speciaal voor deze editie van de Open Monumentendagen zijn er 3 leuke (gratis)wandelingen uitgestippeld. De ‘Levend Erfgoed’ wandeling past helemaal bij het thema van dit jaar en geeft een inkijkje in verdwenen beroepen, traditionele ambacht en het verleden van de stad. Op de historische horeca route vind je de leukste adresjes met een mix van cultuur en consumeren. Extra leuk: een aantal deelnemers geven speciale korting op vertoon van de flyer of Dordrecht5D app. Een andere vorm van levend erfgoed zijn bomen. Daarom hebben de Bomenridders een prachtige wandeling langs monumentale bomen voor je uitgestippeld. Je kan je aanmelden voor een gezamenlijke wandeling of zelf de route volgen. De wandelingen liggen o.a. klaar voor je bij VVV Dordrecht.

Download de wandelingen
Open Monumentendagen Dordrecht plattegrond Hofstraat

Dordrecht 5D app

Dordrecht 5D is een interactieve wandeling door Dordrecht. Dwaal rond langs prachtig vormgegeven gevels, havens en poorten en lees over verschillende monumenten die passen bij het thema ‘Leermonument’. Via de app kan je rondkijken in Dordrecht en binnenkijken bij een aantal monumenten. In de app vind je ook de themawandelingen van dit jaar. De app ‘Dordrecht 5D’ is
verkrijgbaar via de Google Play– en Appstore.

Dordrecht 5d app Open Monumentendagen

Kinderspeurtocht levende deuren

Ga mee op een avontuurlijke speurtocht door de stad en ga op zoek naar de ‘levende deuren’. Er zijn namelijk zes miniatuur deuren verspreid over de binnenstad. Elke deur is gebaseerd op een monument en onthult een verhaal en een glimp van ons rijke verleden. Kun jij ze allemaal vinden?

Bekijk de speurtocht
Levende Deuren kinderspeurtocht Open Monumentendagen 2023 Kyck over den Dyck Dordrecht

Muzikale monumenten

Het hele weekend kun je genieten van bijzondere artiesten die het maken van muziek tot een kunst verheven hebben. Zo is er op zaterdag orgelmuziek in verschillende kerken in het kader van Nationale Orgeldag. Zaterdag en zondag staat in het teken van muzikale monumenten. Toegang is gratis. Vol is vol!

Bekijk hier alle muzikale monumenten
Open Monumentendagen muzikale monumenten Distilleerderij Rutte Dordrecht

VVV wandelingen

Wil je nog uitvoeriger worden geïnformeerd over de historie van Dordrecht en haar monumentale panden? Dan starten op zaterdag en zondag bij VVV Dordrecht gratis rondleidingen. Een gids neemt je gedurende anderhalf uur mee door al het moois dat Dordrecht te bieden heeft. De wandelingen starten op zaterdag om 11.15, 12.15 en 13.15 en op zondag om 12.15, 13.15 en 14.15. Voor deze wandelingen reserveer je op de dag zelf. Er is een beperkt aantal plekjes beschikbaar.

Stadswandeling VVV Dordrecht Groothoofdspoort monument

Voorstraat Noord Festival

Zaterdag 9 september is de 17e editie van het Voorstraat Noord Festival! Dit gezellige festival staat in het teken van kunst en cultuur. Tussen Voorstraat 228 en het einde van de Riedijk zijn er zaterdag tal van activiteiten. Tussen 12.00 en 23.00 uur kun je genieten van kunst op straat, workshops, kinderactiviteiten en live muziek op verschillende podia. Of kom naar de silent disco op de nieuwbrug met 14 verschillende DJ’s met keuze uit 3 kanalen van techno tot disco. Nieuw dit jaar is dat het stukje Voorstraat augustijn ook een podium en diverse activiteiten organiseert. Bekijk het volledige programma op www.voorstraatnoord.nl.

Voorstraat Noord Festival
Voorstraat Noord Festival silent disco evenement Dordrecht

Rondvaarten ss Pieter Boele

Op zaterdag en zondag kunt u tussen 12.00 en 16.00 uur (elk heel uur) een 45 minuten durende rondvaart maken op de Pieter Boele. Tijdens de vaart is de stoommachine te bezichtigen en de enthousiaste vrijwilligers vertellen graag over deze bijzondere voormalige Rijn-stoomsleper. Inschepen op het Groothoofd. Kosten € 5 p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar € 3,50.

