Dordrecht Wandeleiland - wandelen - wandelroute
Blogs, vlogs & tips

Rondstruinen op Dordrecht wandeleiland

Strik je veters en ga op pad om de natuur op het wandeleiland Dordrecht te ontdekken.

Zelf je route uitstippelen

In Dordrecht en de regio is het uitzetten van je wandeltocht de laatste jaren wel heel eenvoudig geworden met de knooppunten van het wandelroutenetwerk. Het wandelnetwerk rondom Dordrecht is maar liefst 190 km lang en ontsluit vele mooie paden en iconische plekjes in de regio. Naast de drie hoogtepunten Biesbosch, Kinderdijk en de historische binnenstad van Dordrecht, kun je vooral genieten van het water en de polders. De Waterbus maakt het gemakkelijk om deze highlights met elkaar te verbinden.

De handige en handzame wandelkaart ‘Wandelen in de Drechtsteden’ en de ANWB Wandelregiokaart ‘Eiland van Dordrecht en De Biesbosch’ zijn handige hulpjes bij het uitzetten van je route. Alle wandelknooppunten in de regio worden erop aangegeven en er staan tips in voor korte en lange wandeltochten. De wandelkaarten zijn  verkrijgbaar bij VVV Dordrecht en in de VVV-webshop.

Wil je liever online je route plannen kijk dan eens in wandelrouteplanner op wandelnet. Daar vind je ook heel veel routes, een routeplanner en een app. Je gaat zeker niet verdwalen op je wandeltocht door de binnenstad van Dordrecht , over het Eiland van Dordrecht of het Nationaal Park de Biesbosch.

wandelen - wandelaars - natuur

4 of 5 daagse wandeltrektocht door de Biesbosch

Laat je onderdompelen in de overweldigende deltanatuur van Nationaal Park De Biesbosch! De IVN heeft een trektocht uitgezet zonder markeringen in het veld, dus je navigeert de route via de gratis app IVN Routes. Tijdens de trektocht hoor je in de app het audioverhaal Het verlangen naar de overkant, waarin een schipper in De Biesbosch op zoek gaat waar zijn verlangen naar de overkant vandaan komt. Samen met de schipper trek je langs het Waterliniepad, de uitgestrekte deltanatuur van de Oost- en Noordwaard van de Brabantse Biesbosch en vervolgens de Dordrechtse Biesbosch.

Op de route kun je bij verschillende Gastheren van de Biesbosch terecht voor een overnachting, een kop koffie met een sterk verhaal en/of een lekkere lunch. De dagelijkse trektochten variëren van 15, 3 tot 20 km per dag en je kunt zelf je overnachtingsplekken reserveren. Wil je het jezelf heel gemakkelijk maken dan kun je de trektocht als pakket reserveren en alles wordt dan voor je geregeld.

Kijk op de website van IVN voor informatie en prijzen.

Huiswaard - wandelaars - Nationaal Park de Biesbosch

De Nieuwe Dordtse Biesbosch is een hele nieuwe ervaring

Wandelen in het natuurgebied de Nieuwe Dordtse Biesbosch bied je een geheel nieuwe ervaring.De bijzondere polderstructuur, de kreken, de dijken en de ligging aan de rivier maken het een ideaal wandelgebied.  Loop de Bolbakenroute (2,9 km), deze route is voorzien met paaltjes met QR-codes. Zet de Izi.travel app op je telefoon en dan kun je onderweg de QR-codes inscannen. Je ziet dan filmpjes over de geschiedenis van het gebied: het verhaal van de Sint Elisabethsvloed, verdronken dorpen, verdwenen rivieren en bolbakens, maar ook over de werkverschaffing in polder De Biesbosch.
Wil je nog een stukje wandelen of kom een andere keer terug voor de Haniasluis route (2,2 km). Bij deze route kun je met dezelfde app filmjes bekijken over het ontstaan van het gebied in de 11e eeuw. Ook wordt het verhaal van inpolderingen, waterbeheer en een 16e eeuwse veerverbinding met Lage Zwaluwe getoond. Je komt langs de Haniasluis uit 1799 die nu een shortcut voor bevers is.

In het Natuurgebied de Nieuwe Dordtse Biesbosch kun je volop wandelen en fietsen. Naast bovengenoemde routes zijn er meer wandelroutes uitgestippeld. De routes sluiten op elkaar aan en starten vanaf de verschillende parkeerplaatsen. Daar vind je informatieborden met een overzichtskaart van alle routes.
Het Nationaal Park de Biesbosch heeft een speciale Wandelspecial gemaakt over dit gebied.

Biesbosch - natuur -wandelroute - fietsen

Wandelroutes en wandelkaarten

Product

Biesboschpad

Wandelgids Streekpad 18 (169 kilometer)
19,45
wandelen - wandelaars - natuur
Natuurwandeling

Natuurpad Nieuwe Merwede en struinpad de Tongplaat

4 Locaties
Product

Wandelkaart wandelroutenetwerk Drechtsteden

Wandelkaart met wandelroutenetwerk Drechtsteden
1,00
Product

ANWB wandelregiokaart Eiland van Dordrecht en Biesbosch

Wandelkaart met wandelknooppunten en LAW- en streekpaden op het Eiland van Dordrecht en de Biesbosch
10,99
Product

Falk/SBB Plattegrond Nationaal Park De Biesbosch

Plattegrond van Nationaal Park De Biesbosch met wandelroutes en alle fietsknooppunten.
8,99