Pieter boele Dordrecht

Rondvaarten met Si Barone

Sirio Barone laat je graag de stad zien vanaf het water. Met de klassieke Italiaanse boot Felicità vaar je langs de historische hoogtepunten van de stad op zondag. Alleen op zondag tussen 10.00 en 15.00 uur, kosten €20,- p.p., maximaal 12 personen. Aanmelden kan op si-barone.nl of kom langs op Voorstraat 237

Voorstraathaven Si Barone rondvaartboot historische havens Dordrecht

Let op: geannuleerd bruggenwandeling

De bruggenwandeling die op zaterdag en zondag om 10.00 uur zou starten vanaf de Prins Clausbrug, zijde Stadswerven, is geannuleerd. Met droefheid delen wij mede dat de gids van deze wandeling, Frits Baarda, onverwachts is overleden. Frits Baarda heeft o.a. het boek ‘Alle 704 bruggen van Dordrecht’ geschreven, waarop deze wandeling gebaseerd was. Namens Dordrecht Marketing & Partners wensen wij de nabestaanden veel sterkte toe.

Stadswerven Prins Clausbrug drierivierenpunt Dordrecht

Griendexcursie Biesboschcentrum Dordrecht

Tijdens de Open Monumentendagen op 9 een 10 september organiseert Biesboschcentrum Dordrecht een bijzondere excursie.
Vaar met de open fluisterboot door de kreken van de Biesbosch en stap van boord bij de originele historische griendkeet op het Griendmuseumpad. Het Griendmuseumpad is een natuur-eiland met een rijke cultuurhistorie. In de Biesbosch leefden en werkten vroeger veel griendwerkers. In de grienden hakten ze in de wintermaanden de wilgentakken. Griendwerkers waren vaak een hele week van huis, in deze periode woonden ze in griendketen. Op het Griendmuseumpad staat een originele stenen Keet,  hier word je ontvangen door een echte griendwerker die van alles vertelt over de het zware werk van de griendwerkers. Vervolgens wandel je over een prachtig natuurpad terug en kom je nog langs nog twee voormalige griendketen, waarmee het historische verhaal compleet wordt. Een echte duik in het verleden van de Biesbosch!

Stadswandeling verborgen parels

Tijdens een interactieve en verrassende stadswandeling ontdek je de mooiste verhalen en verborgen plekjes van de stad. De wandeling is een interactieve beleving met een enthousiaste gids, dus geen saaie opsomming van feitjes of jaartallen. Speciaal voor de Open Monumenten Dagen is deze wandeling gratis. Na afloop van de Free Walking Tour bepaal je zelf wat je de wandeling waard vindt. Zondag 10 september, 12:00 / 14:00 / 16:00 uur. Start: Voorstraat 276. Aanmelden via ontdekdordrecht.com of bij Hallo Dordrecht aan de Voorstraat 276.

Lelijk erfgoed wandeling

Speciaal voor de Open Monumentendagen 2023 organiseert het Vakteam Erfgoed van Gemeente Dordrecht op zaterdag 9 september een gratis rondleiding langs ‘lelijk erfgoed’. De wandeling begint om 11.00 en om 14.00 uur voor de entree van het Stadskantoor bij Spuiboulevard 300. Het aanmeldformulier vind je onderaan deze pagina.

De ‘moderne’ architectuur tussen 1965 tot 1990 roept vaak de vraag op hoe wij ooit zoiets hebben kunnen bouwen. Hoewel deze gebouwen misschien niet wonderschoon zijn, is ook hier toekomstig erfgoed in te erkennen. Ga mee op ontdekking met een rondleiding van Vakteam Erfgoed Gemeente Dordrecht en beleef een heel ander soort erfgoed!

Meer informatie en aanmeldformulier
Pottenkade wandelen telefoon fotograferen herfst Voorstraathaven Dordrecht

Nationale Orgeldag

Op zaterdag is er steeds een beetje extra aandacht voor de orgels in Dordrecht. Terecht, want het is weer Nationale Orgeldag. Sinds 2002 gelijktijdig georganiseerd met de Open Monumentendagen. Op www.nationaleorgeldag.nl lees je alle wetenswaardigheden nog eens rustig terug. In de Wilhelminakerk, Augustijnenkerk en Grote Kerk is orgelmuziek te horen.

Grote Kerk Dordrecht Interieur